– Vi må bygge broer

Kulturministeren var opptatt av bokens brobyggende rolle da hun møtte internasjonal presse i Frankfurt i dag. Det var stinn brakke på Norges presse-vorspiel.

Svært mye handlet om ytringsfrihet og om litteraturens rolle som brobygger da Norge holdt sin pressekonferanse i Frankfurt i dag.

– No nærme de sæ, fastslo kulturminister Trine Skei Grande, på klingende namdalsmål foran en fullstappet Agora-paviljong på Frankfurt-bokmessen. – Dette har enorm stor betydning for den norske bokbransjen. Samtidig har det stor verdi for vårt land som helhet.

2019-TOSPANN: Prosjektleder Halldór Gudmundsosn og NORLA-direktør Margit Walsø.

Økende polarisering

Kulturministeren hadde i sin tale fokus på ytringsfrihet, liberale verdier og litteraturens brobyggende kraft:

– Vi trenger å bygge broer i en tid hvor verden er preget av økende polarisering, sa kulturministeren og understreket at bøker og oversettelser over landegrensene kan spille en viktig rolle her. –Land som er nysgjerrige på hverandres historie bygger ikke murer, fastslo Trine Skei Grande, og mente neste års hovedland-satsing var et utmerket tiltak i så måte: – Av og til må man reise ut, for å kunne invitere hjem.

SAMSNAKKET: Margit Walsø og Juergen Boos.

25 år etter skuddene

Messe-direktør Juergen Boos var opptatt av ytringsfrihetens viktige rolle i en verden med stadig flere utfordringer. Han understreket hvor mye som kan stå på spill ved å henvise til attentatet mot William Nygaard for temmelig nøyaktig 25 år siden – en sak hvor det tidligere denne uka ble tatt ut siktelse bare et par dager før foreldelsesfristen.

OM NYGAARD-SAKEN: Juergen Boos.

Femdobling på ti år

Frankfurt 2019-sjef Halldór Gudmundsson tok et sveip over mangfoldet av den nyere tids norske eksportsuksesser- fra Jostein Gaarder til krim og Knausgård. At norsk litteratur reiser stadig mer, kunne NORLA-direktør Marit Walsø dokumentere: – Antall NORLA-støttede oversettelser er blitt femdoblet på ti år.

FORFATTER-TRIO: Maja Lunde (t.v.), Erling Kagge og Linn Ullmann snakket om sine forfatterskap.

Noen av eksportsuksessen fikk presse og publikum også møte i levende live: Maja Lunde, Erling Kagge og Linn Ullmann samtalte med nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre. I hver ende var der Ferdigsnakka med Fredrik Høyer, Bendik Baksaas og Jo David Meyer Lysne.

Ny rekord

Det klikket i kameraer og det var hyggelig trengsel under seansen på Agora-paviljongen. Anslagene beveger i terrenget 250 til 300 fremmøtte. Journalistkollegaer i Frankfurt kan ikke huske liknende oppslutning om en «året før»-pressekonferanse.

LINSESUPPE: Trangt om plassen på dagens norske pressekonferanse.

– Dette må være ny rekord på en slik konferanse, fastslo også Halldór Gudmundsson. Både han og Walsø smilte fra øre til øre etterpå.

– Jeg er veldig fornøyd med hvordan dette gikk, sa Walsø.

Sterkest var kanskje avslutningen på seansen, da videoen med The Dream We Carry (Det er den draumen), Olav H. Hauges kjente dikt – i engelsk språkdrakt, rullet over skjermene. Det var et svært stemningsfullt punktum.

 

HOVEDBILDE (fra høyre): Kulturminister Trine Skei Grande, Juergen Boos, Halldór Gudmundsson og Margit Walsø.