Drar på Harry-tur i ferien

DAGENS SOMMERGJEST: For kommunikasjonssjef i Aschehoug Mona Ek og familien står Harry Potter-universet høyt på lista, og derfor legges årets ferie til England - deres nye ferieland.

– Hvor tilbringer du ferien?

– Den første uka skal vi til London og Isle of Wight. Harry Potter-universet står høyt på ønskelista for store og små og etter en ukes gåtur i Devon i fjor sommer, har jeg fått skikkelig los på England som ferieland. Så blir det lange late dager på hytta på Dagali – et ferieparadis uten strøm og vann, før jeg skal på en ukes fottur med en venninne. Jeg mistenker at denne ferien blir fin!

– Hva må en god sommerferie inneholde?

– Jeg elsker å bade i sjøen, men denne sommeren ser det ut til at jeg må finne meg noen andre lykkefaktorer. Jeg liker å stå tidlig opp og lage en kjele med kokekaffe før de andre står opp. Et par timer på trammen med bok og kaffe. Så er det viktig med god niste – uansett hvor vi skal. Og at vi gjør ulike ting sammen – så både barn, ungdom og voksne får gjøre noe de liker.

– Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Jeg tenker mye på Sara Stridsbergs Kjærlighetens Antarktis. Jeg har lest alle bøkene hennes og er stor fan. I Kjærlighetens Antarktis gir Stridsberg stemmen til en ung kvinne som er drept og partert. Det er brutalt, men Stridsbergs vakre språk gjør boka til en leseropplevelse av de sjeldne. Så tenker jeg ofte på den korte vennelista til Harry Hole i Kniv. Og jeg har ledd mye av Are Kalvøs Hyttebok frå helvete. Skal ta den med som høytlesing på Dagali. På toppen av lista ligger Ingvar Ambjørnsens Ekko av en venn! Så skal jeg lese Mikael Niemis Koke bjørn. Jón Kalman Stefánsson står også høyt på lista, sammen med Edward St. Aubyn og Rachel Cusk. Det blir en del lytting også. Lange turer i bil med gode barnebøker på øret. Og jeg skal lese de mange gode bøkene som kommer til høsten. Jeg duker for en lesesommer!

– Bøker på papir, på brett eller på øret?

– Bok i alle formater! Jeg leser ofte på papir, men liker veldig godt Kindle-brettet mitt. I løpet av en sommer dukker det opp flere bøker jeg har lyst til å lese og spiller det ingen rolle at jeg sitter på hytta. Vi har Wifi. I fjor leste jeg de gode anmeldelsene av Trude Marsteins Så mye hadde jeg. Da sto jeg på en kai i Sæby i Danmark på et lite punkt med dekning og kjøpte boka for å kunne begynne å lese med én gang. Tilgjengelighet er viktig! En annen bonus er at du ikke trenger leselys. Det samme gjelder lyd. Lydbok er nydelig. Samtidig er jeg også helt avhengig av å gå innom bokhandelen og få gode lesetips der.

– Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

– Spekemat! Jeg er svak for et stort bord med flatbrød fra Skurdalen, rømme fra Røise og spekemat fra Uvdal. Da er det skikkelig sommer! Har vi fiskelykke så vanker det også en og annen ørret.

– Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Da ville jeg samlet en gjeng som kunne snakket om fremtiden. Hvordan skal lesing fortsette å ha en solid plass i folks bevissthet i en digital hverdag. Et knippe mennesker med ulik bakgrunn –forfattere, barn, ungdom, filmfolk, musikere, politikere, forskere, bokhandlere, bibliotekarer og forleggere.  Jeg tror vi kunne fått noen morsomme samtaler som kan bli viktige fremover. Jeg serverer selvsagt spekemat.

– Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

– Blomsterbukettene går til mine tre herlige kollegaer Øyvind Pharo, Kari Spjeldnæs og Trygve Åslund. Jeg føler meg så heldig som har fått jobbe med disse folka i 13 år. Nå skal de alle gjøre noe annet og jeg ønsker dem alt godt! Og så må vi som skal fortsette også få en blomst. Det er en fantastisk gjeng!

– … og hvem ville du gitt en neve brennesle?

– Jeg ville gitt den til de som mener at eboka ikke har en verdi. Jeg er sterkt uenig. For meg er den gull!  Jeg ville aldri fått lest Marsteins Så mye hadde jeg, hadde det ikke vært for eboka. Og det er en leseropplevelse jeg ikke ville gått glipp av.

– Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Jeg ville invitert meg selv til bords med den gjengen over og snakket om lesingens vilkår og om hvordan verden kommer til å se ut fremover. Hvordan kan vi best mulig møte den, samtidig som vi ivaretar forfatterne, leserne, forlagene og bokhandlerne? Jeg er sikker på at det finnes gode løsninger. Og så ville jeg innført dager med lesefri. Hodene våre trenger det.

– BOK365 kårer denne sommeren tidenes norske romanfigur. Hvem ville du ha valgt?

– Det er et vanskelig spørsmål, så jeg benytter anledningen til å nevne Rakel i Klara Hvebergs debutroman, Lene din ensomhet langsomt mot min. Det er lenge siden jeg er blitt så berørt av en romankarakter. Det hadde vært fint om flere ville bli kjent med henne. Jeg er også veldig begeistret for Statsminister Fahr og gjengen rundt i Lars Joachim Grimstads fantastiske barnebøker. Stadig aktuelt – spesielt nå når vi nærmer oss valg i USA.

– Hva hadde vært tittelen på boken om ditt liv?

– «Tapt og funnet».

– Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

– Hva den ville handlet om. Men det kan vi ta en annen gang. Kanskje den kommer rett på lyd eller ebok?