Wiik skriver om Black Metal-miljøet

Øystein Wiik kommer med sin femte krimroman med Tom Hartmann i hovedrollen. Her er årets krimhøst.

– Black Metal–miljøet er et spennende miljø, og det er mange ting her som trigger nysgjerrigheten og danner bakteppe for en spennende krim, forteller Øystein Wiik til BOK365.

Siden den Riverton-nominerte debuten i 2010 har Wiik etablert seg i toppen av norsk krim og bøkene hans går i stadig høyere opplag. Kritikerne fremhever ham som en spenningsvirtuos, og han er kjent for å kombinere humor med spenning når han skriver om operajournalist Tom Hartmann. I den nye boken, Rekviem (Aschehoug), våkner en kjent Black Metal-stjerne opp på The Thief hotell i Oslo med liket av en ung pike i sengen, og Hartmanns datter forsvinner.

 

Opera-paralleller

– Jeg ser jo paralleller til opera, selv om Black Metal–entusiaster kanskje ikke vil være helt enige i det. Det ekstreme i opera og det ekstreme i Black Metal ligger ikke så fjernt fra hverandre. Jeg jobber mye med spenning i bøkene mine, det har blitt min rettesnor og valget av miljø styres nok også av det elementet. Du har også elementer av okkultisme og mystikk innen Black Metal, beskriver Wiik.

Han har gjort mye research i arbeidet med boken, som også rommer et gisseldrama i Røros kirke.

– Jeg har lest masse og snakket med folk, blant annet flere managere, men det er mye mer enn Black Metal-miljøet som skildres. Det er fremfor alt en Tom Hartmann–historie, og det utvikler seg til et voldsomt drama som utspiller seg på Røros. Jeg skal ikke røpe for mye, men jeg har vært mye på Røros også, forteller Wiik.

 

Blodig fra Nesbø

En annen Aschehoug-forfatter er også høstaktuell med ny krim. Jo Nesbø har skrevet oppfølgeren til Blod på snø. Mere blod kommer i august. Samuel Bjørk har blitt kalt «Norges nye krim-komet», og hans første krimbok er solgt til 22 land. I oktober kommer oppfølgeren, Uglen (Vigmostad & Bjørke). Hans Olav Lahlum fortsetter sin krimserie med K2 og Patricia i Haimennesket (Cappelen Damm). Her er handlingen lagt til et sørlandshotell sommeren 1972, og hendelsene utspiller seg i løpet av 48 timer. Unni Lindell er aktuell med en samling krimnoveller som har fått tittelen Min mor har en saks i ryggen (Aschehoug).

 

Hanne Wilhelmsen er tilbake

Ved siden av Samuel Bjørk har Vigmostad & Bjørke en solid krimliste. Gard Sveen brakdebuterte med Den siste pilegrimen i 2013 og vant både Rivertonprisen og Glassnøkkelen. I september i år kommer han med oppfølgeren Helvete åpent, hvor vi igjen møter politietterforsker Tommy Bergman. Anne Holt bringer Hanne Wilhelmsen tilbake i Offline. Det er 2014 og Oslo rammes av et nytt terrorangrep. Frits de Bourg er aktuell med en ny historisk krim med tittelen Dødens elv.

 

Forlagsbytter

Flere kjente krimforfattere har byttet forlag. Espen Holm har gått fra Gyldendal til Kagge, og på sistnevnte kommer han med sin nye krimroman Tilfellet Blumenfeld. Romanen er basert på en sann historie fra 2. verdenskrig. Jan Mehlum har gått fra Publicom og tilbake til Gyldendal hvor han er aktuell med Et hardt slag. På 17. mai rammes Tønsberg av et attentat, og Svend Foyns datter er i fare. Tidligere Tiden-forfatter, Vidar Sundstøl, har blitt Juritzen-forfatter med Djevelens giftering. Her må privatetterforsker Max Fjellanger se på en tretti år gammel forsvinningssak som har forgreininger til gammel folketro og sagn.

