Tilbake med brannfakkel

Arild Dahl har ikke skrevet en bok på elleve år. I sin nye roman advarer han mot islamsk innflytelse i Norge.

Arild Dahl er tilbake med ny roman etter flere års taushet. Men han går ikke så veldig stille i dørene. Berøringsangst stiller ubehagelige spørsmål vedrørende praktiserende muslimers inntog i den norske hverdagen.

 

I Berøringsangst møter vi Helene, en voksen kvinne som deler synspunktene til en hel generasjon radikale nordmenn – helt til hun får en potensiell svigersønn som er troende og praktiserende muslim. Med det kvinnesynet det viser seg å innebære. Som gammel raddis er Helene uttalt tilhenger av både innvandring og integrering. Men så går hun og datteren på et møte i regi av trosfellene til den kommende svigersønnen, og Helene får fullstendig sjokk.

 

«Et lovløst folk»

Svigersønn-to-be Mohammed og hans venner og trosfeller er nemlig ikke av det inkluderende slaget. Fra scenen på møtet hevdes det for eksempel at et folk som ikke styres av sharia-lover er et lovløst folk. Flere av talerne tilkjennegir særdeles ekstreme synspunkter, og Helene tror nesten ikke det hun ser og hører. I tillegg registrer hun at datteren ikke får lov å gå inn i salen sammen med sin forlovede og heller ikke sitte med ham. Hun må holde seg sammen med de andre kvinnene. Helene er opprørt og fortvilet, men datteren gir ikke etter.

– Likevel, i sitt forsøk på å komme de to unge i møte, forsøker hun likevel å sette seg inn i Mohammeds tankesett. Men i stedet for å bli beroliget blir hun ytterligere bekymret, sier forfatteren til BOK365.

 

Følsomt tema

berøringJa, hva skal Helene gjøre? Det er blant annet det boken handler om. Skal hun støtte datteren Elise i hennes valg? Eller motarbeide forholdet? Eller har hun i hele tatt noe med det å gjøre?

Det er et vanskelig tema Arild Dahl tar opp. Sammen med hele det politisk radikale Norge har også han i årevis stått på krava for innvandrernes rettigheter, og stått i fremste rekke for å ønske dem velkommen.

For Helene er det likedan. Hun forsøker å støtte datteren, men stilles til veggs i møtet med holdningene til datterens forlovede.

– Det er ikke uten grunn at jeg har valgt en kvinnelig hovedperson, sier Arild Dahl til BOK365. – Jeg tenker at hvis islamsk tenkesett og innflytelse får fotfeste i vestlige land, så vil kvinnene være de første som får innskrenket sin frihet.

 

Dårlig samvittighet

Hvorfor har du skrevet denne boken?

Fordi jeg rett og slett har hatt dårlig samvittighet. Jeg er ikke identisk med Helene, men jeg deler prosessen hun går gjennom. Jeg har i likhet med mange av oss alltid vært positiv til innvandringen, samtidig har jeg i øyekroken etter hvert registrert en del ting. Særlig knyttet til kvinnesynet i islam, som jeg ikke har likt, men som jeg ikke har ønsket å gripe fatt i. Før nå.

Arild Dahl forteller at han alltid har vært kritisk til religion. Inntil nylig betydde det i praksis kristendommen.

– Etter hvert føler jeg at jeg har sviktet min kritiske sans, og jeg har spurt meg selv: Hvorfor er vi ikke like kritiske til sider ved islam? Frelsesarmeen fikk ufattelig mye pes og kritikk for sitt homofilisyn for noen år siden. Samtidig har vi såkalt «moderate» imamer som bruker år på å ta stilling til om vi bør ha dødsstraff for homofile eller ikke. Tenk om en norske prest hadde hevdet noe sånt …

 

DSC02078

 

Toastmastere

I boken skriver Dahl at dagens kristne prester i Norge nå egentlig bare er toastmastere ved festlige anledninger.

– Ja, kristendommen har mistet mye av sin makt i Norge. Den er omsider blitt redusert til en tro – altså til et forhold mellom den enkelte og gud – og det er helt flott, synes jeg. Jeg har alltid ønsket meg et samfunn der religion har liten innflytelse, sier Arild Dahl. – Men mens jeg og mange andre har sett med blide øyne på den stadig økende innvandringen har vi ikke vært forberedt på religionen de kommer med. Mange av oss er fremdeles helt ukritiske til islam. Det skjønner jeg ikke. Vi må tørre å spørre: Er islam bra for oss?

Svaret er kanskje at det ikke er det, sier Arild Dahl.

– Og altså: Jeg har ingen ting imot muslimer, men jeg er sterkt kritisk til islam!

 

Sokna

Tilbake til boken: Helene bor på Sokna, et par mil fra Hønefoss. Der har hun havnet etter et forhold til en mann som kom derfra. Og der er Elise vokst opp. Det er altså i «passe» nærhet til Oslo, men utenfor hovedstadens dagligliv, der innvandringen er atskillig mer synlig enn på Sokna. Og Helene får sjokk når hun trår over terskelen til den muslimske verden. Det er en mor som møter seg selv i døren vi blir kjent med i Berøringsangst.

Og mens Helene sliter – og gang på gang støter datteren fra seg, går det mot muslimsk bryllup for de to unge. Og Helene blir reddere og reddere. Redd for at Mohammed vil legge sterke bånd på datterens livsutfoldelse. Og hun frykter for hvordan det vil bli hvis de får barn: Hvilken oppdragelse vil de gi barnet?

 

DSC02093

 

Eget forlag

Arild Dahl har tidligere skrevet 15 skjønnlitterære bøker, hvorav syv er romaner for voksne. Den siste før årets bok kom i 2004. Han har i tillegg til forfattergjerningen blant annet vært leder ved Skrivekunstakademiet i Hordaland. Nå har han ifølge seg selv fått lyst til å skrive igjen. Og definitiv noe å skrive om.

Boken kommer på eget forlag, Blister, som det heter. Er det fordi den er så kontroversiell at ingen andre våget å gi den ut?

He-he, egentlig skulle romanen ha kommet ut på et annet forlag for to måneder siden. De var elleville i starten, men ombestemte seg på oppløpssiden. Jeg var imidlertid giret på å gi ut boka nå, og etablerte Blister forlag AS. Nå har jeg fullstendig kontroll på hele prosessen selv – deilig!

– Spent på reaksjonene?

Ja, så klart. Her kommer jo en kritikk av deler av innvandringen som ikke kommer fra «kjent» hold, altså ikke fra en høyrevridd gammel innvandringsmotstander. Er de noe jeg kan tilføre så er det å belyse denne problemstillingen sett fra venstre og ikke fra høyre. Det at synet på innvandringen har fulgt den tradisjonelle høyre/venstre-aksen i politikken har vært en ulykke. Det har stengt for en mer edruelig tilnærming til debatten. Har du holdt til på venstresiden så har du jo hatt en pakke med tanker, og det er et problem at deler av venstresiden fremdeles feier innvandringsproblematikken under teppet, sier Arild Dahl.