Festivalsjefens Lillehammer-anbefalinger

ARTIKKELFORFATTER: Marit Borkenhagen i Norsk litteraturfestival Foto: Øystein Nordås.

Vi har fått festivalsjef Marit Borkenhagen og kunstnerisk leder Mathias Samuelsen til å plukke ut noen favoritter blant årets festivalposter.

Noe motvillig, skal det sies. Som Marit Borkenhagen sier det: – Det jeg gleder meg aller mest til er helheten. Festivalstemningen, den store festivalen i den lille byen og alt som treffer en da av fine, overraskende, provoserende og tankevekkende forfattermøter, samtaler og opplesninger.

Den stadig nobelprisaktuelle Ngugi wa Thiong’o fører an et sterkt felt med forfattere til Norsk Litteraturfestival denne våren.

Litteraturfestivalen på Lillehammer er Nordens største og ble nylig kåret til en av de 20 beste litteraturfestivalene i verden av Penguin. Lillehammer i mai er med andre ord et godt sted å være for de som vil vite hva som rører seg i litteraturen akkurat nå. Sentrale temaer i årets program er indisk litteratur, nasjonalisme og ytringsfrihet. Festivalen feirer også at Pegasus er 10 år. Karl Ove Knausgård, Ngugi wa Thiong’o og Meg Rosoff er blant årets hovednavn.

 

Her er Marit Borkenhagens fem favoritter:

 

Litteraturens forandrende kraft

LILLEHAMMER-FAVORITT: Ngugi wa Thiong’o.

 

I år er det femti år siden Ngugi wa Thiong`o utga sin viktige bok Grain of Weath, som først i fjor kom ut i norsk oversettelse med tittelen Hvetekornet. Thiong’o er Afrikas mest feirede forfatter og nevnes ofte i forbindelse med Nobelprisen i litteratur. Mau mau-opprøret i Kenya og avviklingen av det britiske kolonistyret er sentrale temaer i forfatterskapet, men også heltemot og svik, medløpere og opprørere, og tilfeldighetene som avgjør hvilken side mange havner på. I samtale med Tonje Vold.

– Thiong’o er en stor forfatter med en unik livshistorie. Jeg har sett ham på scenen før og gleder meg enormt til å få ham til Lillehammer.

Teltet på Stortorget onsdag 31. mai kl. 14.00

 

Det nordiske seminaret

– Lars Haga Raavand (Norge), Amalie Smith (Danmark), Olga Ravn (Danmark), Athena Farrokhzad (Sverige), Dy Plambeck (Danmark), Eirikur Örn Norðdahl (Island) og Birger Emanuelsen (Norge).  Alle disse, på et brett, det gleder jeg meg til!

 

Den nye nasjonalismen

Hvordan leve med og skrive om den nye nasjonalismen? Hvilken rolle kan litteraturen ha? Hva innebærer den nye utviklingen av indirekte sensur? Hvem eier sannheten når man ikke lenger kan diskutere uten å snakke om følelser? Panel med Elisabeth Åsbrink (Sverige), Kamila Shamsie (Storbritannia/Pakistan), Salil Tripathi (Storbritannia/India). Samtaleleder er Simen Ekern.

– Dette håper og tror jeg kan bli en innsiktsfull samtale om et tema som opptar og frustrerer meg mye for tiden.

Teltet på Stortorget fredag 2. juni kl. 13.00

 

Poesi blant kunsten

LILLEHAMMER-FAVORITT: Josefine Klougart

 

Poesiopplesningen med Asta Oliva Nordenhof, Karin Moe, Mona Høvring og Josefine Klougart.

Fine poeter – To unge danske og to etablerte norske – leser opp sammen i passende omgivelser i vakre Lillehammer kunstmuseum. En totalopplevelse.

Lillehammer Kunstmuseum fredag 2. juni kl. 14.00

 

Å skrive om sorg

– Med Tomas Espedal og Max Porter. To fantastiske forfattere snakker om å skrive, om sorg og om å skrive om ubeskrivelig, bunnløs sorg. Tror det blir helt etter min smak.

Tomas Espedal har brukt store deler av sin litterære karriere på å skrive om sorgarbeid. I flere bøker og ulike former, biografi, brev, dagbok og roman har han arbeidet for å formulere en sammenheng mellom litteratur og fravær. Espedal møter britiske Max Porter til samtale om hvordan litteraturen, gjennom sine ulike subsjangere og stiler kan formidle sorg og tap.

Café Stift lørdag 3. juni kl. 12.00

 

I morgen: Kunstnerisk leder Mathias Samuelsens valg.

 

(Foto: Norsk Litteraturfestival – Øystein Nordås)