Underholdning for hele familien

For Anitra Figenschou er det viktig at sommerunderholdningen må fenge fra 5 til 45 år. Dermed er Asterix og Obelix foretrukken sommerlitteratur.

Anitra Figenschou tilbringer sommeren med familien, i henholdsvis Nord-Trøndelag og Nord-Italia. Men rundt sommerbordet vil hun aller helst se to helt spesielle bokfolk. Og hun vil gjerne benytte denne anledningen til å invitere hele bokbransjen på fest.

Hvor tilbringer du ferien?

I Stryn i Sogn og Fjordane: Store deler av slekta kommer herfra. På Inderøya i Nord-Trøndelag: Har blitt litt trønder gjennom mannen min som kommer fra denne herlige plassen. Og i Liguria i Italia: Ble introdusert for Italia gjennom barnebokmessen i Bologna og gode venner fra bokbransjen. Er blitt forelsket i Italia, det har resten av familien også blitt, så vi drar tilbake hvert år.

Ferie med eller ferie fra bøker?
Har alltid med bøker, men vi spiller ganske mye Plants vs Zombies også og leser Asterix og Obelix. Underholdningen må fenge fra 5 – 45 år.

Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?
Som oppvarming til utstilling MOT SKOGEN – KNAUSGÅRD OM MUNCH leste jeg Steffen Kvernelands biografisk tegneseriebok om Munch. Det er noe av det beste jeg har lest i år! Nå som jeg har vært og sett utstillingen på Munch-museet ligger Knausgårds bok om Munch øverst i bunken: Så mye lengsel på så liten flate.

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid? 
Grillet sjøkreps med urter og olivenolje. Sjøkrepsen bør være hentet rett fra Middelhavet utenfor Liguria og servers med en lokal ung hvitvin med litt perler i. Det er lykke på et fat.

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?
Det måtte bli Inger Meret Dyring og Maria Cecilie Granli-Brekke. De er innkjøpsansvarlige for barnebøker i de to største bokhandelkjedene i Norge. Og de vokter veien inn til cirka 50% av bokmarkedet hver. En drøm for en liten barnebokforlegger å få en hel kveld med de damene. Snakke om barnelitteratur, høre om hvordan de tenker og fortelle dem om bokprosjekter og framtidsplaner i forlaget. De har herved stående invitasjon.

Hva har gledet deg mest i Bok-Norge så langt i år?
Det er alle de gode bøkene som har kommet ut denne våren. Når jeg leser de andre forlagenes vårkataloger så synes jeg det er så mange spennende bøker! Krysser fingre et langt liv og en lang pensjonstid, for leselista mi blir bare lenger og lenger for hvert år og jeg er en sakte-leser.

… og hvem i Bok-Norge ville du helst gitt en brennmanet? 
Som Astrid Lindgren sier: «Den som er veldig sterk, må også være veldig snill.» Det gjelder også for bokbransjen. Sitter du med mye makt er det ekstra viktig å gå seg selv etter i sømmene og med jevne mellomrom spørre seg om man følger spillereglene. Eller om man i kampens hete om markedsandeler tøyer regelverket litt for å gagne seg selv. Føler du deg truffet, sender jeg en brennmanet. Man kan jo av og til føle seg litt liten og redd når neste alle bokhandlerne er eid av forlagskonkurrentene dine. Jeg håper betingelsene i bransjen blir mer transparente enn de er i dag. Det tror jeg hele bransjen vil tjene på — på sikt.

Til jul åpnet du en Pop-Up bokhandel – kommer du til å kjøre noen sommersprell i år?
Pop-Up bokhandelen ga mersmak. Denne sommeren har jeg rigget opp egne, flott lokaler på Tøyen sammen med tre andre gründere. Vi vil kalle stedet for Humla. Fordi lokalet ligger i Humlegata på Tøyen. Adressen er Sørligata 46A.

Værbitt garn og Figenschou barnebokforlag vil åpne butikk ut mot gaten. Åpen dør og flotte vindusutstillinger. Butikken er åpen fra 12 – 16 tirsdag – lørdag. Alle er velkomne inn for å kjøpe en bok, presentere et manus eller titte på bokutvalget for innkjøp til eget utsalgssted. Og se opp for garnentusiaster!

For de tre gründerne som Figenschou deler lokalene med er: Laila Henriksen som driver Værbitt. Hun farger kortreist garn fra glade, norske sauer og selger det i vår felles butikk. I tillegg deler vi lokalene med filmselskapet Felles Film og den norske avdelingen av Copenhagen Literary Agency alias Åsfrid Hegdal (som mange kjenner fra en lang karriere i bokbransjen). Hegdal og Figenschou vil invitere til bransjefest for bokbransjen i august/september. Alle er herved invitert. Følg Figenschou på Facebook for nærmere tidspunkt.

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

Da ville jeg tatt kunsten ut av alle husene sine og ut i det offentlige rom. Mye av kunsten og kulturen er jo laget gjennom et nasjonalt spleiselag. Jeg vil se kunsten på offentlige plasser som t-banen, i parker og i gågatene. Jeg vil høre musikken, se dans og få servert dikt og historier der jeg minst venter det. Kunsten må ikke lukkes inne, men slippes fri og alle må få ta del. Da tror jeg begeistringen ville vokse seg enda større i hele befolkningen.

Hva  en god sommerferie inneholde?
Barn, mann, foreldre, svigerforeldre, venner, kaffe, vin, god mat, drikke vann rett fra fjellbekken og litt sol — please.

Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?
Du burde jo for høflighets skyld ha spurt meg om jeg har noen spennende bokprosjekter på gang for høsten. Og da kunne jeg svart at ja, det har jeg. Jeg begynner jo å få lit swung på en serie om en elefant og en gris som heter Gerhard og Gisse. Disse bøkene er skrevet av Mo Willems. Og han har laget en bokserie til om en due, som heter Dua. De to første bøkene i den serien har nå selveste Hege Schøyen oversatt til norsk! Og det er blitt så bra. Og så morsomt. Pitchen min er sånn: En ny barnebok-karakter flyr snart inn i bokhandelen. Si hei til Dua! Og det er ingen ringere enn Hege Schøyen som puster liv i henne.