Ungdommens kritikerpris til Vitanza

Demian Vitanza er tildelt Ungdommens kritikerpris 2018 for "Dette livet eller det neste".

– Jeg blir både glad og håpefull når dere har stemt frem denne boka, sa en tydelig rørt Demian Vitanza.

– Der det går skeis, der er hovedpersonen i romanen på deres alder. Det er rørende og viktig fordi det gir meg tro på at dere vil se disse menneskene. Det finnes krefter som vil se verden i svart-hvitt og vil frata dem statsborgerskapet fordi de har tatt dette dumme valget. Verden er kompleks, den er vanskelig og det ser dere. Det gir meg masse, masse håp og glede, sa prisvinneren videre i sin takketale.

– Årets vinnerbok er en bok for flere aldre, interesser og personligheter. Den har en treffende tittel og er både interessant, spennende og lærerik. Den er glimrende skrevet, dagsaktuell og seriøs, men har også en liten bit humor, sier juryen i sin begrunnelse.

Demian Vitanza ble i formiddag tildelt Ungdommens kritikerpris 2018 for romanen Dette livet eller det neste (Aschehoug). Prisen er i regi av Foreningen !les og ble delt ut på Sentralen i Oslo med juryklasser og forfattere til stede i salen.

Syv juryklasser i videregående skole har de siste fire månedene lest og diskutert åtte norske skjønnlitterære bøker utgitt i 2017. Onsdag 14. mars kåret elevene til vinner av Ungdommens kritikerpris 2018. Det var en tydelig stolt vinner som mottok prisen av elevene.

Aleksander Mittet fra Kristiansund videregående skole og Kristine Fjellkårstad Orten fra Lillestrøm videregående skole delte ut prisen på vegne av juryen. I begrunnelse heter det blant annet:

– Vi mener at dette er en utrolig viktig bok, både på grunn av temaene den belyser, men også på grunn av den nye vinklingen vi får. Boken gir et innblikk i hvordan en ung gutt formes av samfunnet, kulturen og religionen som omgir ham. […] Selv om den fokuserer mye på forståelse og går i dybden på kompliserte tema og hendelser er den lettlest. Det synes vi er imponerende. Alle lesere ble inkludert i opplevelsen av boken.

– Årets vinner har engasjert alle typer lesere. Juryen sier det er en lettlest og kompleks bok som speiler noen vår tids store spørsmål. Dette er en gave til norsklærere, bibliotekarer og andre formidlere. Sjelden har vi sett at en bok engasjerer så mange, så sterkt, sier prosjektansvarlig i Foreningen !les, Bjarte Bakken.

De nominerte:

Demian Vitanza: Dette livet eller det neste (Aschehoug)

Therese Tungen: Ein gong var dei ulvar (Aschehoug)

Olaug Nilssen: Tung tids tale (Samlaget)

Jan Kjærstad: Berge (Aschehoug)

Erlend O. Nødtvedt: Vestlandet (Aschehoug)

Øyvind Rimbereid: Lenis plassar (Gyldendal)

Lotta Elstad: Jeg nekter å tenke (Flamme)

Aina Villanger: Baugeids bok (Oktober)

Nominasjonsjuryen har bestått av litteraturkritikerne Eivind Myklebust, Birgitte Bjørnøy og Kristian Wikborg Wiese.

Årets juryklasser:

Akershus: Lillestrøm vgs. (STA)

Finnmark: Alta vgs. (Musikk og drama)

Møre og Romsdal: Kristiansund vgs. (TAF)

Oslo: Oslo By Steinerskole (Humanist, litteratur fordypning)

Sør-Trøndelag: Rissa vgs. (ST)

Telemark: Kragerø vgs. (Idrett)

Vest-Agder: Kristiansand Katedralskole Gimle (STF)

 

(Foto: Tine Poppe).