Vil feire bøker fra Eurovision-landene

(Foto: Hay Festival)

Den britiske Hay-festivalen lanserer i samarbeid med Eurovision en konkurranse for å feire de beste bøkene fra de 37 deltagerlandene.

Litteraturfestivalen oppfordrer nå publikum til å foreslå sine favoritter, som må være fra et av Eurovision-landene, være publisert etter at sangkonkurransen hadde premiere i 1956 og i hvilket som helst språk og sjanger.

Det endelige utvalget er det et ekspertpanel som plukker ut blant forslagene. De skal lage en «ambisiøs leseliste», som skal «inspirere, undersøke og underholde», ifølge The Guardian.

Litteraturfestivalen i Hay i Wales går av stabelen fra 25. mai til 4. juni. Eurovision-konkurransen kulminerer i en paneldebatt 2. juni, og det loves digitalt innhold som deles under hele festivalen.

– Konkurransen tar mål av seg til å feire viktig litteraturs rolle når det gjelder å fremme forståelse og empati globalt. Sentralt står mangfold og demokrati, der alle overalt kan foreslå en bok, sier Hay-festivalens direktør Julie Finch.

Eurovision-sjef Martin Österdahl hevder at Eurovision «alltid har hatt historiefortelling, og det å løfte frem det beste, europeiske talentet, som sin kjerneverdi».