Vil du bli drept av Eystein?

Eystein Hanssen vil ha en leser som karakter i sin neste bok, men vet ikke helt i hvilken rolle - ennå.

Nå har du sjansen til å bli en figur i en ordentlig kriminalroman. Eystein Hanssen vil nemlig ha deg med i sin nye bok om politikvinnen Elli. Men i hvilken rolle vet han ikke helt ennå. -Egentlig har jeg oversikt over likene allerede, men du vet aldri, sier forfatteren til BOK365.

 

Eystein Hanssen har skrevet fire romaner om Elisabeth Sunee Rathke, kalt Elli, og er i gang med den femte. Nå vil han ha med en leser som karakter i den boken. Han forklarer:

– Uten at jeg helt vet hvorfor, har jeg under arbeidet med min neste bok tenkt mye på hvordan karakterer blir til. Hvordan vi forfattere stjeler og bruker av personer vi møter, dikter vilt og uhemmet, setter sammen karaktertrekk og fysikk og skaper fiktive versjoner av mennesker vi har møtt. Alle forfattere gjør seg garantert skyldige i å tenke på bestemte mennesker «der ute» i det virkelige liv mens de skriver inn sine figurer i handlingen. Så tenkte jeg: Kan jeg skrive inn hvem som helst i historien, gitt vedkommendes egenskaper og personlighet, og få det til å passe inn?

 

Sosiale medier

Eystein Hanssen grublet videre over ideen og kom til at det kunne være en måte å trekke leserne tettere inn i forfatterskapet på. – Sosiale medier gir forfatterne en helt annen mulighet til direkte interaksjon med lesere, det er en dimensjon ved forfatterskapet jeg ønsker å utforske videre, sier han til BOK365. Men hvordan skal han velge ut den «heldige»?

– I utgangspunktet tenkte jeg at jeg får vel 40-50 lesere med på dette, så trekker jeg ut én person og tar utfordringen med å la vedkommende passe inn i historien. Men etter at over 200 personer har sagt seg villige, flere av dem skriver også korte, ærlige portretter av seg selv, så tenker jeg at dette er en unik mulighet til å putte inn en figur jeg ellers ikke ville kommet på. Jeg kommer derfor til å kategorisere de påmeldte litt og så se hvilken type person historien kan ha mest bruk for. Er det flere muligheter blir det rett og slett trekning.

– Lignende stunts har vært gjort av andre forfattere tidligere også. Har det vært vellykket synes du?

– Jeg vil nødig sette meg til doms over andre forfattere, men kan trekke fram et godt eksponert eksempel: Hans Olav Lahlum. Han har tatt en person han kjenner godt og plassert henne tre tiår tilbake i tid, der handlingen i hans bøker foregår. Så vidt jeg vet har hun fått uttale seg om hvordan hun selv framstår, og det er jo ryddig. Jeg har lest alle hans bøker, og reflekterte aldri over at denne bestemte romanfiguren virket annerledes i bøkene enn de øvrige.

 

Neppe hovvedperson

I tilfellet Eystein Hanssen har det hele tiden vært klart at leser-karakteren skal være en bifigur. Noe annet vil ifølge forfatteren være for risikofylt.

–  I kriminallitteraturen har vi jo store persongallerier – vitner, ofre, kriminelle, fagfolk av alle kategorier – det er egentlig svært mange muligheter for at en tilfeldig karakter kan passe inn. Jeg vil putte inn vedkommende kun i den utstrekning det tjener historien, hvis ikke blir det en tvangstrøye. Det kan bety alt fra én – to setninger, til mer framtredende opptredener med innvirkning på mysteriet Elli skal løse i denne boka. Det skorter ikke på muligheter, fra listen med påmeldte kan jeg nevne sykepleiere, ekstremsportere, lærere, gamle naboer, eks-kriminelle, eks-narkomane, ansatte i politiet, alenemødre, gothrockere, veterinærer, hundemennesker, tidligere klassekompiser, forlagsfolk – og så menn et par bokbloggere. Flere har også, på eget initiativ, antydet seg selv som mulig drapsoffer.

– I hvilken grad må du studere livet til den utkårede?

Det avhenger av hvor framtredende vedkommende blir i historien. Jeg tenker uansett å møte vedkommende, hvis praktisk mulig, og få et konkret inntrykk av personen og diskutere hvordan han eller hun ville opptre i gitte situasjoner.

 – Har karakteren klagerett hvis han skjønner at det bærer galt avsted med ham?

Utgangspunktet er at jeg står helt fritt. Det må personen tørre og ville. Men jeg vil la vedkommende få lese sine scener, og komme med kommentarer. Et viktig premiss er at dette er fiksjon. Selv om denne ene personen vil opptre under eget navn, er handlingen jo «dikt og forbannet løgn».

Etter planen skal den utkårede leseren avsløres under krimfestivalen i Oslo i mars. Og boken med arbeidstittel Elli V kommer etter planen ut til høsten.