– En veldig trist konkurs

– Det er klart dette får konsekvenser for oss, sier Helén Foss, leder i Fri Bokhandel. En av fire Fri-bokhandlere tilhører den konkursrammede Vivo-kjeden.

– Det er ikke bare de kristne forlagene som vil merke det hvis disse Vivo-butikkene ikke videreføres, sier Helén Foss.

Lederen for Fri Bokhandel har hatt et par vonde døgn etter at det mandag ble kjent at bokhandlerkjeden Vivo måtte ta den tunge veien til skifteretten. I fjor landet Vivo på 3,7 mill. kr i minus. Frem til 1. mars i år skal bokhandlerkjeden ha tapt ytterligere 2 mill. kr. Normisjon er hovedaksjonær i Via med 85 prosent av aksjene, mens Norsk Luthersk Misjonssamband eier de resterende 15 prosentene.

I tillegg til å være sin egen kjede, inngikk Vivo også i sammenslutningen Fri Bokhandel.

 

Får konsekvenser

– Dette er selvfølgelig veldig trist. Jeg tenker først og fremst Vivos ansatte som jeg gjennom årene har lært å kjenne og blitt glad i, sier Helén Foss. – Jeg håper situasjonen ordner seg for alle disse på best mulig måte.

– Dette berører jo over 20 av dine nærmere 90 medlemmer – omtrent én av fire. Det er temmelig dramatisk?

– Jeg er i ferd med å se på dette nå, og det er klart det får konsekvenser. Hvilke, og hvor store de er, er det for tidlig å si noe om allerede nå.  Styret og jeg skal gå grundig gjennom dette og sammen vurdere hvilke grep som eventuelt må gjøres for grupperingen.

 

Vanskelig størrelse

– Noen av de berørte bokhandlene vil vel bli drevet videre i ny regi?

– Ja det håper jeg jo virkelig. Jeg håper så mange som mulig fortsetter eller gjenoppstår – og gjerne som medlem hos oss, sier Foss. – Vivo har vært en svært viktig kanal for forlag med hovedvekt på utgivelser av kristen litteratur. Men mange har også vært helt «vanlig» bokhandlere med et sortiment på bok- og papirsiden som mange andre bokhandlere. Det er ikke bare de kristne forlagene som vil merke det om disse butikkene ikke videreføres.

– Hva mister Bok-Norge først og fremst ved Vivo-konkursen?

– Om det blir slik at butikkene ikke videreføres i noen form mister Bok-Norge mange kompetente og engasjerte bokhandlere. De kristne forlagene og deres forfattere mister sine viktigste fysiske utsalgssteder med ansatte som har den rette kompetansen på dette området.

– Hvorfor fikk ikke Vivo det til?

– Jeg har ikke lyst til å mene noe særlig rundt dette, og sitter heller ikke inne med nok tall og fakta, sier Helén Foss. – Jeg tenker at det er vanskelig å være mellomstor i konkurranse med de store. Det er vanskelig å ha en administrasjon uten nok butikker å fordele felleskostnadene på.