Ungdomspris viet de store spørsmål

Jon Fosse (foto: Tom A. Kolstad - Samlaget)

Jon Fosses "Kveldsvævd" er blant de åtte nominerte til Ungdommens kritikerpris.

Kjærligheten, livet og døden! Det er store spørsmål elevene i Ungdommens kritikerpris skal bryne seg på når de nå skal lese de åtte nominerte bøkene til prisen.

 

 

En kritikerjury har nominert åtte skjønnlitterære bøker for voksne utgitt i 2014. Nå er 180 elever i den videregående skolen i gang med å lese bøkene. Årets nominasjoner preges av store og alvorlige temaer, og viser en sterk bredde, mangfold og kvalitet innen norsk skjønnlitteratur.

– Disse åtte bøkene framholder selvsagt den evige litterære brønnboringa i hva det vil si å være et menneske, men samtidig er flere av dem også utadvendte og engasjerte på en veldig oppløftende måte. Årets nominerte utgjør et vidstrakt spekter, fra det helt hverdagslige til det mer etiske, men også rent ut politiske, sier Erik Engblad i nominasjonsjuryen.

 

Her er de nominerte bøkene og noe av det juryens sier om dem:

Rune Christiansen: Ensomheten i Lydia Ernemans liv (Oktober).

Dyrlegen Lydia flytter fra sine foreldre i Sverige til Norge. Hun møter etter hvert en mann, og kjærligheten vokser fram mellom dem. Men det er like fullt en ensomhet i livet til Lydia, enkelte ting som hun ser seg nødt til å være alene om. Christiansen viser leseren hvilke gleder og fortvilelser, inntrykk og erfaringer som forsyner Lydias hverdag med mening.

 

Jon Fosse: Kveldsvævd (Samlaget)

Kveldsvævd (tittelen betyr noe slikt som ’trøtt/sliten om kvelden’) er en frittstående oppfølger til Fosses tidligere bøker Andvake og Olavs draumar. I disse bøkene søker Fosse seg tilbake til Bjørgvin og omegn i eldre tider, og skriver i et tilsynelatende ukomplisert og ujålete språk, med bibelske undertoner.

 

Amalie Kasin Lerstang: Europa (Cappelen Damm)

– En ung jente opplever med ubehag at eks-kjæresten har skrevet bok om henne. Samtidig oppdager hun at hun er gravid. Jenta legger ut på en slags flukt til en europeisk by. Der tar hun inn på et shabby hotell, møter stillasmontør Morritz som bor enda mer shabby, blant madrasser, flasker og plastposer, og som så vidt klarer å overleve i et ustabilt arbeidsmarked. Lerstang utnytter sin rytmiske bevissthet og teft for dynamikk til å skape en korthogd, poetisk og ladet prosa.

 

Terje Holtet Larsen: Kjærlighet mellom intelligente menn (Oktober)

Holtet Larsen anses av mange for å være en «forfatternes forfatter». Kanskje gjør ikke årets roman så mye for å endre denne oppfatningen, ettersom den dreier seg om en norsk forfatter, som attpåtil stadig stiller seg spørsmål om litteraturens plass og funksjon i det norske samfunnet av i dag. Den lærde forfatteren bærer sin lærdom med letthet. Dessuten skriver han et norsk som er så presist, variert og elegant at det er en fryd å lese.

 

Kjersti Wøien Håland: Dommedøgn (Flamme)

En lysende roman om ei bygd på sotteseng. I sentrum står befolkningens reaksjon på at en hjørnesteinsbedrift legges ned og lokalsamfunnet plutselig trues av arbeidsledighet og fraflytting. Wøien Håland har skrevet en sprelsk og humoristisk roman som ikke går av veien for å snakke alvorlig om ideologi og meningsløshet, fellesskap og ødeleggelse.

 

Birger Emanuelsen: Fra jorden roper blodet (Tiden)

Tittel er hentet fra Bibelens historie om Kain og Abel, og mye i romanen har nok en slik «dobbelt bunn». Vi snakker med andre ord om et ganske komplekst verk, som krever leserens fulle oppmerksomhet. Den omhandler vesentlige spørsmål som enkeltmenneskers psykiske egenart og taushet innad i familien, og har en særegen psykologisk nerve.

 

Lars Petter Sveen: Guds barn (Aschehoug)

Sveen går inn i kristendommens forestillingsverden og dikter videre på mange av Bibelens historier. Boka er mesterlig skrevet og komponert, og det er ingen tvil om at Guds barn står som et eksempel på hva norsk samtidslitteratur potensielt sett kan være, og hvordan fortidas fortellinger kan vekkes til live og ha betydelig relevans for nåtidas lesere.

 

Nils Christian Moe-Repstad: 19 forgiftninger (Flamme)

Moe-Repstad spenner opp et gedigent univers i tid, rom og tematikk – fra ursuppa til i dag, fra konkrete gatenavn til det uendelige universet, fra religion og mytologi til natur, medisin og vitenskap. Forfatteren skriver hardtslående; en feberaktig uro hviler over teksten og skaper bokstavelig talt temperatur.

 

 

Disse klassene skal lese og vurdere bøkene:

Valler vgs, 2E studiespesialisering, Akershus
Os Gymnas, 3 kl. studiespesialisering, Hordaland
Stange vgs, 3. kl. studiespesialisering Dans/drama, Hedmark
Samisk vgs, Karasjok, 2. kl. studiespesialisering, Finnmark
Eid vgs, 3PÅA, Sogn og Fjordane
Dalane vgs, yrkesfag, Rogaland
Strømmen vgs, 2. kl. elektro (automasjon), Akershus

 

Vinneren kåres på Litteraturhuset i Oslo i mars 2015. Dette blir tiende gang Ungdommens kritikerpris deles ut. Prisen kom i stand etter et initiativ av Foreningen !les i 2005. Bak samarbeidet står også Utdanningsforbundet, Norsk kritikerlag, Lesesenteret i Stavanger og Den norske Forleggerforening.