Langsom reggae-sommer

DAGENS SOMMERGJEST: Ole Ivar Burås Storø liker at ting går langsomt om sommeren, og gjerne med litt sløy reggaemusikk i bakgrunnen.

Ole Ivar Burås Storø jobber til daglig som prosjektleder i Foreningen !les, og leder i tillegg podkasten «Fotnote – om musikkbøker og musikk i bøker» via Musikknyheter.no. Denne sommeren blir også en god kombinasjon av bøker og musikk – da altså sakprosabøker og reggaemusikk.

– Hvor tilbringer du ferien?

– Jeg elsker Oslo om sommeren, så jeg skal henge litt her før jeg reiser en tur til Aarhus og Kristiansand.

– Hva må en god sommerferie inneholde?

– At ting går langsomt. Jeg liker seige morgener og sene kvelder i ferien. Godt selskap, kalde drinker, reggaemusikk og god litteratur er også viktig. Og en badetur eller to.

– Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Jeg vil trekke fram to, en sakprosabok og en roman. Tilbake til Lemberg av Phillipe Sands og Et hjerte i en kropp i verden av Deb Caletti. Det er to bøker jeg anbefaler alle å lese. Målet i ferien er å lese Rachel Cusk-trilogien Omriss, Transitt og Kudos. Jeg har hørt så mye bra om bøkene, så jeg gleder meg til å starte lesinga.

– Bøker på papir, på brett eller på øret?

– Jeg stirrer på skjerm og har på meg hodetelefoner store deler av dagen, så uten tvil papirbok. Det er for meg helt overlegent det beste formatet når jeg skal lese. Da finner jeg virkelig roen.

– Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

– En stor tallerken med diverse sjømat og et glass Riesling, typ Robert Weil.

– Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Bare en person? Da går jeg for min nye favoritt, Wanda Sykes. Hun er skarp og morsom. Det kunne blitt en underholdene middag. Sjekk ut showet hennes, «Not Normal», på Netflix.

– Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

– Jeg vil gi en diger bukett til alle bibliotekarer som hver eneste dag gir av seg selv for at folk skal oppdage litteratur og bli glade i å lese.

– … og hvem ville du gitt en neve brennesle?

– Så slem er jeg ikke, men jeg vil gjerne oppfordre politikere til å utvikle en ny nasjonal lesestrategi og satse mye mer på skolebibliotek.

– Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Da ville jeg sikret langsiktige og trygge rammevilkår for leseorganisasjoner som for eksempel Foreningen !les. Jeg ville lagt friske midler på bordet til bibliotekutvikling i hele landet, og sørget for at klubbscenene for musikk fikk økt støtte.

– BOK365 kårer denne sommeren tidenes norske romanfigur. Hvem ville du ha valgt?

– Fra deres liste ville jeg valgt Herman i Lars Saabye Christensens bok med samme navn. Jeg sympatiserte veldig med ham da jeg som unggutt leste boka. Fra min egen liste ville jeg valgt Weifa i Liv Marit Webergs roman Påstander om meg i tilfeldig rekkefølge. Hun er en antihelt som går mot strømmen. Eller Roald Dahls Matilda, kanskje. Hun er kul!

– Hva hadde vært tittelen på boken om ditt liv?

– Fotnote – nederst på siden, men ikke helt på sida.

– Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

– Om jeg noen ganger har skåret på tidligere Liverpool-keeper Bruce Grobbelaar etter pasning fra Iron Maiden-bassist Steve Harris.