Adichie ble «Vinnernes vinner»

Chimamanda Adichie. Foto: Wani Olatunde,

Chimamanda Adichie er kåret til Vinnernes vinner i en offentlig avstemning for å feire 25 år med Women`s Prize for Fiction.

Adichie vant Women`s Prize for Fiction i 2007 med romanen En halv gul sol. I år, for å feire prisens 25 års jubileum, er det blitt holdt en offentlig avstemning av prisens vinnere gjennom tidene. Mer enn 8500 personer har avgitt sin stemme siden september, og engasjementet i de digitale bokklubbene har vært enorm.

– Jeg er svært rørt over å bli stemt frem som Vinnernes vinner, fordi dette var den første prisen som brakte en betydelig leseskare til mine utgivelser og den har introdusert meg for arbeidet til mange talentfulle forfattere, sier Adichie i en uttalelse.

– En fantastisk roman

– Dette er nydelig nyheter og veldig fortjent! Chimamanda Adichie har vært en av de viktigste samtidsforfatteren i lang tid – til tross for sin unge alder – og dette er en anerkjennelse av både litteraturen hennes og diskusjonen hun tar om rase, kjønn, klasse og tilhørighet. Og En halv gul sol er en fantastisk roman, sier forlagssjef for oversatt skjønnlitteratur, Cathrine Bakke Bolin, som har jobbet med Chimamanda Adichie siden debuten med Dyprød hibiskus (utgitt på Gyldendal i 2006).

Gyldendal planlegger nå en storsatsing på Adichie, og utgir En halv gul sol i nytt design, sammen med Americanah og Dyprød hibiskus til kvinnedagen 8. mars.

Krigens grusomheter

En halv gul sol ble utgitt på norsk i 2007 i Mona Langes oversettelse. I romanen møter vi Olanna og Kainene, som er så ulike som to tvillingsøstre kan bli. Olanna har arvet sin mors skjønnhet, er vennlig og imøtekommende. Kainene er innesluttet og hard og bestemt på å gjøre egen karriere. Mens Olanna flytter sammen med sin store kjærlighet, den politisk orienterte Odenigbo, møter Kainene engelskmannen Richard.

Det er vanskelige tider i Nigeria. Snart blir det slutt på sene aftener med klirring i glass og svak musikk fra radiogrammofonen i stuen. Når krigen bryter ut blir selv de privilegerte ofre for grusomme hendelser som sakte kommer til å slite i hjel livene deres. Familier og hjem splittes, og idealer og lojalitet testes og ødelegges for alltid.