Forlagsdirektør bokdebuterer

MENER TILLIT ER SENTRALT: Kari Spjeldnæs.

– Målet var å forklare skiglede, forteller Kari Spjeldnæs om sin nye bok, «På ski fordi» (Pax).

– Hva er det med akkurat skiturer som er så fantastisk?

– Ja, det er jo nettopp det jeg har forsøkt å forklare, da – og endte med en hel liten bok. For meg er det å være ute i skogen eller på fjellet i sammenhengende bevegelse over tid det korteste svaret jeg kan gi.

Kari Spjeldnæs jobber til daglig som forlagsdirektør i Aschehoug, men nå befinner hun seg i forfatterrollen – med litt skrekkblandet fryd.

– Det er skummelt, interessant og lærerikt, men også enda mer besettende og morsomt enn jeg hadde forestilt meg på forhånd. Det skyldes ikke minst de gode folkene i Pax. Min redaktør Mona Ringvej har dratt meg gjennom viktige manusrunder for å forbedre den versjonen jeg først kom til forlaget med. Både manuskriptet og jeg er veldig godt ivaretatt.

Forklaringsproblem

Kari Spjeldnæs har alltid likt å gå på ski, og boken ble til fordi hun fikk et forklaringsproblem ovenfor mannen sin når det gjaldt hobbyen:

– Det begynte kanskje for ganske lenge siden med at jeg er veldig glad i å gå på ski, er blitt mer og mer glad i å gå på ski og har en mann som ikke liker spesielt godt å gå på ski. Så fikk jeg det for meg at jeg måtte få forklart ham hvorfor jeg liker så godt å gå på ski.

Forklaringsproblemene førte til at hun måtte ty til litteraturen:

– Jeg begynte å lete i ski- og kulturhistorie etter hva andre har skrevet om skigåing for å finne en bedre og bredere forklaring enn bare min egen begeistring. Etter en stund hadde jeg funnet så mye spennende stoff at jeg ikke kunne la være å tenke bok.

Å ta eierskap til kulturen

Det var flere spennende skjebner som førte til at Spjeldnæs ville skrive bok:

– Underveis dukket det opp temaer og perspektiver som bidro sterkt til at det ble bok, som det at knapt noen kvinner har tatt eierskap til skikultur og skihistorie, her troner tidligere direktør ved Skimuseet Karin Berg som en ener. Og jo mer jeg leste om Eva Nansen, desto viktigere ble det å skrive bok, sier Spjeldnæs, og legger til:

– Jeg er ikke opptatt av at alle skal gå på ski, men jeg håper både de som går på ski og de som ikke går på ski får med seg litt tankestoff som inviterer til gjenkjennelse og til nye refleksjoner. Og så er jeg opptatt av at vi må passe på å gjøre ting vi liker, ikke minst når livet drar seg til.

 

(Hovedfoto: Pax forlag)