– Kutte rimer på slutte

Vi vet hvilke bøker som blir "helt spesielle" i VG, skriver romandebutant Tine J. Sir etter VGs planlagte anmeldelseskutt.

I går skrev BOK365 at VG kutter kraftig i bokanmeldelsene sine. Etter det BOK365 forstår vil avisen kutte de ukentlige fem – syv anmeldelsene ned til én. Mange har reagert, blant annet debutant Tine J. Sir, som i dette innlegget minner om at kutte rimer på slutte.

 

——–

 

I går ble det offentliggjort at VG kutter i sin dekning og anmeldelse av litteratur. På grunn av budsjettkutt går dette først ut over de «løsere utgiftene», det vil si de som faktisk skriver bokanmeldelser. Nå blir det slik at det er helt spesielle bøker som skal omtales og anmeldes. Jeg tror vi alle vet hvilke bøker dette er. Så, hvis det kuttet først går ut over bokanmelderne, hva har det å si for forfatterne og forlagene og, ikke minst, leserne? Hvem skal nå vise litterær bredde, vise at det finnes flere bøker enn de som er på topp ti-listene?

 

Ikke «helt spesiell»

Mitt navn er Tine J. Sir og jeg har skrevet romanen Jeg tror bestemor lå med Frank Zappa. Den er ikke skandaløs eller ”helt spesiell”,  men jeg vil dele historien med så mange som mulig fordi jeg mener det er en historie verdt å fortelle.

Jeg er debuterende forfatter, med en liten bok, på et lite forlag. Min bok bærer ikke navnet Nesbø, Michelet eller Samartin. Min bok bærer mitt navn, som er ukjent for de aller fleste. Jeg har ingen backlist å høste kredibilitet på og jeg har ikke blitt invitert til Skavlan, Lindmo eller fått en artikkel med betalingsmur. Nå setter jeg det på spissen, men du tar poenget. Jeg har ikke kjempet meg gjennom forlag på forlag for å få manus antatt, men det betyr ikke at dette er mindre viktig for meg. Tvert i mot. Dette er drømmen min. Jeg satser alt på dette.

Da jeg fikk manuset mitt antatt, gikk gjennom redigeringer, språkvask, korrektur, ombrekk, omslagsvalg og alt det som hører med en bokutgivelse, var det et stort øyeblikk da boka endelig kom seg ut. Det var da jeg ble fortalt av forlaget at den virkelige jobben begynte. Ventingen på tilbakemeldinger og omtaler. Den nervepirrende kampen mot seg selv og sin egen trang til å google. Jeg har vært utrolig heldig og fått et par anmeldelser i mindre aviser, og tro meg når jeg sier det, jeg blir utrolig ydmyk og glad for mottakelsen den har fått. Men dette er mindre aviser.

 

«Bare et kutt»

VG har, til nå, vært ledende innen massespredning av litteratur for et lesende Norge. De har stått i front når det gjelder å gi Norge et bredt utvalg av omtalt litteratur. Nå er det stopp, eller nei, det er det jo ikke, det er ”bare” et kutt. Nå skal de gå fra seks omtaler i uken til én, og som tidligere nevnt vet vi hvilke bøker dette er. Hvor mange anmeldelser trenger vi på bøkene som kommer seg på bestselgerlisten før de omtrent er skrevet? Et kjapt googlesøk med ”Jon Michelet en sjøens helt omtale” gir meg 11700 resultater. Googler jeg mitt navn og tittel på boka, pluss omtale, får jeg 687 resultater (søkte på Michelet fordi han ga ut bok på samme tid som meg og ga bedre sammenligningsgrunnlag) Det er ingen tvil om at Michelets backlist og fantastiske forfatterskap gir flere treff, og det er klart han fortjener all heder og ære som han får (les bøkene hans!), men hvordan skal mindre etablerte forfattere hevde seg når VG da velger å kutte så kraftig i sine litteratursider?

 

Bokmerke slettet

Kutte rimer på slutte, og det føles nesten slik, og realiteten blir vel nesten det også? Jeg har, siden boka mi kom i september, hatt VG sine boksider som bokmerke i nettleseren min, oppdatert den daglig, særlig mandager og onsdager. Håpet å plutselig se mitt eget omslag lyse mot meg og få mine 90 sider vurdert av en anmelder. I går slettet jeg bokmerket. Det er ikke særlig sjanse for at boka mi vil bli omtalt, fordi den ikke er ”helt spesiell” med tanke på klikk og oppmerksomhet, hvis det er det dere legger i det begrepet. Men vet dere, VG, den er helt spesiell for meg og jeg har lyst til at andre skal få vite om den, og dere har vært en ypperlig kanal.

 

—–

Tine J. Sir (27) fra Kristiansand debuterte med romanen Jeg tror bestemor lå med Frank Zappa på Kvalshaug Forlag i høst.

 

 

Les også: https://bok365.no/artikkel/vg-kutter-bokanmeldelser/