Verdens vakreste litteraturfestival?

–Fulle hus og stormende jubel, melder festivalgeneral Wiggo Andersen. Reine Ord i Lofoten er blitt en vakkert innrammet suksesshistorie.

–Verdens vakreste litteraturfestival, mener Wiggo Andersen og gjengen i Reine Ord. Det er til å forstå. Rammene er unike: Åpent hav mot ville fjell, pittoreske fiskevær og rorbuer.  

Det er sjette gang Norges villeste, våteste og vakreste litteraturfestival blir arrangert her ytterst i havgapet. Programpostene kommer som perler på snor i forskjellige lokaler i Moskenes og Flakstad kommune, med Reine Kultursenter som hovedsete. «Og med midnattssola som en av våre viktigste samarbeidspartnere,» som arrangørene uttrykker det.

 

bading

Med leserne som «bademestere»: Frode Granhus (nr. to fra v.) og Jørn Lier Horst (nr. tre) ble intervjuet av sine egne lesere.

 

Kommer fra hele Nordland

Det er ikke til å unngå at mang en utenlandsk forfatter har latt seg sjarmere der de har trasket bryggelangs i fiskeværet Reine, ytterst i den majestetiske Lofotveggen.

–Vi merker at vi etter hvert ikke bare er et Lofoten-fenomen. Folk kommer hit fra hele Nordland og Nord-Norge, ja vi har til og med besøkende som setter seg på fly opp fra Østlandet for å få med seg festivalen, forteller Wiggo Andersen. Han melder om god stemning og fulle hus, allerede fra første stavtak torsdag – da Frode Grytten slo an tonen med årets festival-prolog.

 

Mønstrer stjernelag

–Det er litt av et stjernelag vi mønstrer i år, med mange spennende og morsomme forfattere, sier en blid festival-general. Han nevner forfatternavn som Helga Flatland, Jon Michelet, Jørn Lier Horst, Josefine Klougart og John Ajvide Lindqvist. Kjartan Fløgstad har tatt en avstikker oppom Lofoten, før han trekker sørover til atskillig varmere Brasil og Fotball-VM. Når vi snakker med Wiggo Andersen, er lørdagens siste bokbad nettopp unnagjort: Cecilie Enger i samtale med Finn Stenstad.

 

reine2

Få litteraturfestivaler i verden kan by på slike rammer.

 

Roman-uro i rorbua

–En fantastisk og annerledes festival, hvor alle de medvirkende kommer tett på hverandre: Forfattere, bokhandlere, forlagsfolk og et flott publikum, sier forlagsdirektør Kjersti Herland Johnsen i Schibsted. Hun er på Reine Ord for første gang. Det er på høy tid, i følge henne selv: –Som forleggeren til Frode Granhus og hans Lofot-krim, bør jeg jo ha vært i Lofoten. Det er gøy å se Frode i aksjon på hjemmebane. For min egen del er litt «første gang i New York-følelse» å komme hit til slike fantastisk naturskjønne omgivelser og endelig få oppleve hva du tidligere bare har sett på bilder.

Skjebnen ville det slik at hun virkelig havnet i roman-begivenhetenes sentrum: –Jeg er innlosjert i rorbu på Sakrisøy, i de samme rorbuene som de dramatiske sluttscenene i Frode Granhus’ roman Stormen finner sted, forteller hun lattermildt. Hun forsikrer at nattesøvnen er prima, selv om det skulle knirke litt i tre- og tauvverk.

 

Fra Donau til Moskenesstraumen

Tidligere på lørdagen har det vært storfint besøk, med Claudio Magris i samtale med Erik Fosnes Hansen. 33 år etter brakgjennombruddet med Donau, har Magris fremdeles publikum i sin hule hånd.

–Lørdagskvelden avsluttes med bryggefest, forteller Wiggo Andersen. –Her på det gamle fiskemottaket hang skreien opp etter veggene. I kveld blir det forfatterne.

 

(Foto: Kjersti Herland Johnsen)