Thriller fra det mørke cyberspace

Forfatterne av "eNikita" Carlos C. Solari (til venstre) og Jan-Patrick Skaar. Foto: Gunnar Kopperud.

Norsk forfatter er bokaktuell sammen med tidligere FBI-mann og IT-direktør i Det hvite hus.

– Egentlig skulle boken starte med en virkelig hendelse fra 1988. Internett var fortsatt  ganske ferskt og ble angrepet av noe som i senere tid fikk navnet «The Morris Worm». Viruset ødela hele 60 prosent av datidens aktivitet på nettet. Kan sånt fortsatt skje i dagens digitale samfunn? spør Carlos C. Solari.

Sammen med den norske IT-eksperten John-Patrick Skaar har han skapt cyberthrilleren eNikita, som tar tak i naiviteten vi viser i forhold til dagens digitale virkelighet. Solari har vært IT-direktør i Det hvite hus, han har jobbet for FBI og er professor ved George Mason University med hovedtema IT-sikkerhet.

 

 

Kjøretøy for kriminalitet

– Internett påvirker hvordan vi opptrer som mennesker og hvem vi velger å ha tillit til. Et enkelt og godt eksempel er bankens nettside. Vi stoler på at den kan gjøre våre banktransaksjoner fordi det jo tross alt er banken. Men er det slik? Plutselig kan den være styrt av en kriminell organisasjon som har hacket seg inn, eller noen kan ha opprettet en falsk nettside, forteller Solari. – Det var først og fremst Jan-Patricks ide om å skrive en bok rundt et spesielt tema. Tanken var å skulle være i Dan Brown-stil og at handlingen skulle utspille seg i Europa generelt og Norge spesielt. Til slutt bestemte vi oss for å skrive en bok om nettopp tilliten vår til Internett, en arena kriminalitet åpenbart lett kan oppstå.

John-Patrick Skaar har jobbet i over 18 år i den internasjonale IT-sektoren, med vekt på informasjonssikkerhet. Da han var yngre brukte han mye tid på å finne hull i IT-systemene og sikkerhetssystemene som kunne være tegn på hacking. Skaar er nå gjesteforeleser ved Politihøgskolen. De to møtte hverandre gjennom felles interesser i IT-verdenen. Vennskapet og samholdet ble til et felles bokprosjekt.

– Vår bakgrunn gjorde at vi begge var interesserte i hvordan internettet er blitt det nye kjøretøyet for kriminalitet. Vi var nysgjerrige på å finne hullene som hadde oppstått i systemet – både i pc-systemene og kommunikasjonssystemene vi bruker når vi er sosiale gjennom nettet, sier Skaar.

 

Boklanseringen av "eNikita" i Eldorado Bokhandel. Foto: Gunnar Kopperud.
Boklanseringen av «eNikita» i Eldorado Bokhandel. Foto: Gunnar Kopperud.

 

Et viktig budskap

– Det onde kan selvfølgelig bli nedkjempet her gjennom rettferdigheten. Da er det viktig at vi er i stand til å se forskjellen på det gode og det onde. To av hovedpersonene i eNikita, Monika og Frank, blir dømt for å være på den gale siden av loven. Vi har gjort det litt annerledes i vår historie, og gjort dem til heltene selv om de tidlig i livet var på kjøret. Å vise at mennesker fortjener en sjanse til og at godhet alltid kan bli gjengjeldt er en viktig del av budskapet i boken, sier Skaar.

 

Stoler på hverandre

Som to forfattere av samme bok ble det et naturlig fordelt ansvar i skrivingen og researcharbeidet. Til tross for visse uenigheter underveis har de alltid stolt på hverandre i avgjørelsens stund.

– Vi splittet ansvaret i arbeidet med boken. John-Patrick konsentrerte seg om plott og research, jeg konsentrerte meg om skrivingen. Egne erfaringer fra min tidligere jobb i FBI kom godt med her. Men selv om vi har hatt våre hovedansvarsområder, har vi tatt alle avgjørelser i fellesskap. Det har gått bra. Vi stoler på hverandre, sier Solari.

I forhold til hva som skjer på nettet, ber de to oss om å være noe mer tilbakeholdne med tilliten: – Vi må begynne å tenke på hva vi faktisk legger ut av personlig informasjon og ikke ta for gitt at det ikke kan skade oss  på et senere tidspunkt.