Dagens Ti i påsken: Litterære forførere gjennom tidene.
En forfører kan være så mangt. Det kan være den tradisjonelle skjørtejegeren, men det kan også være den lokkende kvinnen, folkeforføreren eller manipulatoren. Her er ti eksempler fra verdenslitteraturen. Og jada: Mange er glemt og ikke nevnt.
Julien Sorel
I Rødt og sort (1830) av Stendhal (Marie-Henri Beyle) (1783–1842).
Julien er en streber som vil til topps i samfunnet enten via den militære (den røde) veien eller via kirken (den sorte). For å nå sine mål forfører han først Madame de Rênal og deretter unge Mathilde. Det går riktig galt for forføreren Julien, men begge de forsmådde følger ham til skafottet.
James Steerforth
I David Copperfield (1850) av Charles Dickens (1812–70)
Steerforth er Davids litt eldre venn og beskytter på kostskolen, og de beholder vennskapet inn i voksen alder. Helt til Steerforth forfører Davids venninne Lille Emily og rømmer (og dermed skandaliserer henne). Dør spektakulært i et dramatisk forlis og gjør på en måte opp for seg til slutt.
Les også: Ti Dickens-figurer på tirsdag
Johan Nilsen Nagel
I Mysterier (1892) av Knut Hamsun (1859-1952).
Nagel ankommer «en norsk kystby» som et vandrende uromonent i sin gule dress og med en blåsyrekapsel på innerlommen. Ikke lenge etter har han «forført» hele byen, inkludert de to kvinnene Martha Gude og Dagny Kielland, i et virvar av løgner og påstander, ispedd en og annen sannhet.
Les også: Ti Hamsun-skikkelser på tirsdag
Jonas Wergeland
I Jan Kjærstads trilogi Forføreren, Erobreren og Oppdageren (1993-99.)
Jonas er Norges største tv-stjerne og han forfører hele befolkningen med sin genialitet. Som innehaver av en «magisk penis» har han også drag på damene. Blir arrestert mistenkt for mord på sin kone.
Fittetjuven
I Frode Gryttens Bikubesong (1999)
Fittetjuven er bare 22 år gammel, men har likevel lagt ned alle de gifte kvinnene under 50 i Murboligen, bortsett fra naboen Kari, som nesten var «som familie å rekne». Selv mener han at han gjør verden en god gjerning, men det mener ikke mennene til de forførte, cirka 35 i tallet. Og de tar en grusom hevn.
Batseba
I Det gamle testamentet. Andre Samuelsbok.
Om det er Kong David som forfører Batseba eller hun som forfører ham kan man sikkert diskutere, men Batseba, hustruen til soldaten Urias, bader i alle fall naken og lar David se det. Den stormforelskede David sørger for at Urias får den mest utsatte plassen i neste slag, slik at han blir drept og David kan gifte seg med Batseba.
Les også: Ti klassiske kjærlighetspar
Tomas
I Tilværelsens uutholdelige letthet (1984) av Milan Kundera (f. 1929).
Praha-kirurgen Tomas sjekker damer i et voldsomt tempo, med læresetningen «enten treffer du en kvinne tre ganger over en ganske kort periode og aldri mer, eller du kan holde på i flere år, men da må det gå minst tre uker mellom hver gang.» Udødeliggjort i Philip Kaufmans film av samme navn med Daniel Day-Lewis som Tomas.
Johannes
I «Forførerens dagbok», som er en del av Enten – Eller (1843) av Søren Kierkegaard (1813-1855).
Johannes’ offer er Cordelia, og hans prosjekt er at hun skal «avkles» på alle måter i løpet av 175 dager. For ham er det et spill og han manipulerer henne trill rundt uten at hun selv ser det.
Milady de Winter
I De tre musketerer (1844) av Alexandre Dumas (1802-70)
Lady Clarick de Winter, kalt Milady, er en hardbarket skurk, som etter hvert jobber for kardinal Richelieu. Hun gifter seg først med musketeren Athos, og forfører en bråte andre, deriblant helten d’Artagnan før hun møter sin skjebne. En fascinerende skikkelse også for unge gutter som leste om musketerene i litt forenklede utgaver da de var veldig unge.
Morgan Kane
Helten i 83 bøker (og biperson i syv andre) av Louis Masterson/Kjell Hallbing (1934–2004).
Kane ligger med 114 kvinner (jeg har telt) uten at han noen gang har potensproblemer, dårlig samvittighet eller anger (nåja). Han får heller ingen sykdommer og setter bare barn på én av kvinnene. Gifter seg med sin elskede Linda, men lykken varer bare to år. Så er det ut på veien igjen …
Les også: Ti fra bokhøsten – og sensommeren
Les også: Ti tips til påskekrimmen