Smerte, savn og gleden ved å leve

Torgeir Rebolledo Pedersen skriver "for å samle tankene om sorg og savn, hugge dem til og få stilt dem ut."

Ukens forfatter har gitt ute en rekke diktsamlinger siden debuten i 1983. Han har også skrevet barnebok og flere skuespill. 

«Mine dikt er trær jeg kan stå ute for,» har Torgeir Rebolledo Pedersen sagt en gang. Hans nye diktsamling, Åstedsblomster, inneholder dikt om smerte, sorg og savn, men også om sang og glede. I tillegg til et gjensyn med gule sko.

 

 

Forfatter: Torgeir Rebolledo Pedersen  65 år

Aktuell med: Åstedsblomster på Forlaget Oktober. Dikt om sorg og tap av barn, men også dikt om glede over tilværet ellers tilbakeblikk på barndom, far, mor, bror, søstre; forsoning.

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken?

rebolledoFor å samle tankene om sorg og savn, hugge dem til, få et overblikk, få stilt dem ut, boka er et galleri for dem, eller for å bruke et annet bilde, få satt dem opp som trær, hugge dem og satt  stokkene sammen i et VEDKRYSS, og så tenne på, for å varme meg  (og kanskje andre) på det.

 

Tre favoritter:

Milan Kundera: Latteren og Glemselens Bok. Fordi den er  dypt morsom og poetisk og politisk på samme tid

ee cummings: Collected Poems. Cummings var en dikter på tvers av konvensjoner og i opposisjon også til seg selv, ikke minst er han en ordleken og eksperimenterende poet som kunne være både var og rå.

Kjartan Hatløy sine bøker. En skarptseende i vestlandsvinden, et sted høyt og lavt på himmelen; i tangen mellom stein og vann, i sangen mellom flo og fjære, og med nye og kjærlige, dog usentimentale blikk for det kjente.

 

Uslipt diamant: 

Gine Cornelia Pedersen. Boka Null (kanskje ikke lenger så ukjent); fikk jo Tarjei Vesaas debutantpris, men dog; en  sjangeroverskridende fersk  og frekk forfatter, med et imponerende originalt fortellertalent.

 

Sist leste bok:

Et dikt til Elise av Tom Lotherington. En elegant bok som turnerer historien om kvinneskikkelsen Stella i Henrik Wergelands liv og kunst på tankevekkende vis.

 

Hvordan jobber du?

Reiser bort og sitter på biblioteker, i Helsinki som i St. Petersburg, eller sitter på biblioteker i Oslo-området når jeg er hjemme. Best er det å sitte på lesesalen på UB/Blindern ubrutt uten nett-tilgang fra 8 00 morgenen til 15 00 på ettermiddagen. Da er jeg blåst.

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med?  

Helst ingen. Da ville fiksjonen de kommer fra ha tapt seg.

 

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur?

Ole Robert Sunde?

 

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera?

Er ikke på sosiale medier.

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:

Jeg foretrekker analoge jordbærsteder

 

På bar med Knausgård eller middag med Dag Solstad?

På bar med begge, med Cesilie Holck som bartender.