Selverklært brobrenner Christer Falck satser på Anne Gaathaug og Gloria som brobyggere.
– Vi har lenge tenkt og snakket om at det hadde vært gøyalt å gjøre noe sammen, sier Gloria-forlagssjef Anne Gaathaug, mens Christer Falck nikker samtykkende i sofaen ved siden av.
Og nå skjer det. Marius Liens bok Miraklet i Marseilles – om den magiske Sankthansaftenen i 1998 da Norge slo Brasil i Fotball-VM – blir det første samarbeidsprosjektet mellom Falck Forlag og Gloria. Men slett ikke det siste:
– Vi har allerede blinket ut ytterligere to eller tre prosjekter som ser spennende ut, røper Anne Gaathaug.
– Flink til å brenne broer
Det er ingen hemmelighet at Christer Falck har vært frustrert over den norske bokbransjen:
– Jeg har forsøkt å knekke bokhandelkoden siden 2009, uten hell. Den gang satte jeg meg ned og ringte samtlige 640 bokhandler. De fleste tok ikke telefonen, de som gjorde det sa gjerne noe slik som at jeg måtte ringe bokansvarlig neste dag kl. 12. Det gjorde jeg, gjerne resultatløst. Sammen med en innleid medarbeider tok vi 2200 telefoner – jeg førte statistikk –og endte opp med å selge inn til 16-17 butikker.
Falck medgir at han nok ikke er den største diplomaten:
– Jeg er flink til bygge opp nye prosjekter, men jeg er også flink til å brenne broer når jeg ikke synes vi blir møtt på en skikkelig måte. Jeg synes heller ikke det er OK å kaste bort absolutt all fortjeneste i rabatter. I platebransjen har jeg nok vært en kjeftesmelle, noe to tredeler synes har vært OK eller å ha lært seg å leve med, mens en tredel ikke har fikset det – fremdeles er det folk som ikke vil snakke med meg der. Men to av tre er jo ikke så gæernt, fastslår Christer Falck lattermildt, og legger til: – I musikkbransjen har det gjerne vært slik at trass i de stores dominans, har man fremdeles kunnet komme igjennom med en bitteliten veldig god plate fra en ukjent artist på et bittelite selskap. I bokbransjen virker det tyngre og traustere.
Solgte null
Der har han også strevd med å få gehør for mer kjente profiler, som samtaleboken med Pål Waaktaar Savoy (Tårer fra en stein):
– Det toppet seg litt med den boka. Den fikk flere strålende anmeldelser og flotte oppslag i de største avisene. Likevel solgte vi null i enkelte kjeder, sier Falck, og legger til:
– Jeg ser at det må være tøft å være innkjøper i en større bokhandelkjede. Det utgis omtrent 650 plater hvert år i Norge, men nesten ti ganger så mange bøker. Da blir det umulig å holde oversikten, og det ender vel fort med at du lener deg på de større forlagene og folk du har et forhold til.
– Anne er klok
Over 3000 dager med frustrasjon får være nok. Nå skal forlagene Falck og Gloria jobbe sammen om å få flere bokprosjekter ut i handelen. Av tekniske årsaker vil Gloria fremstå som hovedeier i bokhandelhyllene, men kikker man på baksiden av omslaget og i kolofonen, dukker også Falck Forlag opp.
– Anne har en veldig klok måte å te seg på, sier Christer Falck, som har god tro på at samarbeidet skal bære frukter. – Jeg har fulgt Anne i mange år og sett hva hun har gjort.
– Jeg tror vi kan bidra med kunnskap og erfaringer begge veier. Christer har jo stor kompetanse på crowdfunding, sier Anne Gaathaug, og sikter til Falcks selskap NewJelly – som har sørget for å få mange ambisiøse musikk- og bokprosjekter på vingene.
Både Christer Falck og Anne Gaathaug har en fortid i platebransjen, i tillegg til å være tungt belastede quizere.
Inderlig kyss
Første bok i samarbeidet er altså Marius Liens Miraklet i Marseilles. Da Norge slo Brasil, som er ute i bokhandelhyllene allerede 8. mai.
– Hvor var dere selv på denne magiske kvelden?
– Jeg var hjemme i stua, med 20-30 gjester og to store tjukk-TVer. Det var helt fantastisk. Men jeg angrer den dag i dag på at vi ikke dro inn til Karl Johan etterpå, sier Anne Gaathaug.
For Christer Falck var Karl Johan litt for mange steinkast unna, men stemningen var det lite å si på:
– Jeg var på Nesodden med ny kjæreste, men endte opp med å bli kysset inderlig av en mann i sofaen.