Tre favoritter på verdens poesidag

Mathias R. Samuelsen (foto: Øystein Nordås)

I dag feirer Verdens poesidag 20-årsjubileum i regi av UNESCO. Det betyr arrangement i skoler og bibliotek over det ganske land. I kveld blir landets største poesipris - Vindtorns-prisen - utdelt i Drammen. BOK365 har bedt poeten og kunstneriske rådgiver for Norsk Litteraturfestival, Mathias R. Samuelsen plukke fram tre diktsamlinger til dagen.

Alle de tre dikterne blir å treffe under årets Litteraturfestival – Sigrid Undset-dagene, 21-26 mai, forteller Mathias R. Samuelsen. Her skriver han litt om de tre diktsamlingene han har valgt ut til poesidagen:

Rune Christiansen

Rune Christiansen Foto: Baard Henriksen

Jeg uttrykker meg feilaktig om årstidene eller De små epistlene som fikk den storslagne tittelen Det gylne skinnet Dikt 2011–2019

Nå begynte det å bli en liten stund siden Rune Christiansen sist utga dikt, men det var jo ingen grunn til bekymring. Diktene tar som tidligere for seg små hverdagslige observasjoner som knyttes opp til livet, naturen og kulturen. Noe av det mest spennende med å lese Christiansen er linjene han trekker mellom hverdag og store kulturuttrykk – film – musikk og litteratur. Men man trenger ikke å kjenne foreleggene for å sette pris på blikket som hviler på verden uten å komplisere den. Hos Christiansen er det ærlighet og sannhet som formidles.

Svanhild Amdal Telnes

Svanhild Amdal Telnes (foto: Julie Pike)

 

Om nettene brukar mor dråpeteljar

Dette er ei vond bok om overgrep og forsømmelse, men den er også uendelig vakker i sin evne til å, i små drypp, danne en historie. Et aspekt ved denne samlingen er også at den maler et komplekst med nyansert bilde av vold og utrygghet. Det skal ikke alltid være behagelig å lese, og denne boka viser at lyrikken av og til kan være helt riktig medium for å formidle opplevelser om ikke er lett å sette ord på.

Eldrid Lunden

Eldrid Lunden (Fotograf: Cato Lein)

 

Det er berre eit spørsmål om tid. Kalenderdikt 2014-2018.

I sin seneste bok bearbeider Lunden sorgen etter tapet av partneren. Det er gjort med den klokheten og nøkternheten hun er kjent for. På samme vis som Christiansen er det her snakk om de små sitasjonene, alle tingene som bærer minner i seg, alle situasjonene hvor sorgen manifesterer seg. Likevel er det lyspunkter, latter som sitter igjen.

Fraværet kan være så mye.