– Trollbundet av Ullmann

Det er sommer med Picasso, reker og dill for Arve Juritzen, som til sin egen overraskelse velger «De urolige» som årets beste leseopplevelse.

– Endelig tid til å legge bort rødblyanten og bare være leser, sier Arve Juritzen.

 

Dagens sommergjest: Arve Juritzen, forlegger og forlagseier

 

Hvor tilbringer du ferien?

­– Nettopp tilbake etter to varme uker i Italia, nå hytta på Tjøme, deretter Svalbard og USA. En travel sommer med aktivt kontor via mobilen.

 

Ferie med eller ferie fra bøker?

– Absolutt med bøker! En diger bunke. Endelig tid til å legge bort rødblyanten og bare være leser.  Forsøker å lese flest mulig bøker på engelsk i ferien. Viktig å holde språket ved like.

 

Hva ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Jeg er straks ferdig med selvbiografien My Lives til den amerikanske forfatteren Edmund White. Jeg er veldig opptatt av Picasso og skal lese Anne Girards roman basert på Eva Gouel, en av Picassos mer ukjente kvinner. Boka har stygt omslag og dum tittel: Madame Picasso. Jeg har også med en av våre egne bokhandlereksemplarer som vi nettopp har sendt ut: Det er noe som ikke stemmer av svenske Martina Haag. En kjempesuksess i Sverige og lynraskt snappet og av våre nye forlagssjef Sarah Natasha Melbye.

 

Hvilken er den beste boka du har lest i år?

– Veldig overrasket må jeg svare Linn Ullmann De urolige. Ullmann har ikke tidligere vært min favoritt, men i denne boken har hun tatt noen usedvanlig frekke og kloke grep og har et språk og en setningsoppbygging som trollbandt meg og gjorde det umulig å stoppe å lese. Ullmann får et ubetydelig vindpust til å bli en magisk leseopplevelse. Imponert.

 

En nykommer eller ukjent forfatter det kan være verdt å sjekke ut?

– Vi kommer med en deilig bombe til høsten: Tindre av debutanten Heidi Hovland. En hysterisk morsom, avslørende, vakker og ironisk roman om ungdommelige jakt på kjærlighet via appen Tinder. Heidi er et nytt, stort talent kusket i havn av veteranredaktør Arve Torkildsen.

 

Vidar Kvalshaug: Single malt, Coltrane og baccalao

Marta Breen: Sommer med krabbe og svensk loppis

Christian Kjelstrup: – Sommeren har for lite lidelse

 

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

– Her på Tjøme er det så enkelt som reker, loff og masse dill, pepper og sitron. På brygga med skallet rett i sjøen så måkene hyler sommer, sommer, sommer. Nevnte jeg rosévin?

 

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Kulturministeren, så jeg kunne forklare at hennes departement nå må orke å sette seg inn i bokbransjen – ikke bare lappe på en ny bokavtale. Hvis myndighetene ikke innfører eierskapsbegrensinger i bokbransjen vil mangfoldet av små og mellomstore forlag kveles økonomisk. Dermed også det litterære mangfoldet. Det er alvor nå!

 

 

Arve Juritzen Sommerintervju Bok 365

 

 

Hva har gledet deg mest i Bok-Norge så langt i år?

– Suksessen til Jørgen Jæger. Ingen forfatter har jobbet så hardt som han. Han har kjørt land og strand rundt og møtt lesere og signert bøker år etter og, og som forfatter skriver han bedre og bedre. Dette er en meget seig seier som er utrolig fortjent!

 

… og hva er du ikke fullt så glad for?

– Bokkjedens stadig økende priser for JM (joint marketing, eller ekstra rabatt som vi kaller det.) Kjære alle uavhengige forlag: Nå må vi møtes å snakke om dette, ellers er vi snart borte.

 

Anne Fløtaker: Sommer på travbanen

Tiger Garté: Kjærlighet og softis er alt du trenger

Ingunn Lindborg: Sommer med fluesurr og sauebreking

 

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Seriøse eierskapsbegrensninger fra 1. januar 2017. Fem millioner årlig til å utvikle, utgi og markedsføre nye, norske skjønnlitterære forfatter. Og så ville jeg gitt Tom Harald Jenssen og John Tørres Thuv sparken. De er rett og slett for flinke.

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:

– De er hemmelige, det er der jeg finne nye bøker og ideer.

 

Hva en god sommerferie inneholde?

– Nok sol og varme så man blir lei, søker inn i skyggen og gleder seg til kalde høstnetter.

 

Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

«22. august er det ti år siden du utga juritzen forlags første bok. Er det noe futt igjen i deg?» Svar: Ikke futt, bare krutt!