Lillehammer: En sauebonde, en haifisker og herlig poesi

Ser mot Japan: Kunstnerisk rådgiver på Lillehammer Mathias Samuelsen. Foto: Øystein Nordås

Vi har fått festivalsjef Marit Borkenhagen og kunstnerisk leder Mathias Samuelsen til å plukke ut noen favoritter blant årets festivalposter.

Fortellerpodcasten The Moth, sauebonde James Rebanks og indiske profiler. Det er god bredde i anbefalingene til Mathias Samuelsen, kunstnerisk leder ved Litteraturfestivalen på Lillehammer. 

I dag braker det løs på Lillehammer, hvor den stadig nobelprisaktuelle Ngugi wa Thiong’o fører an et sterkt felt med forfattere under Norsk Litteraturfestival.

Litteraturfestivalen på Lillehammer er Nordens største og ble nylig kåret til en av de 20 beste litteraturfestivalene i verden av Penguin. Lillehammer i mai er med andre ord et godt sted å være for de som vil vite hva som rører seg i litteraturen akkurat nå. Sentrale temaer i årets program er indisk litteratur, nasjonalisme og ytringsfrihet. Festivalen feirer også at Pegasus er 10 år.

Karl Ove Knausgård, Ngugi wa Thiong’o og Meg Rosoff er blant årets hovednavn.

 

Her er Mathias Samuelsens fem anbefalinger:

 

Mor og far i Goa

Den indiske forfatteren Jerry Pinto og norske Ivo de Figueiredo har begge bakgrunn fra Goa, det sterkt portugisisk-påvirkede indiske området. Disse to forfatterne har hatt ulik oppvekst og ulike familieforhold, men de skriver begge innenfor den sjangeren vi kaller narrativ sakprosa. Bøkene, som uten tvil er memoarer, møter hverandre i det geografiske, men hvordan har to forfattere bosatt i to så ulike land beskrevet familieforhold? Gjennom samtalen mellom Jerry Pinto og Ivo de Figueiredo er det duket for et møte på tvers av tid, sted og litteratur.  Samtalen ledes av Karin Haugen.

– En samtale som bygger på to av de beste bøkene jeg leste i fjor.

Lillehammer Bibliotek onsdag 31. mai kl. 14.00

 

LILLEHAMMER-FAVORITT: Ivo de Figueiredo (Foto: Aschehoug)

 

 

Fenomenet The Moth

Joshua Wolf Shenk er en av skaperne av den berømte fortellerpodcasten The Moth, hvor vanlige folk får fortelle historiene sine. Programmet har ukentlig 500 000 separate nedlastinger og er syndikert til 400 unike radiostasjoner som til sammen har en lytterskare på 1 000 000 per sending. Etter hvert som programmet har utviklet seg, har det også fått med seg noen av USAs mest kjente forfattere, komikere, journalister og skuespillere. Møt Joshua Wolf Shenk i samtale med Askild Matre Aasarød.

Elephant Kunsthall onsdag 31. mai kl. 11.00

 

Mennesket og naturen

– En sauebonde, en insektsamler og en haifisker møtes for å snakke om hvorfor og hvordan man skriver om naturen.

Rosinkongen av den svenske forfatteren Fredrik Sjöberg handler om livet til den svenske zoologen og meitemarkforskeren Gustav Eisen. I skjæringspunktet mellom vitenskapsformidling og litterær biografi har han høstet både lesere og priser. Den engelske sauebonden James Rebanks har skrevet Sauebondens liv. Boka handler om Rebanks arbeid med å forvalte gården og en 600 år lang familietradisjon i Lake District i England. Møt dem i samtale med Morten Strøksnes, som med Havboka serverte en norsk suksess innenfor det vitale feltet i sakprosaen der mennesket møter natur og vitenskap møter kunst. Samtalen ledes av Hilde Østby.

Café Stift fredag 2. juni kl. 13.00

 

LILLEHAMMER-FAVORITT: Jerry Pinto (Foto: Scholastic)

 

Late night literature 

– Herlig ny poesi på tampen av kvelden. Tre av de største engelske dialektene er representert: Indisk, britisk og nordamerikansk!

Å skrive på engelsk er ikke bare å skrive på engelsk. I alle sine inkarnasjoner formes språk av lynne, kultur og tradisjon. Selv om man til dels har felles litterær historie er det likevel ikke sikkert at man kan samles om hva som er poetisk. På grunn av sin enorme utbredelse på 17-,18- og 1900-tallet, har engelsk fungert ulikt for utrolig mange mennesker, og det å benytte seg av språket bærer i seg ulike symbolverdier. Vi legger opp til et indisk-britisk-amerikansk poesimøte med lesninger og samtale mellom Andrew McMillan, Tishani Doshi, Jerry Pinto og John Freeman.

Teltet på Stortorget torsdag 1. juni kl. 22.00

 

Litteratur og indisk feminisme

– En av nøkkelpostene på festivalen! En mulighet for å forstå hvor hælen trykker og hva som gjøres med det i bokform.

Romanen har blitt et viktig våpen for den sør-asiatiske feminismen –  en feminisme som tilsynelatende skiller seg fra den vi kjenner. Virkelighetslitteratur betyr noe annet for disse forfatterne enn hva den gjør for oss skandinaver. For dem er litteratur blodig alvor. Panel: Laxmi, Salma, Tishani Doshi og Jerry Pinto i samtale med Mira Beckstrøm Laurantzon.

Kulturhuset Banken, Festsalen fredag 2. juni kl. 14.00

 

Se Marit Borkenhagens anbefalinger her.

 

(Foto Samuelsen: Norsk Litteraturfestival)