København får litteraturhus

København vil snart få sitt eget litteraturhus, med litteraturhusene i Oslo og Berlin som forbilder.

–  Huset blir for alle, sier initiativtaker og forlegger i forlaget Vandkunsten Søren Møller Christensen til BOK365.

Flere europeiske storbyer kan smykke seg med et litteraturhus, men ikke København. Nå har de sett til litteraturhusene i Berlin og i Oslo, som de mener lever i beste velgående.

– Det skal være et levende hus. Vi vil ha åpent daglig. Fra tidlig morgen, hvor man kan komme inn og lese morgenavisen og spise frokost, til kvelden, hvor man kan komme og spise middag. Samtidig kan man snuse rundt i bokhandelen, sier den andre intiativtakeren, Claes Benthien.

 

Et hjemlig samlingssted

Litteraturhuset Vandkunsten skal åpne allerede i mai, og vil ligge i Nybrogade 28 i Indre By, med utsikt til Christiansborg.

– Huset rommer en kafé, et lokale som kan brukes til restaurant og arrangementer, og et lokale som skal være både bokhandel og arrangementsted. Det kan være opp til 100 samtidig i to lokaler, og 150 i huset totalt, sier Christensen.

 


INITIATIVTAKER NR. 1: Søren Møller Christensen

 

Dette skal danne rammen for hva de to kaller et hjemlig samlingssted.

– Vi regner med tre arrangementer i uken i høysesongen, og satser på at andre forlag og organisasjoner vil benytte huset med egne arrangementer også, sier Møller. – Og så skal vi ha musikk. Vi stresstester akustikken og feirer Richard Wagners fødselsdag med en revidert oversatt utgave av Ringen den 22. mai.

 

En gjenoppstått idé

– Ideen om å skape et litteraturhus i København startet da Jens Raahauge fra dansklærerforeningen og jeg kontaktet daværende kulturminister Marianne Jelved og ba om støtte til et litteraturhus i det tidligere Universitetsbiblioteket i Fiolstræde, som nå hovedsakelig anvendes til administrasjon. Bygningen hadde både størrelsen og historien med seg, men ministeren mente det ikke var noe behov og ville derfor ikke støtte det. Siden huset er i statens eie, og vi ikke fikk ministeren med oss, ga vi opp hele planen, forteller Møller om prosjektets spede begynnelse.

 

LITTERATURHUSET: En eldre akvarell av Nybrogade 28.

 

– Ideen ble gjenfødt da Forlaget Vandkunsten leide seg inn i lokaler i Nybrogade, som jo er mindre, men fremdeles kan romme litteraturhusets funksjoner: bokhandel, café og arrangementsarena.

 

Uten offentlig støtte

Det er Forlaget Vandkunsten som finansierer prosjektet fullt ut.

Litteraturhuset er tenkt drevet uten offentlig støtte. Hvordan skal dere få det økonomiske til å gå i hop?

– Ja, det er et godt spørsmål! Vi satser på at driften gir overskudd, det vil si at kaféen blir en suksess, og at de øvrige aktiviteter bidrar til kaféens suksess selv om de har lavere dekningsbidrag.


INITIATIVTAKER NR.2: Claes Benthien

 

Det faktum at huset skal drives av et enkelt forlag betyr slett ikke at husets bokhandel vil bli forbeholdt Forlaget Vandkunstens litteratur.

– Huset blir for alle. Den foreløpige mottagelsen har vært positiv, både hos forfatterorganisasjoner, biblioteker og forlag. Vi skiller ut kafé og bokhandel i selvstendige selskaper, så reelt er det ikke noe konkurranseproblem, og forlaget Vandkunsten blir ikke  synlig i huset. Det vil kun inngå i navnet som en geografisk betegnelse – ”ved Vandkunsten”. Litteraturhuset ligger faktisk ved Christian IVs Vandkunst.

 

En god nyhet

–  København trenger et samlingssted for litteraturen, og jeg er sikker på at danskene vil ta godt i mot det. Samtidig vil et slikt hus skape større oppmerksomhet rundt litteraturen og forfatteren – og det skal vi kun være glade for, sier Jakob Vedelsby, formann i Dansk forfatterforening, til Berlingske Tidende.

 


– GOD NYHET: Det mener formann i Dansk forfatterforening Jakob Vedelsby

 

 

Han sier videre at Dansk forfatterforening har i noen år hatt tanker om å etablere et litteraturhus i København, med litteraturhusene i Tyskland og i Oslo som forbilde.

–  Litteraturhuset Vandkunsten har nå kommet oss i forkjøpet, og det jeg ingen problemer med. Det er et fremragende initiativ, og fra Dansk forfatterforenings side bidrar vi mer enn gjerne til å få det nye huset til å sprudle med litteratur og forfattere, sier Vedelsby.