Kjersti skriver for barn

Kjersti Annesdatter Skomsvold er en av flere norske forfattere som prøver seg i ny sjanger. Her er vårens norske bokutgivelser for barn og ungdom.

Kjersti Annesdatter Skomsvold og Øystein Wiik er bare to av flere forfattere som «skifter beite» for en stund og skriver for yngre lesere.

Siden debuten med Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg i 2009 har Kjersti Annesdatter Skomsvold blitt tildelt en rekke priser for sine romaner. Til våren kommer hun med sin første barnebok. Meg, meg, meg (Aschehoug) handler om hvordan det er å være storesøster.

 

Sorg og savn

Sanger og skuespiller Øystein Wiik er kjent for sine krimromaner med Tom Hartmann i hovedrollen, men nå har han skrevet sin første roman for ungdom. Den syvende nøkkelen (Aschehoug) handler om Alfredo som i søken etter sin far havner i en egen musikkverden. Her må han kjempe mot Nattens dronning.

Aasne Linnestå prøver seg også i ny sjanger med ungdomsromanen Mamma er et annet sted (Aschehoug). Her handler det om savn og forsoning. Guro Hoftun Gjestad er aktuell med Ord på S (Aschehoug), som er hennes første roman for ungdom. Sun er snart 18 år og lurer på om det er mulig å forelske seg samtidig som hun sørger over faren som døde brått.

I ungdomsromanen Kjære søster (Cappelen Damm) tar Alf Kjetil Walgermo for seg bearbeiding av sorg i vår tid. Linnestå og Walgermo skal for øvrig samtale om temaet på Norsk litteraturfestival i Lillehammer til våren.

 

Ragde fabler

Jørn Lier Horsts CLUE- serie er trykket i mer enn 200.000 eksemplarer, og denne våren kommer den syvende boken i serien, Rivertongåten (Kagge). Horst er også aktuell med to bøker i serien Detektivbyrå nr.2 (Gyldendal). Tom Kristensen kommer med bok to i serien World of Spycraft (Aschehoug), og Anne B. Ragde har gjendiktet Æsops fabler i en ny serie som Kagge forlag skal utgi. Tor Åge Bringsværd kommer med en helt ny bok om sjøormen Ruffen: Ruffen og tiden som gikk i stykker (Gyldendal). Gaute Heivoll og Lisa Aisato har skapt Det svarte pianoet (Cappelen Damm).

 

Mæhle på bokmål

Lars Mæhles Skoddefyrstens hevn (Cappelen Damm) er tittelen på den første boken i en ny krimserie. Magnhild Bruheim kommer med Hyttemysteriet (Samlaget), den andre boken i spenningsserien om Stian og Stine. Magne Hovden er aktuell med den fjerde boken i Åndejegerne (Aschehoug), og Stian Hole skriver igjen om Anna fra Annas himmel i Morkels alfabet (Cappelen Damm). Knut Nærum og Bjørn Ousland er aktuelle med billedboken Glemmestedet (Cappelen Damm). Inga Sætre vant Brageprisen for sin forrige bok Fallteknikk. Nå er hun klar med Fyrvokterne, som også utgis av Cappelen Damm.

 

Oppfølgere

I mars kommer Sverre Knudsen med oppfølgeren til Aarons maskin: Aarons hevn (Gyldendal). Marit Kaldhol er aktuell med Zweet (Samlaget), og Simon Stranger har skrevet barnebok om demens hos Cappelen Damm. Steffen R. Sørum kommer med bok tre i serien Dødsengler (Aschehoug), og Amund Hestveen og Torborg Igland er aktuelle med andre bok i den dystopiske Beta-serien (Gyldendal). Robert Næss og Ketil Selnes har gått sammen for å skrive barnebøkene bak NRK Supers humorserie for barn Alle Sammen Sammen (Juritzen JR). Det er planlagt utgitt to bøker til våren og to til høsten i denne serien.

 

Fra MGP til billedbok

I 2012 vant Tooji Keshtar den norske Melodi Grand Prix – finalen. I mars debuterer artisten med billedboken Taki og bestemor hos Cappelen Damm. Tooji jobber til daglig som barnevernspedagog. Heidi Sævareid ble tildelt Kulturdepartementets debutantpris for sin forrige ungdomsroman. I januar kommer hun med Slipp Hold, en ungdomsroman som forlaget Mangschou mener bryter flere tabu. Handlingen utspiller seg i et undergrunnsmiljø i Oslo, og suspension er et av temaene.

 

Basic CMYK

 

Oppvekstromaner

Neha Naveen debuterer hos Gyldendal med Stupekontroll som handler om to indisk-norske tvillingsøstre på 17 år. Monika Steinholm debuterer hos Schibsted med ungdomsromanen Fuck verden! og Kjartan Hjulstad debuterer hos Gyldendal med Minnesota, en oppvekstroman fra et indianerreservat.

 

Fuckverden_omslag

 

 

Skrekk fra Svingen

Dag Hessen og Eivind Gulliksen har skrevet en faktabok for unge lesere med tittelen Livet fra A til Å (Cappelen Damm). Bildebokskaperen Øyvind Torseter er aktuell med Mulegutten (Cappelen Damm), hvor han har latt seg inspirere av et gammelt folkeeventyr. Arne Svingen er ute med flere bøker, blant dem bok 12 i serien Svingens mørke verden (Gyldendal). Alexander Løken har skrevet Ormeegget, bok 2 i serien Trollskallen, som Cappelen Damm utgir. Axel Hellstenius og Line Halsnes har laget tegneserieadapsjon av ungdomsromanen Fittekvotte, kalt Nærkamp (Cappelen Damm). Jon Ewo kommer med ny bok om Otto Monster (Cappelen Damm), og Ingeborg Dybvig er aktuell med Forfulgt i London (Cappelen Damm). Atle Hansen har skrevet Svartedalen (Samlaget) som er en spøkelseshistorie for ungdom. Vi får også nye barnebøker fra Arild Stavrum, Fam Ekman og Jan Grue.

 

Purre og priser

Anna R. Folkestad er prisbelønnet for sine tidligere bøker. Nå kommer hun med Tanntrøbbel, en bok i Samlagets lettlest – serie. Bjørn F. Rørvik og Ragnar Aalbu er aktuelle med bok tre i Purriot – serien, og Terje Formoe kommer med en ny bok om Kaptein Sabeltann. Tor Erling Naas har skrevet Apefjes 3 (Cappelen Damm), og Line Baugstø er ute med en ny bok om Kaja og Stine hos Aschehoug. Heidi Linde er aktuell med Pym Pettersons mislykka skoleball (Gyldendal).

 

Lindgren-jubileum

Til våren er det 70 års-jubileum for Astrid Lindgrens populære karakter Pippi. Det markeres ved at tre av fortellingene utgis i nyoversettelse To kommer til våren og en kommer til høsten. Astrid Lindgren-ekspert Agnes-Margrethe Bjorvand har gått sammen med Lisa Aisato for å lage en egen Lindgren-biografi for barn i anledning jubileet. Den utgis av Cappelen Damm.

Oversatt-våren for barn og ungdom kan du lese om her på BOK365 førstkommende onsdag.

 

NB: Utgivelsesdatoene på bøkene som er omtalt i denne artikkelen kan bli endret. Listen er heller ikke komplett.