– En sterk norsk bokhøst

Det går mot en fin norsk skjønnlitterær bokhøst, skal vi tro kjedelederne. Herbjørg Wassmos Dina-oppfølger er ett av de sterkeste kortene.

Det blir en god bokhøst. Og aller sterkest ser den norske skjønnlitteraturen ut, ifølge toppene i landets største bokhandlerkjeder.

– I en sterk norsk bokhøst er det spesielt verdt å merke seg at Herbjørg Wassmo kommer med oppfølger til trilogien om Dina, sier Norli Libris-direktør John Thomasgaard, som også ser frem til Maja Lunde andre roman. – Forfatteren har nådd nye høyder her hjemme og ute i verden med boken Bienes historie. Nå er vi svært spente på hvor dette forfatterskapet går videre. Vi gleder oss også over at Man Booker-nominerte Roy Jacobsen i høst følger opp med tredje bok i serien om Ingrid fra Barrøy, sier Thomasgaard til Bok & Samfunn.

 

Tredje bok om Ingrid

Han får støtte av ARK-sjef Linda Frid Andresen, som også ser frem til Wassmos oppfølger til Dina-trilogien.

– Det er flere gamle travere med nye romaner denne høsten. I tillegg til Wassmos Dina kommer Roy Jacobsen med sin tredje bok om Ingrid fra Barrøy.  Lars Saabye Christensen, Anne B. Ragde, Tove Nilsen, Toril Brekke og Jan Kjærstad har også bøker i høst. Og så gleder vi oss veldig til nye romaner av Carl Frode Tiller, Cecilie Enger, Maja Lunde og ikke minst Helga Flatland, som vi håper får et ordentlig kommersielt gjennombrudd med romanen En moderne familie.

 

TROR PÅ FLATLAND-GJENNOMBRUDD: Linda Frid Andresen.

 

Spent på Maja Lunde

Helén Foss i Fri Bokhandel ser også frem til den norske skjønnlitterære høsten:

– Jeg er veldig spent på Maja Lundes kommende bok og på bøkene til Roy Jacobsen, Cecilie Enger og Herborg Wassmo. Jan Kjærstads bok har jeg lest, den synes jeg var knallbra og Lars Saabye-Christensen og Helga Fatland har også gode romaner. Edvard Hoem og Anne B. Ragde har sine tilhengere, og jeg gleder meg til å lese begge disse naturligvis. I tillegg til de store salgskanonene er det mange andre sterke forfatternavn. Jeg kan ikke ramse opp alle disse, men jeg tenker for eksempel på Tove Nilsen, Hanne Ørstavik, Carl Frode Tiller og Thorvald Steen.

 

– God bredde

Karin Mundal i Tanum ser også en sterk norsk skjønnlitterær høst.

– Det er en god bredde og flere forfattere kommer med oppfølgende bøker i serier som mange har ventet på. Anne B. Ragde og Roy Jacobsen er eksempler på det, sier hun.

MANGE VENTER PÅ Roy Jacobsen.

 

Stian Simonsen i Notabene mener også at vi går en sterk bokhøst i møte, både litterært og kommersielt.

– Listen er full av norske godbiter i alle kategorier og er spesielt sterk på skjønnlitteratur. Det kommer mange oppfølgere til bøker som har trofaste lesere, samt flere ukjente og mindre kjente forfattere som potensielt kan bli store denne høsten, sier Simonsen.

 

Ingen Jojo i høst

Hva så med den oversatte skjønnlitteraturen? Det kommer ingen Jojo Moyes-bøker denne høsten, men det er mye annet å velge i:

– Når det gjelder oversatt var det vel litt færre «knute i nakken» dameromaner som ble presentert på bokrådet enn tidligere, sier Helén Foss. – En Lucinda Riley-utgivelse er alltid kjærkommen for våre medlemmer. Det er godt at hun står på listen i år også. Mer usikker er jeg på navn som Cecilie Samartin og Victoria Hislop. Disse har jo stått bak store salgssuksesser tidligere, men det er ingen selvfølge at det vil gjenta seg i samme skala. Ken Follett ser jeg frem til å lese og Jeffrey Archer og Jan Guillou har sine følgere, som også kan glede seg til høsten, sier hun.

