– Bratte motbakker til bokhandelen

Pelikanen-forlegger Eirik Bø er tilfreds med veldig mye, men synes det er bratte motbakker opp til bokhandlene.

– Jeg er veldig fornøyd med veldig mye. Ikke minst har vi klart å skape oss en posisjon i norsk forlagsverden der vi virkelig regnes med og blir omtalt som et kvalitetsforlag med utgivelser som får mye skryt og masse fin omtale, sier Eirik Bø når vi ber ham oppsummere de første årene med forlaget Pelikanen, som ble stiftet i 2010 av blant andre Karl Ove Knausgård, Yngve Knausgård og Asbjørn Jensen.

 

Anses som smale

Men forlagssjefen skulle gjerne sett bøkene bedre eksponert ut mot bokleserne:

– Jeg er ikke fornøyd med vår gjennomslagskraft og synlighet i bokhandelen. Der har vi en jobb å gjøre, men jeg synes vel også at det er ganske bratte motbakker for mindre forlag med lite markedskraft, sier Bø. – Det kan selvfølgelig variere litt fra kjede til kjede, men handler kanskje først og fremst om enkeltbutikkene. De store flaggskipene tar inn et bredere utvalg, men jeg føler vel at vi ofte vi ansees som for smale for store deler av markedet og skikkelig bred distribusjon. Det er selvfølgelig noe lettere i ens eget nærområde, der en kan gå innom jevnlig, men vi oppfattes uansett ikke som et lokalforlag. Det er i og for seg ingen grunn til at vi skulle selge noe bedre i Stavanger enn andre steder, og det gjør vi vel heller ikke.

 

Trassig holdning

Pelikanen er et av ikke altfor mange forlag av en viss størrelse utenfor Oslo:

– Det at vi drives fra Stavanger er en litt sammensatt opplevelse. På den ene siden har vi en litt trassig holdning til dette; at det er kult å kunne bevise at det går an å bli en sterk nasjonal aktør selv om man ikke befinner seg innenfor Ring 1 i Oslo. På den annen side kan det vel ikke sies å være noen fordeler ved å drive herfra. Faktisk synes det så unaturlig for bransjen at de fleste faktisk tror vi er i Oslo. Jeg får stadig vekk spørsmål om ikke jeg kan «stikke innom en tur i morgen» eller liknende, sier Bø.

 

Satser norsk

Denne våren kan Pelikanen presentere «tre europeiske oversettelser fra øverste hylle», for å bruke forlagssjefens egne ord: Christian Krachts tredje roman på norsk: De døde, Madame Nielsens kjærlighetsroman Det høyeste vesen og Judith Hermanns novellesamling Lettiparken.

 

VÅR-TRIPPEL: Nielsen, Kracht og Hermann.

 

Les også: Vårløsning hos Pelikanen

I dag er Karl Ove Knausgård på Oslo-visitt, sammen med Thomas Wågström, for å lansere den nye essay/foto-boken In Heaven On Earth på Tronsmo.

Pelikanen utforsker også nye stier:

– Det mest overraskende er vel at vi kom med en krim nå til påske, Lionel Davidsons Ravnen (eng: Kolymsky Heights), en skikkelig velskrevet og spennende spionthriller. Ellers er det svært mange spennende kvinner på vei; Claire-Louise Bennet, Maggie Nelson og Katie Kitamura for å nevne noen, virkelig strålende forfattere som alle kommer på besøk. Det gjør også Rebecca Solnit, forteller Eirik Bø, og legger til: – Og så får vi en høst med fire nye norske utgivelser, så det blir noe helt nytt for oss – en ny vår for Pelikanen til høsten, for å si det sånn. Veien vider vil nok bli preget av at vi sakte men sikkert bygger opp en større stall norske forfattere.

 

Et galskapsprosjekt

– Hvis vi skulle tvinge deg til å velge én personlig favoritt blant den senere tids Pelikan-utgivelser?

– Det er selvfølgelig en helt umulig oppgave, men hvis jeg skulle nevne et prosjekt som fortjener mer oppmerksomhet, så må det være Bergsveinn Birgissons Soga om Geirmund Heljarskinn som kom sist høst. Dette er jo et skikkelig Umberto Eco’sk galskapsprosjekt. En «gjenoppdaget» saga, den manglende sagaen om «Den svarte vikingen» som Bergsveinn altså har skrevet selv, på norrønt, og utstyrt med rammehistorier og et vitenskapelig etterord og et kritisk noteapparat. Birgisson ble jo sågar utnevnt til Ridder av første klasse nylig, for sitt arbeid med den norsk-islandske litteraturen. Det hadde han fortjent for den sagaen alene!

 

Hovedbilde: Forlegger Eirik Bø (t.v.) og Karl Ove Knausgård. Sistnevnte en av Pelikanen-stifterne og bokaktuell på forlaget med In Heaven On Earth, som lanseres i dag.(Foto : Asbjørn Jensen)
(Øvrige bilder: Madame Nielsen: Pelikanen – Krach: Frauke Finsterwalder / Pelikanen – Hermann: Jürgen Bauer / Pelikanen)