 

 

Klimaks for Henning Juul

Frode Granhus har skrevet den fjerde krimromanen med Rino Carlsen i hovedrollen. I Kistemakeren (Schibsted) blir Rino dratt inn i en sak i Lofoten. Thomas Enger er aktuell med den femte og siste boken i serien om Henning Juul. Banesår (Gyldendal) utkommer i oktober, og her får leserne endelig vite hvem som drepte Henning Juuls sønn. Kjell Ola Dahl er aktuell med Kureren (Gyldendal). Sidsel Dalen ble nominert til Rivertonprisen for sin forrige krimroman. Nå kommer hun med den tredje boken med Mia Mikkelsen i hovedrolle. Nødhjelp (Aschehoug) handler om et Norge på randen av en krigsoperasjon, og Mias søster har havnet på kjøret.

 

Engler og monstre

Bjørn Bottolvs er aktuell med Før snøen legger seg (Kolon), og Eirik Wekre utkommer med den tredje boken om Theo Hannover: Inkognito (Gyldendal). Frode Eie Larsen er klar med sin femte krim: Englefjær (LIV forlag), og Jørgen Jæger har skrevet Monster (Juritzen). Helle Stensbak krimdebuterer med en bok fra musikkmiljøet i Oslo, Monopol (Gyldendal). Jan Boris Stene debuterer med en historisk krim inspirert av Conan Doyle og Agatha Christie. I Nådegiveren (Vigmostad & Bjørke) befinner vi oss i Trondheim i 1916.

 

Lisbeth Salander er tilbake

Blant de oversatte krimutgivelsene knytter det seg aller størst forventning til den fjerde boken i Milleniumserien. Det som ikke dreper oss (Gyldendal) av David Lagercrantz beskriver hvordan Lisbeth Salander deltar i et hackerangrep. Tidsskriftet Millenium har fått nye eiere, og Mikael Blomkvist får tips om amerikansk industrispionasje.  Boken slippes over hele verden 27. august. Svenske Liza Marklund har solgt millioner av sine bøker med journalisten Annika Bengtzon i hovedrollen. Bøkene er også filmatisert. Men nå er det slutt. Denne høsten kommer den ellevte og siste boken i serien, Jernblod (Vigmostad & Bjørke), og Marklund har uttalt til svensk presse at hun med dette gir seg som forfatter.

 

Ny krimserie fra syden

Kristina Ohlsson er aktuell med Mios Blues (Gyldendal). Det kommer en ny Malin Fors-krim: Til jord skal du bli (Kagge) av Mons Kallentoft har utgivelsesdato i september. Den svenske krimforfatteren Mari Jungtstedt har slått seg sammen med norske Ruben Eliassen og skrevet En mørkere himmel (Juritzen). Boken er den første i en ny serie fra Gran Canaria. Peter Høegs Effekten av Susan (Aschehoug) er en spenningsroman om lektoren Susan Svendsen som befinner seg i et spill med mektige vitenskapsmenn.

 

 

Fra romaner til krim

Islandske Yrsa Sigurdardottir er aktuell med Løgnen (Kagge), som er en enkeltstående krimroman. Schibsted kommer med en ny bok av danske Michael Katz-Krefeld: Savnet. Mange kjenner Jan-Phillipp Sendker som forfatteren av Kunsten å telle hjerteslag. Hviskende skygger (Cappelen Damm) er hans første spenningsroman, og den første boken i en ny trilogi med handling fra Kina. Det blir mer retrokrim fra Silke forlag i Maria Langs penn: Mord i ondskapens hus. SJ Watson er klar med Dobbeltliv (Bazar).

 

Vi gjør oppmerksom på at tittelnavn og utgivelsesdatoer nevnt i denne artikkelen kan bli endret.

(Hovedfoto: Niklas Lello)