Ubok utvider

Siri Morland er ansatt som ny redaktør i Ubok. En ny formidlingstjeneste skal også lanseres i høst.

Siri Morland har bakgrunn fra Tanum i Bogstadveien, og har også arbeidet som markedsansvarlig i Omnipax. Hun har frem til nå hatt ansvaret for barnebokavdelingen i Eldorado bokhandel.

– Siri har vært med i prosessen helt siden Ubok ble et selvstendig nettsted i 2012, og hun var også en viktig støttespiller for oppstarten av Ubok som selvstendig organisasjon, forteller Nina Aalstad til BOK365.

Startet forening i fjor

Det var Aalstad som hadde ideen til Ubok, og nettstedet ble lansert i 2011 da Aalstad arbeidet i Cappelen Damm. Den gangen var det et samarbeid mellom åtte forlag. I 2012 ble samarbeidet avviklet, og Aalstad har arbeidet selvstendig med Ubok siden da. I 2014 ble Ubok-foreningen etablert, og det er i dag den foreningen som driver nettstedet Ubok.

Denne høsten markeres også starten for formidlingstjenesten Ubok Formidling.

Planlegger kurs

– Vi ønsker å jobbe med formidling av ungdomslitteratur direkte til målgruppen samtidig som vi vil styrke kompetansen til de som jobber med barn og ungdom. Vi er for eksempel i gang med å utarbeide kurs til lærere og bibliotekarer. Her vil vi blant annet oppdatere dem på nye bøker, og på hvordan man jobber for ulike målgrupper, beskriver Aalstad.

Ubok Formidling lanseres på den kommende Fagdagen for ungdomslitteratur i Oslo 31. august, en dag som lenge har vært fullbooket.

 

FÅR SELSKAP: Nina Aalstad får en ny medarbeider i Ubok denne høsten. Foto: Oda Berby
FÅR SELSKAP: Nina Aalstad får en ny medarbeider i Ubok denne høsten. Foto: Oda Berby

Savner feelgood-litteratur

– Har du lagt merke til noen spesielle trender i de tre årene du har arbeidet med ungdomslitteratur og Ubok?

– Det er en økende trend at young adult også begynner å bli veldig stort her i Norden. Fenomenet med at ungdomslitteratur også leses av voksne er noe jeg ser mer og mer av. Jeg synes det er en veldig god bredde og kvalitet på det som utgis, og det er veldig gøy å jobbe med formidling av ungdomslitteratur fordi det er så mye bra som kommer, mener Aalstad.

Aalstad savner likevel noen spesielle typer bøker for ungdom.

– Jeg savner humorbøker og feelgood. Det er vanskelig å finne frem til ekte feelgood for ungdom, det skal du lete lenge etter. Det er i det hele tatt vanskelig å finne en bok som er realistisk, og hvor temaet ikke dreier seg rundt triste ting som død, kreft og skilsmisser. Det synes jeg er ganske interessant, sier Aalstad.

(Hovedfoto: Georg Morland)