Tar Jeff regningen?

Nye momsregler for e-bøker i EU kan gi en kjempesmell for Jeff Bezos (bildet) og Amazon. Eller må andre ta regningen?

Fra årsskiftet trer en ny EU-lov i kraft: Ved kjøp av e-bøker skal disse avgiftsbelegges i det land hvor kunden befinner seg. Det er en lov som skaper både glede og betydelig uro.

Nå betales momsen der selskapet har sin virksomhet. For flere nasjonale europeiske bokhandlere har konkurransen med store internasjonale nettgiganter fortonet seg som temmelig unfair: Mens de førstnevnte har måttet forholde seg til sine respektive lands momsregimer, har gigantene søkt ly der klimaet har vært mest «gjestmildt»: Storselskap som Amazon, Nook og Kobo har lagt sine virksomheter til Luxembourg, hvor momssatsen for e-bøker er på kun 3 prosent.

 

Milliarder i bevegelse

Reformen medfører at Luxembourg mister noe slikt som 7 mrd. kr årlig i e-bokmomsinntekter, i følge beregninger magasinet Bookseller har gjort. Britene på sin side vil kunne glede seg over økte momsinntekter tilsvarende 3 mrd. kr årlig.

Det er gode nyheter for flere nasjoner og det er gode nyheter for nasjonale bokhandler-aktører.

 

Hvem tar regningen?

Men det er særlig ett uromoment: Aktører som Amazon vil neppe sitte rolig og se på at milliardene renner ut av pengebingen. I Storbritannia har eksempelvis Amazon 85 prosent av e-bokomsetningen. Med en e-bokmoms på 20 prosent er det store summer i spill.

En av tre må ta momsregningen: Amazon ved å kutte marginer, leverandørforlagene ved økte rabatter, eller kundene ved økte e-bokpriser. Mange frykter at det vil kunne bli en kombinasjon av de to siste alternativene.

 

–Et vepsebol

–Det finnes ingen universalløsning. Vi gjør alt vi kan for at effekten på bokprisen ut til leserne skal bli så liten som mulig, samtidig som vi må ivareta forfatternes interesser, sier en talsperson for HarperCollins til Bookseller.

–Dette er ikke et vanskelig spørsmål, det er et vepsebol. Hvem skal ta smellen? Jeg har ikke svaret, men hvis Amazon prøver å tvinge forlagene til å ta regningen blir det opprør – og Amazon vet det, sier Alessandro Gallenzi, gründer av London-baserte Alma Books – kåret til Årets uavhengige forlag i fjor.

 

 

 (Foto: Wikimedia)