Vil du navngi Booker-statuetten?

STATUETT SØKER NAVN: Booker-statuetten er navnløs. Det vil stiftelsen endre. (Foto: Booker Prize Foundation)

Booker-prisen har lansert en konkurranse for å gi det gylne Booker-trofeet et navn.

Den opprinnelige Bookerprisstatuett ble designet av Jan Pieńkowski i 1969, og ble tatt i bruk i flere tiår, før den ble byttet ut med en lærinnbunden bok av vinnerboken for hvert år.

Pieńkowski er en kjent britisk barnebokforfatter, som gikk bort i februar 2022. Samme år ble statuetten gjeninnført som vinnerpremiere, i hans ære, og tildelt vinneren av Bookerprisen i 2022, Shehan Karunatilaka. Men statuetten har aldri hatt en navn. Nå inviterer Bookprisens stiftelse publikum til å bestemme hva den kvinnelige statuetten skal hete.

Deltakerne blir bedt om å hente inspirasjon fra Bookerprisens historie og fremme sine navneforslag til trofeets offisielle navn. Fra disse forslagene vil en jury komme frem til en kortliste på seks navn, hvor publikum vil få stemme frem det endelige navnet på Bookerprisens hjemmesider.

Hun vil bli et fyrtårn

– Vi er på forhånd svært takknemlige for at publikum blir med oss å navngi Bookerpris-statuetten, sier Gaby Wood, direktør i Booker Prize Foundation. Hun fortsetter:

– Vi håper hun vil komme til å representere ikke bare triumfen til hver fremtidige vinner, men også ambisjonen til Bookerpris-stiftelsen: å forandre liv og bredde sinnet gjennom lesing. Når hun har et navn kan hun bli et fyrtårn, en som leder veien til verdens beste litteratur. Vi vil at lesere overalt skal være en del av det.

Kona spraymalte trofeet

Statuetten var i følge Pieńkowski inspirert av en lampe han fant i Portobello Market i London. Den første statuetten var opprinnelig gråfarget, og tildelt forfatteren P.H. Newby. Men kona hans mislikte fargen, såpass at hun spraymalte den gull – og slik forandret utseende på de fremtidige statuettene.

Den opprinnelige statuetten var også 60 centimeter høy, men i 1973 ble en mindre versjon på 25 centimeter innført. Denne ble delt ut, helt til ble erstattet av de lærinnbundene bøkene av hver årlige vinnerbok. Den nye statuetten er nå i messing og 38 centimeter høy.

Vinneren av konkurransen vil motta en samlerutgave av Bookervinner Hilary Mantels Wolf Hall og en gullpenn.