VG kutter bokanmeldelser

Ingvar Ambjørnsen og resten av VGs anmelderkorps har fått beskjed om at avisen vil kutte kraftig i antallet bokanmeldelser.

Lyden av terningkast forstummer: VGs delvise anmelderstopp betyr at profilerte anmeldere som Ingvar Ambjørnsen, Tom Egeland, Sindre Hovdenakk, May Grethe Lerum og Knut Faldbakken nå ikke lenger blir å lese i avisen, bortsett fra når helt spesielle bøker skal omtales og vurderes. Etter det BOK365 forstår vil antallet anmeldelser i avisen reduseres fra gjennomsnittlige seks i uken til én. VG presiserer at avisen vil bruke sine etablerte anmeldere også i fremtiden.

 

VG-anmelder Tom Egeland bekrefter overfor BOK365 at han har fått beskjed om at avisen vil redusere antall anmeldelser.

–Jeg synes det er fryktelig leit, både for VGs lesere og ikke minst for alle de forfatterne som nå ikke får sine bøker anmeldt i avisen. Det er et generelt problem at det er altfor få bøker som blir anmeldt og omtalt. Nå vil det bli enda færre, sier Egeland, som poengterer at han skjønner at mediene i dise tider er nødt til å prioritere strengt.

–Dette er trist for VG, for leserne og forfatterne som blir mer usynlige. Det er ikke trist for meg personlig, sier forfatter og anmelder Tom Egeland.

 

–Trist og skuffende

–Det er trist og skuffende, men det kommer ikke som noen overraskelse. Jeg har fulgt dette ganske nøye de siste par årene, og de tradisjonelle bokanmeldelsene i landets aviser er på vikende front over hele linja, sier Ingvar Ambjørnsen til BOK365.

Han mener dette vil gå utover nye forfatterstemmer:  –Særlig de nye pennene vil få store problemer med å bli sett og solgt. Dette forsterkes selvsagt ved at bokhandlene stadig viser frem færre titler. Og vi vet hvilke.

 

–Ganske brutalt

Også VG-anmelder Sindre Hovdenakk har mottatt budskapet:

–Det er ganske brutalt, ja.

–Kom dette overraskende?

–Tja. Det har nok vært noen spredte signaler over tid, men at det skulle bli såpass omfattende var overraskende. Dessverre ser vi kutt i anmeldervirksomheten flere steder og det er jo trist, sier Hovdenakk, som i tillegg til anmeldervirksomheten er redaktør i tidsskriftet Prosa og nestleder i Kritikerlaget.

 

–Ulvetider der ute

–Det er ulvetider der ute i mediebransjen. Når det skal kuttes går det gjerne først ut over de «løsere utgiftene». Frilansutgifter til anmeldervirksomhet er et sårbart område, sier Sindre Hovdenakk.

Han understreker at han knapt har rukket å fordøye nyheten om bokanmelder-kuttene:

–Dette er veldig fersk informasjon om noe som først vil få effekt fra neste år. Vi får se hvordan VG velger å håndtere bokstoffet før vi gjør de endelige vurderingene.

 

Vil være nyhetsledende

Sjefen for VGs Rampelys, Øystein Milli, sier til BOK365 at det er riktig at anmelderne har fått beskjed om kutt i anmeldelsene, men han avkrefter at avisen skal slutte å anmelde bøker.

–Vi vil ikke «slutte» med bokanmeldelser, men vi skal redusere antallet, sier han. –Også VG må tenke nytt rundt ressursbruk, slik mange andre mediehus gjør. Vi skal fortsette å bruke mye tid og ressurser på litteraturstoff. Og vi har – som alltid – ambisjoner om å være nyhetsledende.

 

Bruker ressurser

Rampelys-lederen sier videre at avisen kommer til å bruke to årsverk, til tider mer, på å jobbe med bokstoff.

–Vi har ukentlig flere sider med stoff om bøker. Fra og med lørdag førstkommende vil det være tre sider bokstoff i ukas mest leste avis. Vi har i tillegg ofte bokstoff på flere av ukas andre dager. Senest den siste uka har VG vært først ute med nyhetene i Wesenlund-biografien. Vi har brukt betydelige ressurser gjennom hele bokhøsten og vil fortsette med det samme neste høst, sier Øystein Milli.

–I tillegg jobber vi forløpende med nye digitale grep, også innen bok. Noe har vi lansert, blant annet at leserne får muligheten til å lese de første kapitlene i bøker, og noe jobber vi fortsatt med å utvikle.

–Er bokanmeldelser et stoffområde som «klikker» dårlig og leses mindre enn andre Rampelys-artikler?

–Det er det helt umulig å svare generelt på. «Klikking» varierer voldsomt, det er ikke sånn at for eksempel bokstoff generelt leses bedre enn musikkstoff eller at filmstoff leses bedre enn bok – eller motsatt.

 

 

 (Foto: Cappelen Damm)