Tilbake til Gilead

UTE PÅ NORSK: I 1995 ga Margaret Atwood ut ei diktsamling som no er ute på norsk. Her kan du lese eit av dikta. (Foto: Jean Malek / Aschehoug)

Margaret Atwood tar leserne med tilbake i Gilead i 2019, når hun utgir en oppfølger til suksessen "Tjenerinnens beretning".

Den kanadiske forfatteren Margaret Atwood forteller at hun vil utgi en oppfølger til Tjenerinnens beretning (The Handmaid’s Tale), og boken får tittelen The Testaments, i følge The Guardian. Boken får verdenslansering i september 2019.

«Kjære Lesere. Alt dere noen gang har spurt meg om Gilead og hvordan det samfunnet fungerer er inspirasjonen til denne boken. Vel, nesten alt. Den andre inspirasjonskilden min er verden vi lever i», skrev Atwood i en pressemelding sent onsdag kveld.

15 år etter

Tjenerinnens beretning følger en kvinnes kamp for å overleve i et fremtidig USA, nå kalt Gilead. I dette samfunnet står kvinner tilnærmet helt uten rettigheter, og flere blir brukt som fødemaskiner for regimet. Romanen ble først utgitt i 1985.

Boken har opplevd en økt interesse de senere årene, mye grunnet temaene boken tar opp, som seksuell trakassering, abortrettigheter, nasjonalistiske strømninger og veksten til populistiske politikere som Trump. Boken ble også adaptert til en TV-serie i 2017, som har hjulpet boken ut til flere lesere.

The Testaments foregår 15 år etter Offreds siste scene i Tjenerinnenes beretning, og fortellingen blir fortalt av tre kvinnelige karakterer. Den vil ikke være tilknyttet TV-serien, som allerede har gått forbi boken for å fortsette Offreds historie.