Uprisen til Enger

Thomas Enger ble i dag tildelt Uprisen for «Killerinstinkt» på Lillehammer-festivalen.

– Å bli nominert til Uprisen er et kjempestort klapp på skuldra for en forfatter. Det er utrolig stort å vinne prisen, og jeg er veldig glad og takknemlig. Jeg vil takke alle dere som har lest boka, likt den og stemt på den. Og storjuryen, hjertelig takk! sa vinneren fra scenen.

– Boken var så spennende at vi ikke kunne legge oss før vi hadde lest den ferdig. Vi reagerte nesten fysisk på boka. Under lesingen satt vi anspent, men da vi fikk vite hvordan det gikk, ble vi lettet og godfølelsen kom. For noen ble det også et tomrom – men så kom tankene, skriver juryen i sin begrunnelse.

Thomas Enger ble i dag tildelt Uprisen for Killerinstinkt (Kagge) under et arrangement på Litteraturfestivalen på Lillehammer. Dette er andre gang Enger mottar Uprisen, da han i 2014 vant med boken Den onde arven (Gyldendal).

Enger er kanskje først og fremst kjent for krimbøkene om journalisten Henning Juul. Serien er solgt til 28 land, og har solgt over en halv million eksemplarer.

Tvisten på slutten var genial

Killerinstinkt er Engers andre ungdomsbok, og handler om Even Tollefsen som brutalt får lære at han kanskje ikke egentlig kjenner menneskene i sin nærmeste krets. Når både eks-kjæresten og kompisen hans blir funnet drept, blir Even fort hovedmistenkte i saken. Men snart blir det tydelig for både Even og politiet at en ulykke som krevde livet til Evens far ti år tidligere, er viktig for etterforskningen. De neste dagene må Even både kjempe mot ryktene som sprer seg i bygda, og mot en drapsmann som ikke skyr noen midler for å fjerne alle spor etter seg.

Dette skriver juryen i sin begrunnelse for tildelingen av Uprisen 2018:

«Alle de nominerte bøkene har blitt diskutert, og det viste seg at vi hadde mange ulike meninger og synspunkter underveis. På storjurymøtet var det heftige diskusjoner, og engasjementet var stort. Vi begynte faktisk å krangle, men til slutt kom vi til enighet.

Vinnerboken er en bok som treffer ungdom midt i hjerterota. Temaet fenger målgruppen. Det er en veldig lett bok å leve seg inn i, og den er vanskelig å legge fra seg. Språket er ungdommelig og realistisk, og gode beskrivelser bidrar til spenningen. Boken treffer både gutter og jenter.

Det begynner dramatisk, og spenningen opprettholdes gjennom hele boken. Boken legger opp til at vi må lese mellom linjene og finne ut av ting. Tvisten på slutten var genial. Vi ble overrasket, og hele historien falt på plass, akkurat som et puslespill. Det likte vi veldig godt.

Alle bøkene hadde mange vendepunkt, men denne skilte seg ut ved at vi stadig måtte endre oppfatning. Vi gjettet på hvem som stod bak, men så vendte det plutselig og det gjorde at vi mistet mistanken, og fikk en ny.

Boken var så spennende at vi ikke kunne legge oss før vi hadde lest den ferdig. Vi reagerte nesten fysisk på boka. Under lesingen satt vi anspent, men da vi fikk vite hvordan det gikk, ble vi lettet og godfølelsen kom. For noen ble det også et tomrom – men så kom tankene.»

Om Uprisen

Uprisen ble utdelt først gang i 2007 og er ungdoms egen kåring av den beste norske ungdomsboka utgitt inneværende år. Prisen arrangeres av Foreningen !les i samarbeid Norsk Litteraturfestival på Lillehammer og Den kulturelle skolesekken.

 

(Hovedfoto: Vibeke Røgler)