10 barnebøker til høstferien

Høstferie er leseferie. Her er et knippe bøker vi anbefaler til høstferielesingen.

Når kulden begynner å sette inn og trærne mister bladene sine, er det lite som er så behagelig som å lese en bok bok inne. Og for mange venter nå en hel uke med fri, til å gjøre nettopp det: lese.

Hvis du er tom for bøker å lese den kommende uken, har vi samlet et knippe bøker som passer til late innedager. Her finner du alt fra spennende detektivhistorier, forklaringer på klimaspørsmål, norrøne guder, zombieinsekter – og mye mer.

Ole Mathismoen (ill. Jenny Jordahl): Grønne greier – hva er greia med klima? (Ena)

Klimaspørsmål står sentralt i Jenny Jordahl og Ole Mathismoens bok. Her reiser Jenny og Ole rundt verden i fartøyet Naut, og presenterer svar på spørsmål barn brenner inne med, som blant annet plastforurensing og natur som forsvinner. Boken er gjennomillustrert av Jordahl, og passer til alle som er nysgjerrig på hva klima egentlig er og hvordan vi kan løse problemene kloden stå ovenfor.

Kari Stai: Jakob og Neikob. Stormen (Samlaget)

Klimaspørsmålet er også temaet i Kari Stais sjette bok om radarparet Jakob og Neikob. I Stormen får duoen høre at Spinnvill kan lage alt mulig på fabrikken sin, og de fyller opp huset sitt med alt mulig. Men når Stormen kommer og tar Jakob og Neikob opp i lufta, oppdager de at kloden er full av søppel. De skjønner at de må hjelpe Spinnvill, og de vet akkurat hva hun må lage.

Maria Lillebo: Oscar Wildensky og den fantastiske gå-seg-bort-dagen (Cappelen Damm)

Lillebo debuterer denne høsten med en fargerik bildebok. Boken starter med at Oscar oppfører seg dårlig. Som straff for oppførselen må han bli med mamma til byen for å handle – noe av det kjedeligste Oscar vet om. Men når mamma blir borte for ham, er han plutselig alene i byen og fri til å utforske på egenhånd. Men hvor er egentlig mamma, og er det noen som følger etter ham?

Anne Sverdrup-Thygeson: Insektenes hemmeligheter (Stenersens)

Anne Sverdrup-Thygeson hadde suksess med Insektenes planet – nå er hun klar med bok om insektene for yngre lesere. Her tar hun leserne med på oppdagelsesferd i insektenes verden, hvor man lærer om insektene som lever i Norge og de rareste småkrypene i verden.

 

Jessica Townsend: Vundersmed (Vigmostad & Bjørke)

Townsends oppfølger til den internasjonale bestselgeren. Morrigan har fått innpass i det Vunderlige selskap, men livet er ikke en dans på roser av den grunn. Folk og vunderdyr har begynt å forsvinne, og Jupiter er mye borte. Morrigan, og kullkameratene i Kull 919, har lovet Eldstene å holde Morrigans evner som vundersmed hemmelig – ellers vil de bli utvist. Men dette blir vanskelig når en mystisk avsender truer med å røpe hemmeligheten, dersom de alle ikke oppfyller en rekke ydmykende og vanskelige krav.

Les BOK365s anmeldelse av Vundersmed her.

Robin Stevens: Wells & Wong: Et høyst upassende mord (Aschehoug)

Handlingen utspiller seg på Deepdean-kostskole i England, og følger Daisy og Hazel som har startet et hemmelig detektivbyrå. Men de får en ganske heftig sak å løse når Hazel finner en lærerne død, særlig når liket er forsvunnet når Hazel returnerer til åstedet med vitner. En morder er løs på skolen, og Hazel og Daisy må finne ut hvem det er før morderen slår til igjen. Dette er Frøken Detektiv som møter Poirot, og passer for litt eldre lesere.

Les BOK365s anmeldelse av Et høyst upassende mord her.

Kristin Tofte: Udyr (Gyldendal)

Barnebokdebutant Kristin Tofte tar denne høsten med seg leserne inn i den norrøne mytologien. I Udyr blir Amund og Ida satt til å passe på Bru gård, som er både falleferdig og avsidesliggende. Men ting tar en uventet vending når det viser seg at dyrene på gården faktisk er dyrene til de norrøne gudene. Og når predikanten i bedehusmenigheten får det for seg at disse dyrene må utryddes, blir det ikke en like lett oppgave som de kanskje trodde.

Les BOK365s anmeldelse av Udyr her.

Malin Falch: Nordlys-bøkene (Egmont) 

Malin Falch Nordlys-serie har tatt unge lesere med storm. Den første boken i serien, Reisen til Jotundalen, vant ARKs barnebokpris og Pondus-prisen i fjor. Og i år er hun aktuell med to nye historier. I Vikingene og orakelet blir ikke Sonjas eventyr slik hun hadde sett for seg, når hun havner midt i konflikten mellom troll, vikinger og det magiske fjellfolket. Høstens Nordlys-bok, Bjørnar, er en frittstående historie om hvor bjørnen Bjørnar kommer fra og hvordan han endte opp med å bli Espens gode venn.

Mina Lystad: Fake (Aschehoug)

I Mina Lystads bok Nørd fikk Marie oppleve at populariteten har en pris, og i oppfølgeren, Fake, er Marie nok en gang ute på tynn is. I arbeidet med skoleavisen lærer hun fort at det er saftig sladder som funker, og pynter derfor på sannheten når hun intervjuer skolens kjekkeste gutt, Tarjei. Men med ett blir fake news et stort tema i skolegården, og Marie må stå for valgene hun har gjort.

 

Guinness World Records 2020 (Vigmostad Bjørke)

Guinness rekordbok ble først utgitt i 1955, og er morsomt for hele familien. Nytt av året er et eget kapittel om roboter, og en rekord for hver eneste dag – du kan altså finne ut hvilken rekord som ble satt på bursdagen din.