– Wassmo må få nobelprisen

OPPTATT: Agnes Lovise Matre er litt lærer, litt treningsmamma, litt forfatter og litt forelska i Lars Mytting. (Foto: Haakon Nordvik)

Det er ikke bare krim for Agnes Lovise Matre - det er nesten like mye triatlon.

Forfatter: Agnes Lovise Matre

Aktuell med: Iskald  (krim, Gyldendal)

Hvorfor skrev du akkurat denne boken?

Rammen rundt historien er verdens kanskje hardeste og kaldeste triatlonkonkurranse, Norseman Xstreme.
Min datter er ivrige triatlet. Som mor så minnes jeg med glede da hun var i tenårene og jeg trente henne i Volleyball, fulgte henne på samlinger og kunne blåse på hvert lille blåmerke hun pådro seg. Å være mamma til en triatlet er et sant helvete, om jeg kan bruke slike ord. For et par år siden gjennomførte hun Swissman Xstreme i Sveits, en tilsvarende konkurranse som Norseman, men i 30 varmegrader. Hele tiden mens mammas puls lå jamt på 140. Først redd for at hun skulle drukne, så for at hun skulle omkomme i en trafikkulykke eller at hjertet skulle stanse i den ekstreme varmen.
Slikt kan få fart på en krimforfatters fantasi. Hardanger er mitt univers og jeg kunne ikke la en slik mulighet gå fra meg. Dermed ble Norseman rammen for Iskald. Som tema har jeg valgt vestlandsk fundamentalistisk kristendom og spilleavhengighet. To ytterpunkter, hvor den førstnevnte skaper skammen i sistnevnte.

Tre favoritter:
Jeg pleier å si at jeg ble interessert i Lars Mytting da jeg leste Svøm med dem som drukner, men ble stupforelsket etter å ha lest Søsterklokkene, så forelsket at jeg skrev et blogginnlegg om romanen som nesten kostet meg ekteskapet. Det het: Nettene med Lars Mytting.

Herbjørg Wassmo er en tøff dame som tør å si det som det er. Flere unge bør lese hennes bøker. Hun skriver om utenforskap og mørke hemmeligheter. Jeg har mye å lære av dem begge.

Min absolutte krimfavoritt er Arne Dahl. Gode historier, men mest av alt skriver han med så vakkert språk, til tider poetisk. Sjelden å se i krimbøker. Det er godt å ha kolleger å strekke seg etter.

Uslipt diamant:
Ulrik Høisæther. I fare for at jeg får en stor konkurrent, bør flere få øynene opp for hans krimbøker.

Sist lest bok:

Ekko av en venn, Ingvar Ambjørnsen. Har brukt alle Ellingbøkene flittig i min norskundervisning, og denne var et must å lese. Ambjørnsen skuffer ikke.

Hvordan jobber du?
Jeg jobber veldig disiplinert. Skriver for det meste i helger og ferier, da jeg fremdeles jobber en del som lærer. Vi tilbringer de svært lange og urettferdige sommerferiene våre i leiligheten vår i Spania, hvor vi står tidlig opp, skriver 4-8 timer hver dag, før vi nyter solen, god mat og nydelige viner.

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med?
Det er så mange forsofne menn i krimlitteraturen som jeg ikke orker tanken på å møte. Min egen lensmann Bengt Alvsaker, derimot, slik som jeg ser ham, i skuespilleren Tobias Santelmann. Ja takk!

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur?
Herbjørg Wassmo.

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera?
Det er fest når jeg kan holde kontakt med barn og barnebarn som bor langt borte, eller kommer tett på egne lesere. Kolera når noen velger å bruke sosiale medier som gapestokk. Raushet og toleranse for annerledes tenkende bør hentes fram igjen.

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:
Der er jeg ultrakonservativ. snl.no – Store norske leksikon. De går aldri tom for bær.

Fjellklatring med Jo Nesbø eller lang lunsj med Linn Ullmann i Central Park?
Definitiv fjellklatring med Jo Nesbø, om han gidder å dytte meg opp. Så kan vi sitte på en fjelltopp og synge tostemt Børs Kafe.