– Lei av Evert Bäckström

Når Leif G.W. Persson er tilbake med ny krimroman, tar Lisa Mattei over. Han plasserer henne i hovedrollen som operativ sjef på Säpo, der hun må kjempe mot al-Shabaabs terrorplaner.

Det er ikke forbrytelser man tenker først på, når man slår seg ned på forfatterens rommelige kontorbalkong med ferieblått vann og seilbåter nedenfor. Krimveteranen er barføtt, og kledd i hvite linklær der han byr på kaldt flaskevann.

Men det er nettopp i denne «når du minst aner det»-følelsen at Leif G.W. Persson har plassert sin nye roman «Bombmakaren och hans kvinna».

– Jeg ville skrive om den terrorismen som jeg dessverre tror kommer til å forekomme selv her i Sverige, pluss at jeg ville bevege meg i en annen verden enn hos de vanlige voldsutøverne, med vanlige mennesker, sier Persson til TT.

Hans nye roman utkom i Sverige i forrige uke. Når den kommer på norsk, er foreløpig ikke fastsatt.

Katt- og muslek

I boken får det svenske overvåkingspolitiet tips om at medlemmer av en svensk-somalisk familie med tilknytning til terrornettverket al-Shabaab, planlegger en terroraksjon under feiringen av nasjonaldagen på Skansen.

Da begynner en katt- og muslek med de mistenkte gjerningsmennene, men også mot det innerste av Säpos egen, polisiære sfære.

Men det handler også om hvordan fordommer og forutinntatte meninger om for eksempel opphav, hudfarge og klassetilhørighet, kan komme i veien for tanken.

– De fleste forbrytelser er prima næring om man vil nære sine fordommer. Om en kvinne dør, reiser man jo alltid ut og henter inn ektemannen, uansett hvor fortvilet han er, sier Leif G.W. Persson.

Hans første kvinne

I sentrum for begivenhetene som utvikler seg, står altså Lisa Mattei – som i tidlige bøker fra Perssons penn var en ung politioverbetjent, men som nå er en middelaldrende, operativ sjef i Säpo.

Det er første gang en kvinne spiller hovedrollen i en Leif G.W. Persson-roman, selv om hans Anna Holt-karakter, som dukket opp for første gang i «Grisefesten» fra 1978, på 1990-tallet ble løftet fram til en egen serie.

Dessuten tar kvinner med makt – både gode, onde og i gråskalaen midt imellom – svært mye mer plass i den nye boken enn det som vanlig er i GW-sammenheng.

– Det gjør de jo i virkeligheten også. Men det betyr ikke at de er bedre enn sine mannlige paralleller, sier han.

Lei av Bäckström

Fremfor alt står Lisa Mattei, med sine feinschmeckertendenser og analytiske hjerne, i skrikende kontrast til den hardtdrikkende fordomsmaskinen Evert Bäckström, som har vært i fokus i de tre foregående kriminalromanene. Det er hun som får puslespillbitene som først ikke later til å passe sammen, til å gå i hop.

– Lisa Mattei er et menneske som er høyt begavet, hun ser ting som ingen andre ser. Med tiden er hun også blitt mindre idealistisk, mer pragmatisk og mer hensynsløs, sier Leif G.W. Persson, og føyer til:

– Jeg var for øvrig litt lei av Evert Bäckström også.

– Er udødelig

Evert Bäckström, ja: Til tross for sine lite flatterende karaktertrekk er han blitt en godt likt figur, som til og med fikk sin egen fjernsynsserie på amerikanske Fox tidligere i år. Men «Everett Backstrom», som serien fikk navnet i USA, ble lagt ned allerede etter en sesong.

– Ingen var gladere for det enn jeg, den var jo så jævlig dårlig, sier Leif G.W. Persson, som stiller seg selv spørsmålet om han ble «rammet av en dyp sorg» da serien ble kassert:

– Svaret er nei. Det føltes nærmest rettferdig. Bäckström er jo et dårlig menneske, og så utrolig uhemmet, men de hadde forvandlet ham til en vanlig, holdningsløs alkis. Bäckström er noe mye verre, en svært slu og fordomsfull mann, sier forfatteren som skapte ham.

– Min agent sier at han skal selge inn Bäckström en gang til. Men det er vel greit, fyren er jo udødelig. (©NTB)

(Hovedfoto: Thron Ullberg / Albert Bonniers Forlag/NTB)