Ti om festivalforfatteren

ORIGINALEN: Forfatter Anne Holt Anne Holt (Foto: Anna-Lena Ahlström)

KRIMFESTIVALEN: Her er ti forfatterkollegaer om festivalforfatter Anne Holt.

Gunnar Staalesen

– Anne Holt er en krimforfatter som virkelig vet hva hun skriver om når hun skriver om politietterforskning. Dessuten er hun en festlig dame å treffe, som aldri legger fingrene imellom hvis det er noe hun har sterke meninger om.

Jørgen Jæger

– Anne Holt er en av få kolleger jeg aldri har møtt, men jeg følger henne med interesse fra sidelinjen. Hun har prestert det kunststykke å holde seg på toppen av bestselgerlistene gjennom 29 år og mer enn 25 utgivelser, noe det står virkelig stor respekt av.

Tom Egeland

– Det er ikke tilfeldig at Anne Holt er så stor også i utlandet. Som forfatter mestrer hun det internasjonale formatet selv om hun skriver om Norge. Annes intriger og plott­tvister imponerer meg alltid.

Jørn Lier Horst

– Anne er en intrigemaker av rang. Hun har en egen evne til hele tiden å skape sammensatte plott med ulike dimensjoner, kreative krumspring, kløktige konflikter og altså: avanserte intriger. Bak det hele banker et varmt hjerte for samfunnets tapere og de som har kommet skjevt ut.

Helene Flood

– Anne Holt skriver krimbøker om de råeste damene, og er rimelig rå selv også. Jeg fikk et rush av stolthet da jeg var blodfersk og hun kalte meg «kollega».

Unni Lindell

– Anne Holt er en samfunnsbevisst forfatter. Med bakgrunn som jurist i politiet og journalist i NRK har hun levert gode krimbøker i snart tretti år. Hanne Wilhelmsen og Inger Johanne Vik er blitt ekte personer for norske lesere. Anne skriver klart, tøft og spennende. Det ellevte manus ruler!

Sigbjørn Mostue

– Anne Holt var helt sentral da norsk kriminallitteratur ble hevet atskillige hakk på 1990-tallet. Når man i tillegg holder seg på toppen i år etter år slik som hun gjør, er det intet mindre enn imponerende – en pionér og et ikon på samme tid!

Hans Olav Lahlum

– Anne Holt, sier du … Hun er jo sammen med Karin Fossum og Unni Lindell en av de tre store norske krimdronnin­ gene. En banebrytende realistisk og feministisk krimforfatter, som har nådd ut til et større publikum internasjo­nalt enn mange i Norge er klar over. En fri og sterk stemme det alltid er tiden verdt å høre i debatter om krimlitteratur og helt andre ting. Et bra valg som festivalforfatter.

Grethe Bøe

– Mitt første møte med Anne Holts forfatterskap var som regiassistent på filmatiseringene av bøkene Blind gudinne og Salig er de som tørster. Holts skarpsindige evne til å avsløre det mørket som virker i og rundt oss, gjorde et mektig inntrykk. Holt og hennes forfatterskap er et ideal, og det går en klar linje mellom Hanne Wilhelmsen og Ylva Nordahl. Jeg har hatt stor glede av å følge forfatterskapet siden. Jeg leser, lærer og inspireres.

Knut Gørvell

– Krimfestivalen er utrolig stolte av å ha Anne Holt som festivalforfatter. Hun var en av dem som startet kvinnebøl­ gen i norsk krim, og hun har også hatt stor betydning for norsk krims posisjon i utlandet. Litt ekstra gøy var det også at Holts siste roman, Det ellevte manus, som kom i høst, kanskje også var hennes aller beste Hanne Wilhelmsen­roman.

 

(Artikkelen er også publisert i Krimmagasinet)