– Største satsing siden Jojo Moyes

BASTION-HØSTEN: Catherine Isaac (bildet) er spådd å bli den neste Jojo Moyes. Boken hennes er solgt til 21 land - men utgis først på norsk.

–  Dette er vår største satsing siden Jojo Moyes, sier markedssjef i Bastion forlag Cathrine Gram til BOK365, og legger til at det var forlagets iver og masing som førte til at boken utkommer på norsk før den utgis på originalspråket. – Vi følte at vi hadde funnet gull. Vi var kjempetidlig med i budrunden, og var veldig ivrige på å få den utgitt så fort som mulig.

 

Ny bok, nytt navn

Selv om navnet Cathrine Isaac er ukjent, er forfatteren ingen fersking. Hun har arbeidet som journalist i en årrekke, både som redaktør for The Daily Mail og spaltist for motemagasinet Marie Claire. I tillegg til dette har hun også utgitt hele ni bøker under pseudonymet Jane Costello. Men når hun nå skrev en historie helt ulik noe hun har skrevet tidligere, måtte det et navneskifte til.

–  Det var på tide med nye nytt, dessuten passer ikke Jane Costello-navnet til denne typen fortelling, sier Isaac til BOK365, og legger til:

–  Catherine Isaac og Jane Costello er så forskjellige. Costello-bøkene er romantiske komedier, mens Isaac-boken tar opp store utfordringer og vanskelige temaer.

Men å omdøpe seg selv er ikke bare-bare:

–  Det handler ikke bare om å finne et navn du liker, men det må passe deg, føles riktig og aller helst også bety noe for deg. Jeg bestemte meg for mellomnavnet mitt Catherine, og Isaac – som er navnet til en av sønnene mine.


KJÆRT BARN: .. har mange navn. Catherine
Isaac benytter seg av tre forskjellige navn.

 

Egentlig heter hun hverken Jane Costello eller Catherine Isaac – hennes fødenavn er Jane Wolstenholme:

–  Agenten min mente det var for kjedelig som forfatternavn. Dessuten er det ikke lurt som forfatter å begynne på W – da blir bøkene dine alltid plassert nederst.

 

Livsforandrende opplevelse

–  Det var en livsforandrende opplevelse. Jeg var under samme forlag og kontrakt som med Costello-bøkene, men nå hadde jeg skrevet noe helt nytt og annerledes. Det føltes veldig risikabelt. Jane Costello var jo en suksess for forlaget, men jeg følte ikke jeg kunne gi slipp på historien jeg ville fortelle.

Det ble en nervepirrende affære for Isaac:

– Jeg gikk hele sommeren uten et ord fra forlaget, og tenkte at nå hadde jeg gjort noe feil og risikert alt.

Men engstelsen viste seg å være ubegrunnet. Forlaget var rett og slett begeistret for manuset hennes.

Catherine Isaac har samme redaktør og agent som Jojo Moyes. Det bidro kanskje til at boken hennes ble en av de store «snakkisene» under Frankfurt-messen i fjor høst – og raskt ble solgt til et tysk forlag. Etter Tyskland fulgte de andre landene som perler på en snor. Hele 21 land har kjøpt rettighetene hittil. Og det allerede før boken er utgitt.

 

En ukonvensjonell kjærlighetshistorie

Her, nå, alltid er ukonvensjonell kjærlighetshistorie. Det er en kjærlighetshistorie mellom far og sønn og mellom mor og datter, forteller Isaac.

Boken følger hovedpersonen Jess, som legger ut på ferie til idylliske Dordogne hvor ekskjæresten Adam driver et gammelt herregårdshotell. Med reisen har hun to mål: å gjenforene Adam med deres felles sønn og forhåpentligvis tilgi mannen hun en gang elsket.

Isaac har hentet mye inspirasjon fra sitt eget liv i denne fortellingen:

– Jeg var mye i Frankrike på ferie som ung, og har mange lykkelige minner derfra. Jeg husker luktene, smakene og luften så utrolig klart. Min svigerinne er derfra, så jeg har vært i området flere ganger i ettertid. Dessuten er mye av ungene mine å finne i William.

Filmrettighetene til boken er allerede solgt til Lionsgate, og nå skriver Isaac allerede på en ny fortelling – vel vitende om at forleggeren hennes raskt kommer til å mase etter en ny bok.

–  Den nye romanen blir ikke en oppfølger, men en frittstående bok. Handlingen er lagt til Italia, så jeg må dessverre reise dit på research-tur, sier Isaac med et smil.

 

Agent-kaniner

I tillegg til storsatsningen Catherine Isaac utgir Bastion også flere andre bøker denne høsten.

–  Dette er det store Montefiore-året, hevder Gram. Santa Montefiore utkommer nemlig med hele tre bøker denne høsten.

Med første bok i Slottskrønikene-serien gikk Montefiore rett inn på Boklista, og denne høsten kommer både oppfølgeren, og bok nummer tre i serien.

–  Den første boken i Slottskrønikene endte med en skikkelig cliffhanger, og leserne har vært helt desperate etter å få vite fortsettelsen. I oppfølgerne blir det mer av det samme, forteller Gram.


TILFREDS MARKEDSSJEF: Cathrine Gram er storfornøyd med høstens utgivelser.

 

Dessuten kommer Santa med barneboken De kongelige kaninene fra London – skrevet sammen med ektemannen og historikeren Simon Sebag Montefiore.

– Dette er en moderne Roald Dahl-fortelling, og den er nydelig illustrert, forteller Gram.

Strekene og illustrasjonene gir assossiasjoner til Beatrix Potters bøker om Petter Kanin, men Gram hevder at dette er langt fra gammeldagse bøker.

– Du visste kanskje ikke at det under Buckingham Palace finnes en kaninkoloni som har sverget på å beskytte dronningen? Dette er dronningens kaninlivgarde. De er ordentlig agentkaniner som kan minne om James Bond, forteller Gram.

 

Bestemor-suksess

En annen etterlengtet bok som også utkommer på Bastion denne høsten er Min bestemor. Dette er en utfyllingsbok for å bevare minnene om bestemor og hennes unike livshistorie. Boken har solgt i over 30.000 eksemplarer i Norge, og nå utkommer den i nytt design.

– Jeg får fremdeles fire-fem mailer i uka som etterspør denne boken. Jeg har aldri opplevd en bok som skaper så mye engasjement, sier Gram.