Toni Morrison er død

DØD: Toni Morrison er gått bort. Foto: Timothy Greenfield-Sanders

– Det er med stor sorg vi har mottatt dødsbudskapet, sier sjefredaktør Gunn Reinertsen i Aschehoug.

Morrison døde mandag kveld på Montefiore Medical Center i New York, melder hennes forlegger Alfred A. Knopf. Hun ble 88 år.

– Det er med stor sorg vi har mottatt dødsbudskapet, sier sjefredaktør Gunn Reinertsen i Aschehoug i en uttalelse fra forlaget. Videre heter det:

Ny bok på norsk i oktober

«Toni Morrison mottok Nobels litteraturpris i 1993, og hun har fortsatt å skrive sterke, store romaner og essays helt til det siste. Forfatterskapet spenner vidt og lodder dypt. Romanene går til kjernen av den menneskelige erfaring, og utviser et særlig engasjement for spørsmål om rase, kjønn og klasse. Flere av romanene skildrer det svarte slaveriet, og hvordan det har preget USAs historie fra den tidlige kolonitiden til i dag. Temaer om litteraturens kraft og om det å eie eller avskjæres fra sin egen historie er også sentrale i dette svært betydningsfulle forfatterskapet.»

Essaysamlingen De andre utgis på Aschehoug forlag i begynnelsen av oktober.

Debuterte i 1970

Hun ble født Chloe Ardelia Wofford i Ohio 18. februar 1931 og tok en mastergrad i engelsk i 1955. Debuten kom i 1970 med The bluest eyes (De blåeste øyne, til norsk i 1994) og de aller fleste romanen hennes er oversatt til norsk. Siste bok er God Help the Child. På norsk het den Gud hjelpe barnet og kom i 2016.

Romanen Elskede (1987) ble filmatisert med Oprah Winfrey i rollen i 1998.

Toni Morrison mottok både Pulitzerprisen og Presidentens Frihetsmedalje, sistnevnte i 2012.

Se hennes bibliografi her