Biter fra seg med mygg og miljø

LIVE NÅ Anne Sverdrup-Thygeson har skrevet om insekter både for store og små og samtaler med Bjørn Vatne.

BOKHØSTEN: Insekter for barn følger opp salgssuksessen, men det er også flere alvorlige miljøbøker på Kagges høstliste.

– I dette forlaget elsker vi populærvitenskap og passer alltid på å ha det på listene våre, sa forlagssjef Jorunn Sandsmark da Kagge åpnet presentasjonen av høsten og hun hadde blant andre Anne Sverdrup Thygesons Insektenes hemmeligheter i tankene.

HØSTLISTESTOLTE: Sjefredaktør Tuva Ørbeck Sørheim og forlagssjef Jorunn Sandsmark i Kagge Forlag.

Dette er barnas versjon av storselgeren Insektenes planet, som ble Brageprisnominert og oversatt til over 20 språk. Den er illustrert av Nina Marie Andersen.

– Hvor mange badekar med blod suger alle jordens mygg ut hvert år? spurte Sverdrup-Thygeson, og kastet forsamlingen ut i spenning. Professoren ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet er en glimrende formidler og fikk femti store bokbransjefolk til å lure på hvorfor fluene ikke faller ned når de går i taket.

– Det er ikke noe galt med dinosaurer og supernovaer, men mine tre barn begynte å finne informasjon om hverdagsinsektene fra andre bøker og vi er enige om at vanlige insekter, som er rett utenfor stuedøra vår, er minst like spennende som dinoer, sa Anne Sverdrup-Thygeson.

Mer miljø

David Wallace-Wells Den ubeboelige planeten har allerede vært innom bestselgerlistene i New York og er en del av miljøboksatsingen denne høsten. Det samme er Mikkel Soya Bølstads I skogens dype, stille ro. Jakten på den norske urskogen. Mon tro om ikke Arne Hjeltnes´bok om norske reisemål, Gaute grøtta Gravs bok Nevenyttig om selvberging og håndverk og kanskje til og med Aage Borchgrevinks Giganten. Det norske oljeeventyret om Statoil / Equinor går under miljø- og livsstilsmerkelappen.

Om alt skulle gå ad undas, har Egil Aslak Aursand Hagerup laget I tilfelle dommedag. Enkel beredskap for vanlige folk. 

To om fotball 

Gerd Stolsmo har skrevet boka Fotballmamma og Stolsmo har en viss tyngde: Hun er mor til Andrine og Ada Hegerberg. En annen nordmøring som er på listene, er Ole Gunnar Solskjær. Superspissen som ble sjef i verdens største fotballklubb, skrevet av TV2-journalist Sigve Kvamme.

Den særs produktive Thor Gotaas har tittelen To kulestøtere fra Finnmark og Jon Gangdal kommer inn under samme paraply med jubileumsboka til beitostølen helsesportsenter.

Valla vil

COMEBACK: Kristin Valla, til venstre, i samtale med forfatter og Kagge Forlag-ansatt Marie Aubert

Årets norske skjønnlitterære comeback er Kristin Valla, som ikke har utgitt roman siden 2003. Ut av det blå tar utgangspunkt i en hendelse i hennes hjembygd for flere tiår siden der en person ikke ble funnet etter et jordras som tok flere liv. Hendelsen er fiksjonalisert og fortelles av Elin, motebladreporter som er hjemme for å rydde huset etter sin mors død. Hva finner man da?

Både Odd Harald Hauge, Gabi Gleichmann, Suzanne Brøgger og Yrsa Sigurdardóttir har nye bøker, men størst kommersiell forhåpning ligger hos Snøsøsteren-illustratør Lisa Aisato som har Livet illustrert. Lisa Aisatos samlede verker. Hun har medvirket i 38 bøker hittil og seks av dem er hennes egne.

Blålys på for barna

For barn kommer Hanne Kristin Rohde med Mysteriet med Yusuf i høst, som er tredje bok ni Blålys-serien og de utgis i utrykningshastighet. Begge de to andre kom tidligere i år.

Hilde Lysiak er forlagets yngste forfatter, en amerikansk trettenåring som utgir egen avis og Apple skal lage serie basert på hennes bøker. Bøkene er allerede ute og Hilde Lysiak skal komme på forfatterbesøk.

Ellers får både hytta, brunosten, Nordmarka, lykkefølelsen og overgangsalderen egne bøker i breddeforlaget Kagge, men nyutgivelsen Klompelompe Strikkefest og Klompelompes jul skal sørge for at det blir smøring under skiene også neste år.

For alle små og store som lurte på svaret på spørsmålet Anne Sverdrup-Thygeson stilte i åpningen: Jordens mygg suger årlig ut nok blod til å fylle to store svømmebassenger eller ca tusen badekar.

Les også: Nok et strålende Kagge-år.