Ungdomssnakkiser på norsk

Flere internasjonale ungdomsboksuksesser utgis på norsk denne våren.

 

De som er på jakt etter fengende ungdomsbøker de neste månedene, leter ei forgjeves. John Green (bildet) er en av forfatterne på vårlisten.

To av USAs største ungdomsbokforfattere, John Green og David Levithan, har slått seg sammen og skrevet Will Grayson, Will Grayson (Gyldendal).  Boken handler om to gutter med det samme navnet, den ene av dem er homofil. Utgivelsen gikk rett inn på bestselgerlisten til The New York Times da den ble utgitt våren 2010.

 

Se vårens norske barne- og ungdomsbøker her.

 

Markedsført på Instagram

Schibsted Forlag har lenge drevet en kampanje på Instagram for ungdomsromanen Dager med blå himmel av Jennifer Niven. To ungdommer møtes da de begge har tenkt til å begå selvmord. Romanen utgis på norsk i januar, parallelt med at den utgis for første gang i USA. Rettighetene til boken er solgt til 28 land, og den skal bli film. Sally Greens Half bad – serie var den store snakkisen på bokmessen i Bologna i 2013. Trilogien handler om hekser, og Cappelen Damm utgir første bok i mars.

 

Dager med blå himmel_norsk forside

 

Fra Harry Potter til Fantasy

Det er mange som funderer på hvilken bokserie som vil følge i suksess-sporene til Harry Potter, Divergent, Dødslekene og Twilight. Flere mener at Erika Johansens debut Dronningen av Tearling er svaret. Boken er den første i en planlagt trilogi, og rettighetene er allerede solgt til 22 land. Emma Watson, som sverget på at hun aldri skulle spille i en filmserie igjen etter Harry Potter, ble etter sigende så fenget av boken at hun sa ja til hovedrollen i filmversjonen som Warner Bros holder på å utvikle. Bazar utgir romanen på norsk i april.

 

Erika Johansen tearling

Erika Johansen (Foto: Victoria Webb / Bazar)

 

Fantasy og røvere

Rettighetene til Røverkaraoke (Mangschou) av finske Siri Kolu er så langt solgt til 17 land, og filmversjonen av boken settes opp på finske kinoer sommeren 2015. Anmeldere trekker sammenlikninger til Roald Dahl og Astrid Lindgren. Gyldendal utgir Jandy Nelsons Jeg gir deg sola, og Aschehoug lanserer Gresshoppejungel av Andrew Smith. Skygger i fjellet av Margi Preus er inspirert av opplevelsene til en norsk spion under 2. verdenskrig, og utgis av Kagge.

 

Serieslutter

Norske lesere får lese siste bok i Veronica Roths populære serie Divergent (Schibsted). Femte og siste del i Underland-krøniken (Gyldendal) av Suzanne Collins kommer i april. Andre bok i serien The Bone Season av Samantha Shannon, Mimeordenen (Kagge) er også vårklar. I mars kommer oppfølgeren til Rick Yanceys Den 5. bølgen (Gyldendal). Tredje bok i serien The Maze Runner, Dødskuren (Cappelen Damm), utgis i januar. Schibsted utgir fjerde bok i Rick Riordans populære serie Gudene fra Olympos, og det kommer en ny bok i Joseph Delaneys serie Den siste lærling (Aschehoug). Vi kan vente oss bok 12 i House of Night – serien, og den tredje boken i fantasyserien til Kristin Gashore. Begge hos Cappelen Damm. Vi får også den siste boken i serien til Laini Taylor (Bazar forlag).

 

Sølv og spøkelser

Jonathan Stroud er klar med en skikkelig spøkelsesserie kalt Lockwood & Co (Schibsted). Kerstin Gier er aktuell med en helt ny trilogi. Silber (Gyldendal) kommer i februar. Front forlag utgir første bok i Marie Lus dystopiske serie Legenden.  De amerikanske ungdomsbokforfatterne Holly Black og Cassandra Clare har slått seg sammen og skrevet en helt ny serie kalt Magisteriet, og første bok, Jernprøven, utgis av Cappelen Damm. Samme forlag lanserer også Skogen av klør og tenner av amerikanske Carrie Ryan.

 

Silber

 

 

Gaiman med samarbeid

Serien om gutta i det gigantiske trehuset, skrevet av Andy Griffiths og Terry Denton, har solgt godt i Norge og til våren utgir Fontini forlag en ny bok i serien.  Fontini har også store forventninger til Neil Gaimann og Chris Riddells’ The Sleeper and the Spindle, og E. Lockharts kritikerroste ungdomsroman Vi var løgnere. Mangschou etablerer en ny serie med oversatte ungdomsromaner fra hele verden kalt Nærvær. Første bok ut er Fatima Sharafeddins Du, jente. Den svenske krimforfatteren Åsa Larsson, har gått sammen med Ingela Korsell og skapt en ny grøsserserie for ungdom. De to første bøkene i serien, Nidstangen og Grimen, kommer på norsk i februar hos Gyldendal.

 

Fra krim til barn

Dan Smiths Big Game, med handling fra den finske villmarken, blir film med Samuel L. Jackson i en av rollene til våren. Boken utgis av Gyldendal. Vi er molekyler, skrevet av kanadiske Susin Nielsen, handler om tretten år gamle Stuart som er flink på skolen men ikke spesielt populær. Boken utgis av Aschehoug som også kommer med ny barnebok fra krimforfatter Kristina Ohlsson. Juritzen JR utgir ny bok om Super-Charlie, skrevet av krimforfatter Camilla Läckberg.

 

 

NB: Utgivelsesdatoene på bøkene som er omtalt i denne artikkelen kan bli endret. Listen er heller ikke komplett.

 

(Foto av John Green: Gyldendal)