Ut i vannet med Hawkins

PRISET: Paula Hawknis.

– Alle mennesker lyver, overdriver eller mørklegger ting til en viss grad, sier Paula Hawkins. Også i sin nye spenningsroman, «Ut i vannet» (Bazar/ Cappelen Damm), lener hun seg på forskjellige fortellerperspektiver.

Paula Hawkins kom som et skudd i 2015 med Piken på toget (Bazar). Debutboken ble umiddelbart en bestselger i stort sett alle land den ble utgitt – hele 47 nasjoner til sammen faktisk. Den er solgt i 20 millioner eksemplarer verden over, og i 2016 ble også boken filmatisert med Emily Blunt i hovedrollen. Nå er den britiske forfatteren klar med en ny intens leseropplevelse.

– Både Piken på toget og Ut i vannet er psykologiske spenningsromaner. Begge bøkene fokuserer primært på kvinner og deres forhold til hverandre og samfunnet rundt dem. Hukommelsens upålitelige natur spiller også en viktig rolle i begge bøkene, selv om den foregår på en annerledes og mer grunnleggende måte i Ut i vannet, sier forfatteren selv.

Ut i vannet handler om Jules Abbott, som i flere dager ignorerer alle oppringningene fra søsteren Nel. Når Nel plutselig dør, må Jules ikke bare finne ut hva som har skjedd med søsteren, men også hva som gjorde at de to fikk et så anstrengt forhold.

– Nok en gang er historien fortalt fra flere forskjellige synsvinkler, selv om jeg denne gangen har med flere karakterers perspektiver – hele seks forskjellige førstepersons beretninger. Disse er nødvendigvis upålitelige. Alle førstepersons narrativer er det. Alle mennesker lyver, overdriver eller mørklegger ting til en viss grad.

Hukommelse var et viktig aspekt i suksessromanen Piken på toget, og Ut i vannet er intet unntak. Hawkins røper at dette er en tilnærming til historiefortellingen hun liker svært godt.

– Jeg liker innsikten som skiftende perspektiv kan gi; måten man kan se på en hendelse gjennom forskjellige karakterers øyne forandrer oppfatningen av hendelsen, gir et større bil – de av hva som skjedde eller sår tvil – ikke nødvendigvis bare om hendel – sen men også om karakterene selv, sier Hawkins

Hawkins er ikke den eneste forfatteren som er bokaktuell i disse dager. Her er bøkene som kommer i juni:

 

Norsk skjønnlitteratur

Steinar Løding: Jernalderdrøm. Tredje bok. Bind 2 (Gyldendal)

Hege Stormbringer: Ekte fotballfruer (Vigmostad & Bjørke)

Margaret Skjellbred: Og går jeg over enga (LIV)

Sissel Værøyvik: Hannahs brev (Gyldendal)

Oversatt skjønnlitteratur

Richard Ford: Mellom dem (Oktober)

Krim

Lisa Hilton: Domina (Tiden)

Paula Hawkins: Ut i vannet (Bazar)

Olivier Bourdeaut: Mens vi venter på Bojangles (Cappelen Damm)

Lene Lauritsen Kjølner: Ingen til bords (Vigmostad & Bjørke)

Val McDermid: Under overflaten (Cappelen Damm)

Norsk sakprosa

Lisbeth Bang: Gammal, liksom? (LIV)

Ellen-Beate Wollen: Vel bevart (Kagge)

FJ, Dan Petter, A. Lüdeke: Valhall 18: Panser (Vega)

Magne Løvhaugen: Oslo Havn II (Pax)

Barn/Ungdom

Marie Bossn Rydell: Emma sier nei (LIV)

Lillian W. Skow: Martin og Maja 3 (LIV)

Gemma Merino: Sauen som klekket et egg (Cappelen Damm)

Jørn Lier Horst: Jakten på tyven tyven (Gyldendal)

Leslie Patricelli: Nei NEI, ja JA! (Figenschou)