– Uvurderlig for krigsseilerne

– Jon Michelet har vært veldig, veldig viktig for fokuset på krigsseilerne, sier Elisabeth S. Koren.

– Interessen for krigsseilerne har gått litt i bølger, men de siste årene har den vokst på grunn av «En sjøens helt»-bokserien. Jon Michelet Han har vært uvurderlig, sier Elisabeth S. Koren, førstekonservator Norsk Maritimt Museum – tidligere Norsk Sjøfartsmuseum.

Lite ante Jon Michelet at han skulle få en slik formidabel respons på sitt store epos. Han ga seg i kast med sitt store livsverk fordi historien om krigsseilerne og deres kår alltid hadde opptatt ham. Prosjektet var svært ambisiøst. Bare den første boken, Skogsmatrosen, er på nærmere 800 sider. Her følger vi romanens hovedperson Halvor Skramstad, en attenåring fra Rena, som i 1939 før hyre på Wilhelmsen-båten Tomar. Det skulle vise seg å bli starten på en av norgeshistoriens største boksuksesser og gi krigsseilerne et minnesmerke som vil stå i generasjoner framover. Verket «En sjøens helt» er også i ferd med å realiseres som tv-serie for NRK.

 

Enorm kraftanstrengelse

Til høsten kommer En sjøens helt. Krigerens hjemkomst.

– Jon gjorde en enorm kraftanstrengelse på slutten for å bli ferdig med siste bind om krigsseilerne, og han var veldig stolt og letta over at han klarte det, sier kona Toril Brekke.

For sitt arbeid med å løfte fram krigsseilernes skjebne ble Jon Michelet tildelt Østfoldprisen i 2013, Norsk Sjøoffisersforbunds hederspris i 2015, Anders Jahres kulturpris i 2016 og Erik Byes minnepris i 2017.

Jon Michelet var selv sterkt knyttet til det maritime. I sitt yrkesaktive liv var han både sjømann og bryggearbeider.

En folkelig bevegelse

– Han har vært veldig, veldig viktig for fokuset på krigsseilerne, og «En sjøens helt»-serien har nærmest skapt en folkelig bevegelse. Bøkene har vært verdifulle for de krigsseilerne som er igjen, men er kanskje vel så viktige for etterkommerne og familiene til krigsseilerne, sier Elisabeth S. Koren og legger til: – Jon Michelet har vært en viktig samarbeidspartner for Norsk Maritimt Museum og det å rette søkelyset mot krigsseilernes historie. Det han også har gjort, er å gi økonomisk støtte til et prosjekt som retter oppmerksomhet mot utenlandske sjøfolk som mistet livet mens de seilte i Nortraship-flåten. Hadde det ikke vært for ham ville nok ikke dette prosjektet blitt noe av. Så i tillegg til norske krigsseilerne, har han virkelig gjort en viktig jobb for de utenlandske krigsseilerne – og det var på høy tid at de fikk oppmerksomhet.

TAKKER MICHELET: Elisabeth S. Koren.

Om første verdenskrig

Også i disse dager setter Michelet indirekte sitt preg på museet:

– Akkurat nå har vi en utstilling om sjøfolk under første verdenskrig. Den har Michelet støttet gjennom Polstjernefondet.