Uten alkohol – med doping

PAX-BOKHØSTEN: – En sterk skjønnlitterær liste, fastslår forlagssjef Astrid de Vibe, som stiller med finske forfatter-ess og Arundhati Roy-combeback denne høsten – og noen brennaktuelle sakprosa-bøker.

– Det er en høstliste vi har grunn til å ha greie forventninger til, fastslår forlagssjef Astrid de Vibe. – Særlig sterk er den på skjønnlitteraturen. Vanligvis ligger tyngdepunktet på våren for romanenes del, og ikke på høsten.

Trass i nye suksesser på strikkefronten, har ikke Pax gjennomlevd de store profilskiftene, skal vi tro de Vibe:

– Det er fremdeles en god blanding av folkeopplysning og oversatt skjønnlitteratur.

– Ikke norsk skjønnlitteratur?

– Nei. Det er det to grunner til. Dels historiske: Den gang da ble Bjørn Smith-Simonsen (red anm Pax-eier og administrerende direktør) og Geir Berdahl (mangeårig Oktober-sjef) enige om at Oktober skulle ta seg av den norske skjønnlitteraturen, Pax den oversatte. Det er bare Pax som har holdt den avtalen. Og det er greit nok, mener en lattermild Astrid de Vibe, og penser inn på den andre grunnen:

– Det er krevende å lykkes med norsk skjønnlitteratur. Det krever en viss tyngde og omfattende jobbing over tid. Og ser man på de mellomstore og mindre forlagene som har forsøkt, er gjerne ikke resultatet spesielt imponerende.

 

MED HØST-FORVENTNINGER: Astrid de Vibe.

 

Roy er tilbake

Men på den oversatte skjønnlitteraturen satser Pax tungt, og det er én bok de Vibe og salgs- og markedssjef Eline Willumsen trekker frem: Tjue år etter Guden for små ting er Arundhati Roy tilbake med ny roman: Ministeriet for den høyeste lykke er på langlisten til Booker-prisen. Romanen tar oss med på en reise over flere år og på tvers av et subkontinent – fra de trangbodde nabolagene i Dehlis gamleby til den blomstrende, nye verdensmetropolen som omgir den, til den vakre Kashmirdalen og skogene i det sentrale India, der krig er fred og fred er krig og der man, fra tid til annen, erklærer «normaltilstand».

ENDELIG TILBAKE: Arundhati Roy (Foto: Mayank Austen Soofi)

Arundhati Roy kommer på norgesbesøk senere i september. Da skal hun både samtale med Aslak Sira Myhre i Oslo, og være med på Kapittel-festivalen i Stavanger.

 

Dobbelt finsk

Finske forfattere har satt sitt preg på Pax-listene gjennom flere år. To finske favoritter er hjertelig til stede også denne høsten: Kjell Westö er det mange som har fulgt gjennom snart fire tiår. Høstens roman, Den svovelgule himmelen, er lagt til Helsingfors på 1960-tallet. Tommi Kinnunen skaffet seg mange norske tilhengere med sin debutroman Der fire veier møtes. Nå er han klar med roman nummer to – en frittstående oppfølger: Lyset bak øynene.

FINSK SUKSESS: Tommi Kinnunen (Foto: Kristian Tervo)

 

Alko-fri

Irina Lees Alkoholfri er en av utgivelsene i en fyldig sakprosahøst hos Pax. I 2014 sluttet Irina Lee – journalist med bakgrunn fra VG, TV2 og Bergens Tidende, forfatter, gründer og datter av nudelkongen Mr. Lee – å drikke alkohol. Ikke fordi hun måtte eller fordi hun hadde drukket for mye. Tvert imot. Det handlet mer om at hun var voksen nok til å ta sine egne valg – hun valgte å ta seg fri fra alkoholen.

 

Svært aktuelle stimuli spiller hovedrollen i Medaljens pris. Mads Drange tar for seg dopingens moderne historie i en bok som ble lansert omtrent samtidig med Johaug-dommen.

 

Lingo og latin

Språk er som kjent viktig og her kan Pax by på en dobbel denne høsten: Lingvisten Gaston Dorren byr på språkturisme i særklasse i Lingo. Her tar han for seg et sekstitalls europeiske språk. Vibeke Roggen og Hilde Sejersted tar oss tilbake til vuggen med boken Litt latin, hvor de både byr på historietime og språkleksjon.

– Etter å ha lest boka skal du både være i stand til å snakke litt og skrive litt, sier Astrid de Vibe.

TAR SOMMERTOGET: Eline Willumsen (t.v.) og Astrid de Vibe.

 

Følger opp suksess?

De som ikke har fått med seg at NRK de siste månedene har tilbakelagt atskillige kilometere på jernbanelinjer og et utall timer på landets jernbanestasjoner, må ha tilbrakt sommeren under en stein. Med Bjørn Tore Pedersens Sommertoget, håper Pax på en reprise på en tidligere fulltreffer. I 2011 ga Pedersen ut bestselgeren Hurtigruten minutt for minutt, basert på NRKs kjente langsom-TV-suksess.

– Den solgte vi nærmere 20 000 av, kan Eline Willumsen berette.

Så gjenstår det å se om Pax er på sporet også denne høsten.