Nobelprisene til Tokarczuk og Handke

NOBELMOTTAGER: Olga Tokarczuk. Snart kommer hun til Norge igjen. Foto: Wikimedia Commons/Martin Kraft

Jubelen står i taket hos Gyldendal og Samlaget/ Pelikanen. Forhåndsfavoritten Olga Tokarczuk får Nobelprisen for 2018 og Peter Handke for 2019. Jon Fosse har oversatt Handke!

Klokken 13 i dag kom ständiga sekretäraren Mats Malm ut den hvite døren og leste opp Olga Tokarczuk og Peter Handke.

I MOLDE : Olga Tokarczuk i samtale med Henning H. Bergsvåg under Bjørnsonfestivalen i fjor. Foto: Øystein Eik

Olga Tokarczuk besøkte Bjørnsonfestivalen i fjor og hun og mannen kjørte fra Polen til Molde og tilbake, for turens skyld. Hun kommer tilbake til Norge senere denne måneden, hvor hun blant annet skal gjeste Litteraturhuset i Oslo 23. oktober. Hun er forøvrig den 59. forfatteren på Gyldendal som mottar prisen.

Les om Tokarczuks norske bøker hos Gyldendal. 

– Vi er vanvittig glade og utrolig stolte. Dette er et så riktig valg. Olga Tokarczuk har de siste årene etablert seg som en av vår tids aller mest dristige og modige stemmer. Hun skriver bøker som fanger vår tid og flytter grenser og hennes intellektuelle, stilistiske og emosjonelle register er enormt. Vi håper Nobelprisen vil gi litteraturen hennes all den oppmerksomhet og lesere som den fortjener, forteller sjefredaktør for oversatt skjønnlitteratur, Cathrine Bakke Bolin.

Slik var prosessen 

Nervene har vært i høyspenn i den litterære verden etter et par særdeles ruskete år for Svenska Akademien, som medførte at Nobelprisen i litteratur ikke ble delt ut i fjor.

Derfor ble prosessen helt annerledes i år. I januar var rundt 300 forfattere meldt på av andre, sine forlag eller prominente organisasjoner og personer som representere litteraturen og lesing i sitt land. Så ble det laget en langliste og innen sommeren eksisterte en kortliste på 20 forfattere. Denne ble, gjennom møter og diskusjoner, kokt ned til åtte personer i august. I et normalår er det fem, men åtte i år siden det deles ut pris for både 2018 og 2019.

Utvidet komité

Svenska Akademien er nobelkomité og foran årets utdelinger ble den utvidet med eksterne medlemmer på grunn av mannefallet og de ustabile tidene i Akademien.  Den siste uken har de hatt tre møter, lest, debattert og kommet frem til to vinnere. En nobelprismottager må få over halvparten av stemmene ved avstemning, og hele komitéen stiller seg lojalt bak valget når det er avgjort.

Spekulasjonene har vært mange i år, og her kan du se hva 40 norske bransjefolk trodde om prisen denne uka. 21 norske forfattere har også fått gjette.