«Til inspirasjon for andre forfattere»

Espen Stueland får Bøker i Bø-prisen for sitt forfatterskap, som ifølge juryen har vært til inspirasjon for andre forfattere og skrivende.

I dag ble det kjent at Espen Stueland får årets Bøker i Bø-pris. Prisen overrekkes forfatteren under festivalens åpningsfest fredag 4. mai.

«Allsidig virke»

I juryens begrunnelse står det blant annet at Stueland «har et allsidig virke som forfatter bak seg. Han debuterte i 1992 med diktsamlingen Sakte dans ut av brennende hus, han har gjendiktet flere poeter, skrevet om andres forfatterskap, utgitt romaner, og han har skrevet litteraturkritikk. Men det er nok som essayist han er mest kjent. Og han er virkelig en av de mest sentrale essayistene vi har. På mange måter fornyer Stueland sjangeren. Han er grundig, ambisiøs og vidløftig i sine begrunnelser og dykker dypt!»

Syvende prisvinner

Bøker i Bø-prisen gis til en forfatter som særlig har vært til inspirasjon for andre forfattere og skrivende. Det er syvende gang prisen deles ut. De tidligere vinnerne er Eldrid Lunden, Dag Solstad, Gro Dahle, Kjell Askildsen, Geir Gulliksen og Vigdis Hjorth.

Bøker i Bø arrangeres årlig i Bø i Telemark, og festivalen er et samarbeidsprosjekt mellom Høgskolen i Sørøst-Norge, Bø kommune og et frivillig styre.

Priset også tidligere

Espen Stueland (f. 1970) har gitt ut diktsamlinger, essaysamlinger, gjendiktninger og én roman. I 2003 mottok han Halldis Moren Vesaas-prisen og Den norske lyrikklubbens pris for diktsamlingen Å si om seg selv. I 2004 ble han kåret til en av Norges ti beste forfattere under 35 år av Norsk litteraturfestival og Morgenbladet.

Stueland er også litteraturkritiker, og ble i 2005 kåret til årets litteraturkritiker av Norsk kritikerlag. I 2012 mottok Espen Stueland også Det Norske Akademis pris til minne om Thorleif Dahl.

 

 

(Foto: Tomas Moss)