Winje starter agency

Tidligere NORLA-direktør, Gina Winje, etablerer Winje Agency. To forfattere, Jon Fosse (bildet) og Ruth Lillegraven, er allerede på plass i stallen.

– Jeg gleder meg til å representere profilerte og aktuelle forfattere på bokmessa i Frankfurt, forteller Gina Winje. 

 

Winje har lang fartstid fra både nasjonalt og internasjonalt forlagsliv. Hun satt fem år i direktørstolen i NORLA, og har tidligere jobbet som forlagsagent i Aschehoug Agency. Frem til juni i år arbeidet hun som kultursjef i sin hjemkommune; Porsgrunn. Nå er det eget agency som står på tapeten.

 

winje2
STARTER AGENCY: Gina Winje.

 

Vi trenger flere norske litterære agenturer, sier Winje. – Et større kultureksport-marked gir nye muligheter. Det gjør også den store satsingen på Norge som gjesteland under bokmessa i Frankfurt i 2019. Å hjelpe god litteratur til å krysse landegrenser er viktig for et språklig ytringsmangfold, oversettelser skaper dialog.

 

To i stallen

Winje har allerede sikret seg agentrettighetene til to store norske navn; Jon Fosse og Ruth Lillegraven.

– Interessen for Fosse er stadig økende, sier Winje, som er i ferd med å inngå kontrakter for skuespill, essays og prosa med forlag i en rekke land, blant annet Italia, Brasil og Tyrkia. Jon Fosses skuespill og prosa er oversatt til over 40 språk, og han arbeider for tiden med et større prosaverk, Septologien.

 

Lillegraven Paal Audestad
I STALLEN: Ruth Lillegraven.

 

Winje har også stor tro på Ruth Lillegravens utenlandske appell.  Lillegraven høster i disse dager strålende anmeldelser for den episke diktsamlingen Sigd, og fikk Brageprisen for Urd i 2013.

– Lillegraven er et særegent litterært talent. Jeg tror dette allsidige forfatterskapet snart vil reise til ulike land i verden, sier Winje.

 

 

 

Hovedbilde: Tom A. Kolstad / Samlaget
Foto Ruth Lillegraven: Paal Audestad / Tiden