Brøgger, Aswany og Saladin

Nordiske møter, internasjonale forfattere og Saladindager på Litteraturhuset i Oslo i vinter.

Det er flere fine besøk på Litteraturhuset i Oslos vinterprogram. Med nordiske forfattere som en rød tråd. 

 

Nordiske forfattermøter er en viktig del av vinterens program. Svenske Torgny Lindgren har en underfundig tone til felles med sin norske kollega Ragnar Hovland, en tone som garantert kommer til uttrykk når de to åpner sesongprogrammet 21. januar. Onsdagen etter snakker Brageprisvinner Rune Christiansen romankunst med Kjersti A. Skomsvold, mens den danske legenden Suzanne Brøgger og vår egen Brage- hedersprisvinner Vigdis Hjorth samtaler om liv og litteratur onsdag 11. mars. Fra Egypt kommer Alaa Al Aswany, som med Yacoubianbygningen ble en av den arabiske verdenens største forfattere, og Ian Buruma intervjues av Simen Ekern om fredsåret 1945 18. mars.

 

Ragnar Hovland 2013_Foto Eli Berge Fotofil_no_47
Ragnar Hovland er meldt. Foto: Eli Berge.

 

Foto-workshop for ungdom  

Litteraturhuset vil også fortsette å være et kulturtilbud til barn og unge i vinter, og i forbindelse med åpning av fotoutstillingen og konferansen Sea Change 12. januar stiller et knippe europeiske toppfotografer til workshop med videregående skoleelever fra Oslo øst. Hovedstadens fremtid skal diskuteres i Ny debatt-serien for ungdom 29. januar.

Liv på Lørdag er Litteraturhusets faste litterære underholdningskonsept for de minste. I vinter får veteran Liv Gulbrandsen ny makker, Sofia Knudsen Estifanos, og lørdag 28. februar er snø og ski tema. Tirsdag 3. mars leser dessuten Kjersti A. Skomsvold fra sin første barnebok, mens Sylfest Lomheim under fakta-vignetten Så rart lærer oss om ulike språk 14. februar.

 

Bokekstra: Tove Nilsen
Tove Nilsen er også meldt.

 

Nordiske forattermøter og lørdagsforedrag

I februar blir det forfattermøter mellom Edvard Hoem og Tove Nilsen og den svenske Nordisk råd-prisvinneren Sara Stridsberg og Åsa Linderborg. Fra Danmark kommer også en Nordisk råd-vinner, Naja Marie Aidt, som sammen med kollegene Line Knutzon og Mette Moestrup byr på litterært-feministisk show basert på den overskuddspregede fellesutgivelsen Frit flet.

Lørdagsforedragene vil denne vinteren handle om kulturhistoriske epoker, med forelesere som Trond Berg Eriksen og Thea Selliaas Thorsen. Historie blir det også på de fleste søndager kl. 13, hvor husets bokhandel Tanum i samarbeid med Litteraturhuset og Kafe Oslo presenterer blant annet Aftenpostens Ingrid Brekkes bok om murens fall.

 

Saladindager

Litteraturhuset får også besøk av den debuterende italienske forfatteren Giuseppe Catozzella, som skal snakke med Maria Amelie om den livsfarlige flukten til Europa, og Lena Sundström, som er en av Sveriges fremste innenfor sjangeren true crime. Saladindagene arrangeres for syvende gang 2. – 5. mars, med  Marte Michelet og den prisvinnende israelske poeten Almog Behar blant gjestene.

 

Du kan se hele programmet her.