– Vil utgi bøker med mening

– Vi ønsker å gi leseren et utvidet syn på det å være menneske, sier Øivind Arneberg. Det er slett ikke rent tidsfordriv som preger høstens Arneberg-liste.

Mindfulness, yoga, autisme, romaner, og illustrerte barnebøker. Det er en mangfoldig liste Inger Merete Dyring og Øivind Arneberg (bildet) kan presentere.

 

For sjel og Zinn

Russisk-jødiske Irvin D. Yalom er en av vår tids mest sentrale forfattere av litteratur innenfor psykoterapien – og en sentral skikkelse med fem utgivelser i Arnebergs katalog.

Vi er alle døgnfluer – og andre psykoterapeutiske fortellinger er den siste i rekken av hans pasienthistorier og er et «testamente» over det arbeidet Yalom startet for flere tiår siden

En profilert Arneberg-forfatter er også Jon Kabat-Zinn. Medisin-professoren og mindfulness-guruens siste bok på forlaget; Å leve med livets katastrofer er allerede regnet som en moderne klassiker.

– På mange måter var det Kabat-Zinn som bragte mindfulness til Vesten. Å leve med livets katastrofe er sannsynligvis den viktigste boken som er skrevet om mindfulness fra et vestlig, vitenskapelig perspektiv, sier Øivind Arneberg.

Arneberg har også en norsk forfatterprofil, filosofen og terapeuten Viggo Johansen, på sin mindfulness-liste. Han har 22 års erfaring med meditasjon – blant annet fire år som buddhistmunk på 1990-tallet. I følge forlegger Øivind har han skrevet de to viktigste norske titlene om mindfulness; Indre stillhet og Stille vitne.

 

arneberg-d

 

Kondisjonssterke storselgere

– Det er for lite fokus på de verdifulle bøkene som har levd en stund. Backlist som har gått bra gjennom mange år skrives det lite om, sier Øivind Arneberg.

For det er fremdeles slik at det går an å skape «langselgere» der ute:

– Dalai Lamas Kunsten å være lykkelig selger vi nå dobbelt så mye av i år som i fjor. Jeg tror vi har solgt noe slikt som 40 000–50 000 av boken totalt opp gjennom årene.

– Det er viktig å jobbe kontinuerlig med basisbøkene. Det har jeg sett både i mine år på bokhandelsiden og her i forlaget, skyter Inger Merete Dyring, Øivind Arnebergs «partner in crime», inn.

 

tim_forside

 

Hva er riktig medisin?

To av høstens Arneberg-utgivelser tar tak i utfordringer som setter sterkt preg på livet til flere norske familier:

I boken Tim forteller Gro Raugland en mors historie om autisme og ADHD. Raugland mener det offentlige helse-Norge har vært altfor opptatt av å observere, diagnostisere og medisinere. Hun ønsker å ha fokus på kosttilskudd og ernæring, fremfor psykofarmaka, og viser hvordan en veldig syk gutt kan leve som et friskt barn.

Live Landmark har blitt en profilert foredragsholder og kursleder om diagnosen ME. I den heftede nyutgivelsen av Vekk meg når det er over, forteller hun sin historie og gir detaljer om behandling.

 

 

yogafilosofi_forside

 

Med fascinasjon for Judas

Det er ikkje bare sakprosa på Arneberg-listen. Her finner man også skjønnlitterære profiler som James Salter, Truman Capote, John Fante og Amos Oz.

Oz er endelig ute med ny roman på norsk, Judas. Romanen tar oss tilbake til Jerusalem i 1959, hvor vi møter den unge bibelforskeren Shmuel Ash. Av økonomiske grunner må Shmuel forlate universitetet og ta seg jobb som samtalepartner hos en eldre, intellektuell herre ved navn Gershom Wald. I huset bor også den mystiske Atalia Abarbanel, en kvinne i førtiårene som Shmuel raskt nærer en attraksjon mot. Hans fascinasjon for Judas, «kristendommens egentlige far» blir et tilbakevendende tema mellom de tre, og romanen utvikler seg snart til en allegori over staten Israel og den bibelske fortellingen den henter sin tittel fra.

– Det er en av årets beste romaner. Oz skriver fantastisk og jeg skulle ønske enda flere norske lesere kunne få øynene opp for ham, sier Arneberg.

– Hvordan passer skjønnlitteraturen inn på listen deres?

– Den er et viktig supplement til annen litteratur – for oss og for leserne. Det er der diktningen om livet skjer.

 

arneberg-b

 

Tøyer strikken

Barnebøker er det også plass til hos Arneberg – blant annet Line Renslebråtens rikt illustrerte faktabøker for barn. Med sin helt unike strek er det Insekter og krypdyr som er tema i høstens utgivelse som har både faktastoff og fabler i tillegg til naturtro tegninger.

Og da har vi gjort unna høstens eneste forlag uten strikkebøker? Nei da. Også Arneberg har gått i garnet, med Kari Hestnes’ DEN strikkeboka, med tidløs strikkedesign i alle regnbuens farger. Hun har tatt utgangspunkt i chakraenes fargespekter, noe som også preger hvordan de ulike designene presenteres.

Så får vi oppsummere rette og vrange når året er unnagjort.