Vestfolds litteraturpris til Aasvik

– Vinneren er en forfatter i vital utvikling, sier juryen i sin begrunnelse.

– Juryen gleder seg over å tildele prisen til Stig Aasvik. Forfatterskapet hans er ikke stort i omfang, men representerer en unik stemme som virkelig setter Vestfold på kartet i samtidslitteraturen. For juryen er det viktig å ikke begrense Vestfolds Litteraturpris til å være en heder for lang og tro tjeneste, men at den også går til forfattere som har det meste av forfatterskapet foran seg, sier juryleder Ellen Eriksen.

Aasvik er født og oppvokst Horten, nå bosatt i Oslo. Han tildeles Vestfolds Litteraturpris for sitt samlede forfatterskap og sin unike stemme i norsk samtidslitteratur.

Springende fortellerform

Aasvik debuterte i 2004 med Den elektriske elefant, men juryen trekker særlig frem Lofotveggen og Ordføreren i Oslo i sin begrunnelse:

«Lofotveggen innvarslet en ny fase i Aasviks forfatterskap. Den kom i fjor og er fulgt opp med årets roman Ordføreren i Oslo. Disse romanene er selvbiografiske og kan sammenlignes med Karl Ove Knausgårds «Min kamp»-serie. Men det er viktige forskjeller. Aasvik skriver like åpenhjertig, men i en mer springendeog fritt assosierende fortellerform. Han har dessuten noe man kan savne hos Knausgård: Humor.»

Juryen

Prisen består av et verk av en vestfoldskunstner og et stipend på 25 000 kr.

Juryen for Vestfolds litteraturpris består i 2018 av leder Ellen Eriksen (folkevalgt), Aase Wivestad (rådgiver ved Vestfolds fylkesbibliotek), Fredrik Wandrup (litteraturkritiker i Dagbladet), Solveig Brandal (Høgskolelektor ved Universitetet i Sørøst-Norge), Britt Døvle Larsen (biblioteksjef i Sande).

 

(Hovedfoto: Tanya Hanzalova Wibye) (Foto i saken: Ole Bjerkebakke)