 

USIKKER PÅ SAMARTIN OG HISLOP: Helén Foss.

 

Linda Frid Andresen tror Elena Ferrante og Ken Follett vil være synlige på bestselgerlistene.

– I tillegg kommer det flere spennende titler for lesere av romaner i «Jojo Moyes-sjangeren». Det blir spennende å se om noen av disse klarer å gjøre seg gjeldende. Lucinda Riley er et sikkert kort, og både Cecilie Samartin og Victoria Hislop gjør roman-comeback denne høsten.

 

Sterk krimhøst

Hva så med krim og spenning? Hva tror bokhandlerne om den sjangeren?

– Jeg har store forventninger til flere titler salgsmessig, både norske og oversatte, sier Helén Foss. – Her står produktive forfattere som Jørn Lier Horst, Tom Egeland, Trude Teige, Torkil Damhaug og Jørgen Jæger og flere på listen.   Nesbø bør vel selge utover høsten også vil jeg tro. Camilla Läckberg, David Lagercrantz og John Le Carré er store forfattere på oversatt. Jeg er nok mest spent på Dan Brown sin roman. Ikke fordi jeg synes han skriver så fantastisk, men det er alltid så mye hemmelighetskremmerier rundt utgivelsene hans. Det blir spennende å se om han «leverer», for å si det slik.

 

SPYDSPISS I KRIMHØSTEN: Jørn Lier Horst.

 

Linda Frid Andresen utnevner Jørn Lier Horst til spydspissen i den norske krimhøsten. – Etter ham kommer sterke navn som Tom Egeland og Jørgen Jæger. På oversatt-siden vil nok listene preges av Camilla Läckberg, Dan Brown og David Lagercrantz med ny Millennium-oppfølger, tror hun.

 

– Ser veldig bra ut

Når vi utfordrer kjedelederne til å vurdere den kommende bokhøsten totalt, lander fire av de fem på at vi går en sterk bokhøst i møte. Kun John Thomasgaard i Norli Libris er hakket mer forbeholden:

– Totalt sett ser bokhøsten ut til å være på det jevne. De senere år har forfattere som Jon Michelet og Jojo Moyes toppet bestselgerlistene, men her kommer det ikke nye utgivelser i år. Dette kan åpne opp for at andre forfatterskap kan få større fokus og nå ut bredere – og dermed være positivt på sikt, sier Thomasgaard.

– Alle bokelskere vil sannsynligvis få dekket sitt behov i en sterk og bred bokhøst, sier Karin Mundal i Tanum.

– Jeg synes bokhøsten ser veldig bra ut. Spesielt tror jeg dette gjelder den skjønnlitterære delen. Det er mange store forfatternavn «ute og går», og om disse titene er like gode som forleggerne har signalisert, har vi veldig mye bra å se frem til, sier Helén Foss i Fri Bokhandel.

 

– Full av norske godbiter

– Vi tror det blir en generelt sterk bokhøst. Det er mange sikre selgere innenfor flere av kategoriene, i tillegg til at det som vanlig er titler som er noe mer usikre, men som vi har forhåpninger til at kan bli også gode selgere, sier ARK-sjef Linda Frid Andresen.

– Vi går en sterk bokhøst i møte, både litterært og kommersielt. Det er mange oppfølgere med trofaste lesere samt flere ukjente og mindre kjente forfattere som potensielt kan bli store denne høsten, sier Stian Simonsen i Notabene. – Listen er full av norske godbiter i alle kategorier og er spesielt sterk på skjønnlitteratur. Innenfor oversatt er det en veldig bra skjønnlitterær liste, men noe tynt på sakprosa.

 

Kommer: Kjedelederne om sakprosahøsten.

 

(Foto Wassmo: Rolf M. Aagaard / Gyldendal)